bookblog.ro

Ultimul roman scris în rusă al lui Nabokov

Titlu: Darul
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 416
ISBN: 978-973-463-783-6
Cumpara cartea

Darul este cel mai lung, cel mai bun, cred, și cel mai nostalgic dintre romanele mele în rusă. Portretizează aventurile, literare și romantice, ale unui tânăr rus expatriat în Berlin, în anii ’20; totuși, nu e vorba de mine. Am mare grijă să-mi păstrez personajele dincolo de limitele propriei mele identități. Numai despre decorul romanului se poate spune că ar conține unele tușe biografice. Și îmi mai place un lucru la el: poemul meu preferat în rusă este probabil cel pe care i l-am dăruit personajului principal din roman.” Vladimir Nabokov despre Darul [Citeste tot Articolul]

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

Doppelgänger: În labirintul scrierii

Titlu: Privește-i pe arlechini
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 264
ISBN: 978-973-46-3186-5
Cumpara cartea

,,Nebunia mă urmărea încă din fragedă pruncie, pândindu-mă de după un pom sau un bolovan. Treptat m-am obişnuit să simt aţintită asupra mea privirea de sepie a acelor ochi neobosiţi care se mişcau lin pe traseul vieţii mele. Totuşi n-am cunoscut nebunia doar sub forma unor umbre malefice. Am cunoscut-o şi ca pe o explozie de extaz, atât de bogată şi de zdrobitoare, încât lipsa unui obiect palpabil prin preajmă, asupra căreia ea să se poată descărca, a fost pentru mine o formă de evadare.” (248) [Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Disperare

Titlu: Disperare
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2007
Traducere:
Numar pagini: 272
ISBN: 978-973-46-1353-3

(ediţia în limba engleză)

Dacă titlul promite o experienţă tulburătoare, aceasta nu se compară nici pe departe cu ceea ce se ascunde între copertele cărţii. Trebuie făcut avertismentul că diperarea care poate aparţine personajului poate fi atât de uşor transferată celui care este nominalizat pe această cale drept martor al celor întâmplate.

Personajul poartă încă de la început un dialog cu cititorul-martor-judecător, în care intenţionează să-i expună detaliile crimei pe care nu numai că o are în gând, dar o şi săvârşeşte. Aparent fără defect, planul lui Hermann este acela de a-şi înscena propria moarte folosindu-se de Felix, un vagabond pe care îl întâlneşte accidental şi care, spre ghinionul său, are calitatea de a avea exact înfăţişarea împricinatului autor.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

Lolita

Titlu: Lolita
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2003
Traducere:
Numar pagini: 378
ISBN: 973-681-188-3

(ediţia în limba engleză)

Romanul care-şi cerşea ecranizarea

Am convingerea că, pentru un surplus de suferinţă de extras din această insuportabilă, bolnavă şi, mai ales, credibilă poveste de amor, Lolita lui Vladimir Nabokov - 55 de ani de la ediţia princeps - trebuia turnată în imagini, filmul era obligatoriu! Trebuia găsit un chip al voluptăţii fără etate. O înfăţişare care să siluiască, să compromită, odată pentru vecie, principiul ipocrit al imaculării, al inocenţei vreunei vârste. O imago a violului consimţit - prima carte de identitate pe care multe fete o obţin, o tăinuiesc şi o folosesc pentru a pătrunde brutal în lume, mult prea nerăbdătoare, prea pripite ca să aştepte tipărirea C.I. oficiale, de la "evidenţa populaţiei". Cât despre bărbaţi, la o anumită etate, nu foarte precisă, mai toţi se pricopsesc cu lolitele pe care le râvnesc şi - de ce nu? - le merită.

Nu ascund nimănui că e o greşeală (oarecum scuzabilă) a cititorului novice, repetată cu încăpăţânare de decenii, apropierea de inegalabilul roman al lui Nabokov ca de o lucrare cu tematică eminamente erotică, în genul lui Sade. [Citeste tot Articolul]

Citeste cele 12 COMENTARII si spune-ti parerea!

Lolita

0Vladimir Nabokov - Lolita - recenzie

Autor: Vladimir Nabokov
Rating: Vladimir Nabokov Lolita - recenzie - recenzie
Editura: Penguin Classics
Anul apariţiei: 2006
361 pagini
ISBN: 9780141023496

(ediţia în limba engleză aici)

În 2005 s-au împlinit exact 50 de ani de când Lolita a văzut lumina tiparului la Paris, şocând şi încântând cititorul. Avea să devină o capodoperă a literaturii moderne, vândută în 50 de milioane de copii. Miezul scandalului l-a constituit desigur povestea deja arhi-cunoscută a pasiunii unui bărbat de 37 de ani (Humbert Humbert la vocea întâi) pentru fiica sa adoptată în vârstă de 12 ani (Lo-li-ta), cu toate implicaţiile morale şi sexuale ce decurg dintr-o asemenea legătură.

Subiectul rămâne controversat şi astăzi. Roadele romanului se culeg astfel numai dacă anulăm acuzaţia principală adusă autorului, şi anume, o presupusă romanţare a unui astfel de comportament, privindu-l critic din perspectivă literară. Meritul Lolitei este cu atât mai mare cu cât reuşeşte să se ridice deasupra obscenului şi vulgarului, oferind în schimb un spectacol uneori amuzant, deseori răvăşitor şi mereu delicios de interzis.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 15 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro