Raidul lui Hitler pentru eliberarea lui Mussolini
Scris de Andrei Rosca • 23 February 2009 • in categoria Istorie
0Autor: Greg Annussek
Rating:
Editura: Meteor Press
(ediţia în limba engleză)
Hitler, liderul
Dacă aţi citit mărturii ale oamenilor ce au lucrat în apropierea lui Adolf Hitler ştiţi că, paradoxal, deşi o lume întreagă l-a urât, el a fost iubit de cei din jurul său. Rochus Misch, fostă gardă de corp a lui Hitler, povestea la 30 de ani după război că, în ciuda lucrurilor oribile pe care fuhrerul "se pare că le-a făcut", pentru el, Hitler rămâne un om pe care l-a stimat nespus. Deşi era un simplu soldat, îşi aminteşte cum monstrul ce a provocat cel de-al Doilea Război Mondial nu uita niciodată să îl salute şi, de multe ori, să îi spună câteva cuvinte atunci când trecea pe lângă el. Pentru el, asta însemna mult.
Mulţi dintre generalii săi l-au respectat şi admirat până în momentul în care acesta s-a sinucis, în aprilie 1945. Scria Himmler în jurnalul său că "oricine are impresia că ar putea conduce Germania mai bine decât Fuhrerul, îşi supraestimează, în mod evident, capacitatea". Mulţi l-au văzut aşa. Pentru mine, Hitler rămâne un exemplu de lider care şi-a folosit toată puterea pentru a face rău. E un studiu de caz bun: omul care a avut atât de multă influenţă asupra celor din jurul său, i-a modelat atât de puternic şi, totuşi, într-o direcţie atât de profund greşită.
Imaginaţi-vă un Hitler fascinat de cineva
"Raidul lui Hitler pentru eliberarea lui Mussolini" merită citită din cel puţin două motive. În primul rând, fiindcă prezintă relaţia lui Hitler cu cel pe care nu o dată l-a numit singurul său prieten adevărat, Mussolini. O relaţie absolut specială. Mussolini a fost poate singurul om pe care Adolf Hitler l-a respectat şi singurul pe care l-a pus vreodată pe aceeaşi treaptă cu el. Îl consideră un descendent direct al romanilor, un Cezar demn de prietenia sa. De altfel, mulţi apropiaţi ai lui Hitler povesesc că Fuhrerului îi dădeau uneori lacrimile vorbind despre Mussolini şi îşi va dovedi ataşamentul şi fidelitatea participând personal la realizarea planurilor de eliberare a Ducelui, pierzând nopţi întregi gândindu-se cum l-ar putea salva şi, în final, punând în pericol alianţele Germaniei cu Italia, România sau Ungaria.
Operatiunea Stejarul
Plecând de la aceste premise, plănuirea şi executarea "operaţiunii Stejarul" n-ar trebui să surprindă pe nimeni. În iulie 1943, Mussolini era înlăturat de la putere de conaţionalii săi, în urma unei lovituri de stat. O zi mai târziu, 6 ofiţeri din cadrul Waffen SS se aflau în Vizuina Lupului, cartierul general al lui Hitler. Fuseseră chemaţi în secret din părţi diferite ale Germaniei, fără să ştie pentru ce se află acolo. Unul dintre ei, pe atunci un simplu căpitan de trupe de commando germane, se numea Otto Skorzeny. Până la sfârşitul războiului avea sa îl elibereze pe Il Duce într-una dintre cele mai îndrăzneţe acţiuni de commando din tot războiul, să obţină Crucea Cavalerilor şi să ajungă unul dintre cei mai cunoscuţi eroi de război din Germania.
Otto Skorzeny este al doilea motiv foarte bun pentru a citi "Raidul lui Hitler...". Skorzeny e un om simplu, încorporat la începutul războiului în armata germană şi care reuşeşte să coordoneze cu succes echipa ce îl eliberează pe Mussolini, intrând astfel în graţiile lui Hitler. Însă nu doar drumul parcurs de Skorzeny în timpul războiului merită urmărit, ci şi ce s-a întâmplat cu el după invingerea Germaniei. Este capturat, însă evadează din închisoare cu ajutorul unor foşti camarazi din Waffen SS, fuge în America de Sud după care, în următorii 30 de ani nimeni nu mai ştie nimic de el. Există însă multe zvonuri care îl plasează în serviciul CIA şi, mai apoi, în Mossad, ceea ce nu ar fi deloc surprinzător. Până la urmă, mulţi dintre ofiţerii şi, mai ales, oamenii de ştiinţă germani au ajuns să lucreze după război pentru ţări ca Statele Unite.
