20 de secole într-un roman
Scris de bookblog.ro • 21 November 2010 • in categoria SF/Fantasy
Autor: Arthur C. Clarke
Rating:
Editura: Gollancz
Numar pagini: 256
ISBN: 978-0-575-02520-2
Că liftul spațial descris pentru prima oară de Konstantin Eduardovich Tsiolkovsky în 1895 și prezentat atât de convingător de Arthur A. Clarke în Fântânile Paradisului a fost înregistrat la OSIM, cu 13 ani inainte de scrierea romanului, de către domnul inginer Dumitru Gh. Vochescu, din Craiova, n-am crezut până cand nu am văzut datele clare ale brevetului. Însă cum știinta e jumătate din conținutul SF-ului, mi-am adus aminte că, în definitiv, și Da Vinci a desenat primul aparat zburător functionabil, dar nu a urcat în primul avion. Și cine știe dacă japonezii sau americanii vor izbuti totuși să ridice acest Turn spre cosmos la timp ca să reușesc și eu să apăs pe butonul de pornire.
Întemeind o lume perfect echilibrată prin împletirea contrastelor, Sir Clarke reușește să pună alături în romanul sau, fără să șocheze, 20 de secole, combinând legenda fluturilor galbeni care îi alungă pe călugării ordinului religios din Sri Kanda Maha Vihara, cu descrierea în cele mai mici detalii tehnice a construcției ascensorului cosmic, într-un univers în care „cîţiva fluturi morţi pot contrabalansa un turn de un miliard de tone”.
Personajele sunt alese pe sprânceană. În jurul geniului constructor de poduri Vannevar Morgan orbitează Şeicul Farouk Abdullah – posesorul celei mai mari averi terestre, Narodny Mars- vicepreședintele Investitiilor de pe Marte, dr. Choam Goldberg - Venerabilul Parakarma, Johan Oliver de Alwis Sri Rajasinghe și chiar temuta reporter Maxinei Duval, fiecare dintre ei încercând să-și ia partea de glorie de pe urma acestui om mic de statură, care era convins că va zgudui lumea. Despre el Duval știe că „voinţa şi lipsa de milă a ambiţiei sale îl făceau să fie mai mult decît un om şi în acelaşi timp, să fie mai puţin uman”. Și, într-adevar, Doctorul Morgan dă viața sa în schimbul salvării celor șapte blocați în Subsol. Sau poate îi salvează doar pentru a putea duce la bun sfarșit, fără publicitate negativă, proiectul liftului.
Ca oricare scriitor al acestui gen care se respectă, Clarke nu putea să nu menționeze în romanul său despre existența altor civilizații extraterestre. Și atunci îl introduce pe Starglider, robotul care analizează societatea umană, ajungând la niște concluzii nu foarte măgulitoare pentru membrii ei: „Nu reuşesc să fac o distincţie clară între ceremoniile voastre religioase şi purtările aparent identice din cadrul funcţiilor sportive şi culturale pe care mi le-aţi transmis. Mă refer în mod deosebit la Beatles, 1956; la finala Cupei Mondiale de Fotbal, 2047; şi apariţia de adio a lui Johann Sebastian Clones, 2056". Însă dincolo de capacitățile sale superioare, robotul nu va reuși decât o analiză logică, fiind incapabil să înțeleagă o figură de stil sau cea mai banală glumă – caracteristici unice ale umanității.
Încă un element din Fântânile paradisului demn de a fi amintit este ARISTOTEL, creierul electronic ce anticipează cu 20 de ani faimosul motor de căutare Google. Însă Ari este capabil nu numai de căutări, ci și de comunicare directă: „Se gîndi din nou la replica enigmatică dată de Aristotel, entitatea cu care El era în stare să comunice cel mai uşor.
- Există un anotimp pentru orice, rostise creierul pămîntean. O vreme cînd te împotriveşti Naturii, şi alta cînd i te supui. Adevărata înţelepciune rezidă în a face alegerea corectă. După ce lunga iarnă se va termina, omul se va întoarce pe Pămînt reînnoit şi proaspăt.”
Dincolo de aspectele tehnice, romanul poate fi o replică la celebrul episod al construirii Turnului Babel. Însă optimismul autorului depășește problemele biblice. Pentru că omenirea nu mai vrea să ajungă la demiurgul în care nici măcar nu mai crede, ci doar să-și găsească un teritoriu mai bun pe care să trăiască. Astfel Doctorul Morgan nu capătă conotații luciferice. El devine un prometeu care, cu ajutorul hiperfilamentului, ajută pământenii să fie mai aproape de stele.
Află mai multe despre Arthur C. Clarke
Scris de Hanelore Alexa