Viaţa din spatele scandalului
Scris de Alexandra Cengher • 5 August 2014 • in categoria Biografii/Memorii
Autor: Franny Moyle
Rating:

Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Cristina Jinga
Numar pagini: 395
ISBN: 978-973-50-4307-0

Cu toții am auzit cel puțin odată în viața noastră despre scandalurile iscate în jurul celebrului și controversatului scriitor Oscar Wilde. Anglia anului 1895 a fost pur și simplu zguduită de procesul prin care acesta era acuzat de homosexualitate, pe atunci considerată delict ce se pedepsea cu închisoarea. Faima și renumele său au primit, odată cu începerea atacurilor, o lovitură puternică și putem spune că, după ce și-a ispășit pedeapsa, Oscar nu și-a mai revenit niciodată. Și totuși, în ciuda redobândirii celebrității după moartea sa, puțini dintre noi știu că, odată cu decăderea numelui Wilde, controversatul scriitor a ruinat încă o viață, a celei care a stat mereu în umbră și l-a ghidat încă de la primele succese. Pentru că, așa cum spunea și Eleanor Roosevelt, în spatele unui bărbat puternic se află o femeie și mai puternică... chiar dacă timpul uită uneori să păstreze evidențele.
Povestea lui Constance Mary Lloyd, cea care urma să devină soția celui mai influent scriitor din Anglia secolului XIX, se desprinde pur și simplu dintre paginile volumului lui Franny Moyle. Având la bază cercetări asidue, care includ selectarea corespondenței protagonistei cu fratele sau, Otho sau cu prietena ei de suflet, lady Mount-Temple, precum și o bibliografie impresionantă, romanul biografic scris de britanică dezvăluie viața, parcă scoasă dintr-un roman, a doamnei Wilde. Pornind încă de la copilăria tristă a lui Constance, scriitoarea își poartă cititorul pe firul vremii, zugrăvind cu minuțiozitate atât decorul în care are să se pună în scenă întreaga acțiune, cât și personajele sale. Sprijinidu-se atent pe documentele alese, precum și pe talentul narativ, volumul de față îndrăznește să ne arate culisele vieții cuplului Wilde, precum și chipul uitat al unei femei care a marcat cu adevărat istoria.
Refuzând să îndeplinească rolul unei simple soții casnice, a cărei singură grijă să fie creșterea copiilor, Constance se evidențiază de restul femeilor încă din tinerețe, când personalitatea puternică, precum și dorința de a realiza ceva prin propriile puteri o clasează drept o susținătoare a curentului cunoscut drept estetic. Tocmai acest caracter, pe care mama sa îl descria drept vulcanic, îl va atrage pe tânărul Oscar și îl va convinge că protagonista este alegerea potrivită. Devenită peste noapte una dintre cele mai influente femei din țară, Constance își folosește noul statut pentru a se împlini din punct de vedere artistic și spiritual. Toate argumentele lui Moyle vin în sprijinul afirmației că doamna Wilde a fost una dintre cele mai importante figuri feminine ale secolului XIX: o militantă pentru drepturile și egalitatea sexului slab, ce nu se sfia să își susțină ideile, deseori ironizate, legate de îmbrăcămintea rațională. Astfel, nu mică mi-a fost mirarea când am aflat că acceptarea fustelor-pantalon sau a rochiilor mult mai simple, dar înzecit mai practice se datorează, într-o mare măsură, curajului de a ieși din tipar pe care îl aborda tânăra femeie.
Volumul de față este, de asemenea, o scriere edificatoare și din punct de vedere literar. Fiind înzestrată cu un simț artistic la fel de lăudat ca și frumusețea ei, Constance Wilde s-a remarcat, la rândul ei, drept o femeie a literelor, fiind autoarea unui volum de povestioare pentru copii. Există dovezi clare care vin în sprijinul afirmației că celebra povestire „Prințul Fericit” nu a fost scrisă de Oscar, ci de soția sa. Puse mereu în umbra celebrității domnului Wilde, reputația precum și reușitele obținute de soția sa nu s-au evidențiat niciodată la adevărata lor valoare. De aceea Constance. Tragica și scandaloasa viață a doamnei Oscar Wilde este una dintre cele mai surprinzătoare lucrări biografice pe care le-am citit, fiind lumina necesară clarificării unei vieți cu adevărat uitate, ce aduce în prim plan femeia care a refuzat să divorțeze de soțul său, catalogat la sfârșitul vieții drept unul dintre cei mai josnici oameni ai societății engleze, chiar și după ce toți îi întorceau spatele.
Cartea nu este o lectură ușoară, întrucât sunt menționate multe nume ale unor persoane mai mult sau mai puțin cunoscute, dar care au fost apropiate de celebrul cuplu. Notele aflate la sfârșitul cărții sunt, la rândul lor, intercalate între paginile volumului, astfel încât cititorul trebuie să jongleze în permanență cu informațiile pe care le află. Chiar și așa, scrierea de față merită să fie lecturată de către cei care știu că ar putea să o aprecieze la adevărata ei valoare și sunt gata să facă o excursie puțin mai complicată în Anglia secolului XIX. Vă asigur că îl veți privi dintr-o nouă perspectivă pe Oscar Wilde după ce veți cunoaște povestea lui Constance.
-
Plusuri
Informațiile noi, cu adevărat suprinzătoare și uneori șocante pe care le pune la dispoziție. Fiecare parte a volumului este justificată de unul sau mai multe documente ce vin în sprijinul afirmațiilor lui Moyle. De asemenea, ușurința cu care autoare reușește să intre în pielea personajelor dă impresia unei povești mai mult decât a unei biografii reci.
-
Minusuri
Nu pot să spun că poate fi luat ca un punct negativ, însă cantitatea de informații noi aduse poate îngreuna procesul de lectură pentru un cititor nefamiliarizat cu acest tip de scriere.
-
Recomandari
În general, persoanelor care iubesc istoria, faniilor lui Oscar Wilde, precum și celor care vor să citească despre o viață cu adevărat impresionantă. Iubitorii de biografii vor fi peste măsură de mulțumiți de acestă carte.