Când întorci înzecit recunoștința
Autor: Delphine de Vigan
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2020
Traducere: Cristina Jinga
Numar pagini: 200
ISBN: 978-973-46-8249-2
O mică bijuterie de carte este acest scurt roman al autoarei franceze Delphine de Vigan cunoscută publicului român pentru un alt roman la fel de scurt, Legămintele, apărut tot în colecția Biblioteca Polirom a editurii Polirom, în 2019 (traducere de Alexandra Cozmolici). Spun bijuterie, dar ar fi trebuit să spun „esență tare”, pe modelul „Esențele tari se țin în sticluțe mici”, pentru că, în doar 200 de pagini ajungem să cunoaștem nu una, ci trei povești de viață fascinante. [Citeste tot Articolul]
„A fost odată ca niciodată, când un înger și un diavol au ținut de un iadeș. Iar când s-a rupt, a spintecat lumea pe din două.”
Autor: Laini Taylor
Rating:
Editura: Epica
Anul aparitiei: 2017
Traducere: Cristina Jinga
Numar pagini: 464
ISBN: 978-606-8754-20-8
Anul trecut, pe vremea aceasta, făceam cunoștință cu Laini Taylor și stilul ei unic prin intermediul primului volum al trilogiei sale despre îngeri și himere, Născută din fum și os, care a ajuns aproape instant cartea mea preferată din 2016. Apoi am pătruns în cealaltă lume imaginată de autoare, cea din Strange the Dreamer (CITEȘTE RECENZIA), care, deși nu credeam că e cu putință, mi s-a părut a fi la un cu totul alt nivel față de celălalt univers fantastic al ei, și m-a făcut să o trec pe lista mea cu autori preferați, pe care-i voi citi indiferent ce vor mai născoci. Iar acum am avut deosebita plăcere de a-i revizita pe Karou și Akiva și a descoperi turnura neașteptată pe care a luat-o seria, sfidând cu îndârjire tiparele genurilor fantasy și young adult. [Citeste tot Articolul]
Un roman polițist fără multe pretenții
Autor: Anne Holt
Rating:
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2013
Traducere: Cristina Jinga
Numar pagini: 264
ISBN: 978-973-707-884-1
„Finn Håverstad nu era preocupat de a scăpa cu omuciderea pe care o plănuia împotriva celui care îi violase fiica. Singurul lucru pe care îl urmărea era să se asigure că avea să își ducă fapta la îndeplinire în pace. Apoi, voia să petreacă vreo câteva ore cu Kristine, înainte de a se preda poliției și să le spună ce făcuse. Nimeni nu l-ar fi condamnat pentru asta. Firește, avea să-și primească pedeapsa, de la o instanță de judecată, dar nimeni nu avea să-l condamne cu adevărat. El, unul, nu avea să se condamne niciodată. Prietenii lui cu siguranță nu ar fi făcut-o. Pe scurt, odată ce venise timpul pentru fapte, Finn Håverstad nu dădea doi bani pe ce ar fi putut spune ceilalți. Pentru el, era esențial să ucidă. Asta era dreptate.”
Viaţa din spatele scandalului
Autor: Franny Moyle
Rating:
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Cristina Jinga
Numar pagini: 395
ISBN: 978-973-50-4307-0
Cu toții am auzit cel puțin odată în viața noastră despre scandalurile iscate în jurul celebrului și controversatului scriitor Oscar Wilde. Anglia anului 1895 a fost pur și simplu zguduită de procesul prin care acesta era acuzat de homosexualitate, pe atunci considerată delict ce se pedepsea cu închisoarea. Faima și renumele său au primit, odată cu începerea atacurilor, o lovitură puternică și putem spune că, după ce și-a ispășit pedeapsa, Oscar nu și-a mai revenit niciodată. Și totuși, în ciuda redobândirii celebrității după moartea sa, puțini dintre noi știu că, odată cu decăderea numelui Wilde, controversatul scriitor a ruinat încă o viață, a celei care a stat mereu în umbră și l-a ghidat încă de la primele succese. Pentru că, așa cum spunea și Eleanor Roosevelt, în spatele unui bărbat puternic se află o femeie și mai puternică... chiar dacă timpul uită uneori să păstreze evidențele.
Un thriller strălucitor
Autor: Lauren Beukes
Rating:
Editura: Leda
Anul aparitiei: 2013
Traducere: Cristina Jinga
Numar pagini: 416
ISBN: 978-973-102-572-8
Ținând cont de viteza cu care sunt publicate cărțile în ultimii ani, nu este de mirare că genurile încep să se schimbe tot mai mult și că autorii vin cu idei din ce în ce mai îndrăznețe. Thrillerul era unul dintre genurile cu cele mai largi posibilități, însă care păstra în același timp un set de reguli conservatoare. Anul acesta am întâlnit însă câteva thrillere care ies din tipare, care încalcă reguli pe care poate nici nu le știai înainte să le vezi încălcate. Fete strălucitoare este o astfel de carte în care regulile sunt spulberate, iar cititorul este aruncat într-o poveste amețitoare.
Tess d’Urberville sau tortura prejudecăţilor
Autor: Thomas Hardy
Rating:
Editura: Corint
Anul aparitiei: 2013
Traducere: Cristina Jinga
Numar pagini: 476
ISBN: 978-973-135-777-5
„El se arătă de neînduplecat, aşa că fata stătu nemişcată, iar d’Urberville îi dădu sărutul său suzeran. Îndată ce făcu acest lucru, Tess se împurpură de ruşine şi îşi scoase batista, cu care începu să-şi frece locul de pe obraz unde o atinseseră buzele lui. Ardoarea tânărului se prefăcu deodată în ciudă la vederea gestului pe care ea îl făcuse inconştient.” [Citeste tot Articolul]
Completarea sinelui prin alt sine
Autor: Charles Dickens
Rating:
Editura: Corint
Anul aparitiei: 2013
Traducere: Cristina Jinga
Numar pagini: 576
ISBN: 978-973-135-761-4
„Marile speranţe” este considerată de cei mai mulţi dintre noi o carte a copilăriei, fiindcă era inclusă în lecturile de vară de către cei mai mulţi dintre profesorii noştri de limba şi literatura română. Şi totuşi, în momentul în care redescoperi cartea la o vârstă adultă, îţi dai seama fie că atunci nu ai înţeles nimic, fie că ai înţeles parţial sau că abia acum poţi pricepe mai profund o astfel de capodoperă a literaturii universale.