Dincolo de povestea lui Skorzeny, mai există o imagine care nu ar trebui ratată. Cea a lui Mussolini-de-la-sfârşitul-războiului, deziluzionat, în afara timpului, o urmă a "Cezarului" care fusese odată. E o imagine care, completată de un Hitler la fel de obosit şi bolnav, şochează. E poate una dintre puţinele alinări pe care o lume întreagă, înveninată, le-ar mai fi putut primi..
Ironic, situaţia celor doi dictatori este cel mai bine descrisă chiar de Mussolini, în lunile dinaintea morţii sale, într-un moment de suprinzătoare luciditate: "eu şi Hitler am cedat propriilor noastre iluzii, ca doi nebuni".
*in poza de mai jos, Hitler si Mussolini. Iar aici aveti un fragment dintr-un documentar despre fortele speciale ale lui Hitler. Se vorbeste exact despre Otto Skorzeny si operatiunea de eliberare a lui Mussolini, lucruri pe care le veti gasi foarte bine detaliate in carte.
Scrisă de Andrei Roşca
Categorie: Istorie | Editura: Meteor PressCiteste cele 29 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
-
Intradevar Hitler a fost o persoana interesanta si asta am dedus dupa ce am vazut filmul “L’ angolo buio. La segretaria di Hitler [2002]” unde secretara lui povesteste despre el. Ea a stat alaturi de el pana in ziua cand a murit. Filmul cred ca se numeste altcumva in engleza dar eu l-am vazut in Italiana. Recomand tuturor sa se uite la el.
-
Ca tot e vorba de filme si Hitler, a vazut cineva “Valkyrie” cu Tom Cruise?
-
Mihnea, eu l-am vazut…nu pot spune insa ca am fost entuziasmat pana peste…e un film digerabil, dar nu e nici un film documentar, nici un film artistic. Din punctul meu de vedere cred ca e un film oportunist…s-au folosit de interesul care inca il mai provoaca Hitler si mai ales acel complot.
-
Am urmarit recent un interviu cu Tom Cruise despre acest film. In interviu, Tom Cruise recunoaste ca nu a auzit de complotul de a-l asasina pe Hitler pana nu i-a fost propus acest rol in “Valkyrie”. La cei 47 de ani ai lui… sa-i fie rusine.
Cred ca orice elev de liceu din Romanai stie, sau cel putin a auzit, de acest complot.
-
Dar crezi ca americanilor le pasa de ce a fost in al doilea razboi mondial in Europa? Le pasa numai potentialul pe care il are un personaj de genul asta in film…”face bani? atunci sa investim!”, in niciun caz…sa citim, sa ne informam, sa ne documentam…
Cat despre genul asta de “plictisitzi” cum e Tomitza Scientologu’…nu e cazul sa dezvoltam subiectul…ca nu pare a fi intre cei inteligenti…mie mi se pare ca il tradeaza si fatza… -
Ma refeream la cea din ’44.
-
-
Da am vazut filmul,a fost tare, am si multe documente cu Fuhrerul, si cu Rich-ul German, bine mai direct si sincer sunt nazista,ce o sa o mai lungim cu detalii.:)
-
-
Nu este cumva “Der Untergang”?
-
-
Cred ca este evident ca Hitler a avut certe calitati de lider, cum le-a folosit este deja istorie, altfel nu se poate explica ceea ce au facut pentru el, din convingere, cei din preajma lui. Am rasfoit de curand cartea arhitectului lui Hitler… exista aceeasi respect pentru dictator.
-
DA,si in ziua de astazi ii purtam (noi nazistii) un respect deosebit.Multi ii poarta dar sunt mai discreti.
-
-
Daca este sa vorbim despre filme, unul foarte bun avandu-l in prim plan pe Hitler este Der Untergang. Limba germana (mai mult absenta limbii engleze) ii confera o aura aparte, mai ales pentru un anti-american convins ca mine. In alta ordine de idei, filmul Valkyrie este mult prea comercial pentru a fi comparat cu alte lucrari (carti/filme) de gen, cum ar fi, spre exemplu, Operatiunea Walkiria de Jesus Hernandez, aparuta la Litera. O carte excelenta, de altfel.
-
True.. un film super tare, nu doar prin prisma calitatii lui artistice ..
-
Am vrut sa specific si eu de el…mi s-a parut genial…trec peste partea de “adevar istoric” ca aici nu imi pot exprima parerea ca nu ma pricep…mie mi s-a parut genial jucat. Cel putin actorul care il juca pe Hitler mi-a impus o noua figura a dictatorului. Asa cum atunci cand ma gandesc la Isus vad figura actorului din “Isus din Nazaret”, asa acum il vad pe nenea asta…cand ma gandesc la Hitler.
-
O am si eu,am citit-o de doua ori,ma bucur ca filmul “valkyrie Operation” respecta realitatea, de aceea mi-a placut.
-
-
auzi la asta “mie mi se pare ca il tradeaza si fatza”…..(…) Vrei sa vorbesti tu despre Tom Cruise? Absolut toti criticii nostri de film (si avem cativa f buni), au aplaudat prestatia lui Tom Cruise in aceasta pelicula, la fel de apreciata. “Valkyrie” chiar este un film de 5 stele.
Comentariu moderat de către un administrator, motivul: respectă-i pe cei cu care vorbeşti.
-
Ok, inteleg ca ai alta parere despre film… dar de ce trebuie sa “arunci cu r****”?
-
Eu sunt convins ca ai trait la intensitate mare si ca nu ai vazut in filmul asta numai un film…ci ti ai fi dorit mai mult. Insa, spre deosebita parere de rau, nu traim intr-un sistem totalitar declarat in care tu sa ne spui ce si cum sa gandim. Mie mi s-a parut un film comercial, este parerea mea. Iar Tom Cruise nu este dintre preferatii mei in materie de actori. Probleme? Iar partea cu “criticii care l-au apreciat” pe Tomitza…e parerea lor. Dar ai vazut tu vreun film distribuit in Romania, sau un automobil adus in Romania, care sa fie “desfintat” pentru ca este prost? Atata timp cat criticii traiesc din banii infuzati din casele de distributie nu o sa desfinteze nici un film…pot sa il sicaneze….dar nu mai mult.
Si ca sa conchid…pana la noi schimbari politice sau a conditiilor de administrare a acestui site…pot sa imi expun parerea. Nu iti convine schimba programul sau ignora-ma asa cum fac si eu cu tine.-
amice, habar nu ai despre ce vorbesti… Ai reusit sa amesteci lucrurile intr-un mod ingrozitor. Daca te limitai sa spui ca filmul e comercial, ca Tom Cruise nu este printre actorii tai favoriti, totul era ok, nici nu te bagam in seama.. dar ai inceput cu “plictisiti”, cu scientologia (oare ce legatura avea cu ce se discuta aici), ca “nu pare a fi intre cei inteligenti” (poate esti tu vreun geniu si nu ne dam noi seama), etc. Nu mai vb de chestiunea cu fatza care il tradeaza, care e total deplasata. Iar despre criticii romani f buni, de altfel, si filme, te rog eu, nu-ti mai da cu parerea, ca esti depasit. Vezi si tu ce procentaj exista intre peliculele notate de ei (Andrei Gorzo, Alex. Leo Serban, Pitbull Mihnea Columbeanu si altii) cu cinci stele si celelalte si o sa-ti faci o idee. Oricum, din zece filme care ajung in cinematografele de la noi, vreo 7-8 sunt proaste, si asta o spun ei in toate articolele pe care le scriu. Dar tu nu ai de unde sa stii lucrurile astea. Informeaza-te mai bine, si apoi posteaza pe aici
-
-
-
Ciudata reluarea acestei povesti cu rapirea dictatorului: filmul prezentat pe YTB este cel realizat ulterior de propaganda germana iar Skorzeny nu era la acel moment atat de cunoscut si “adevarat”. Propaganda germana a avut nevoie de un erou – si l-au creat. Dupa razboi, in prizonierat, Skorzeny a declarat ca “daca ar fi primit misiunea sa asasineze premierul Angliei, ar fi facut orice pentru a-si indeplini misiunea”. Interesant este insa ca nimeni nu i-a cerut asta.
Relatia Hitler-Mussolini a fost una interesanta pentru ca: 1. Mussolini era european si Hitler avea nevoie de un aliat local si 2. Mussolini era legatura lui Hitler cu Vaticanul – care i-a tolerat multe lui Hitler. Ca Hitler nu avea incredere in Mussolini si in armata italiana, o demonstreaza actiunile militare ale armatei germane. -
Der Untergang este cel mai bun film si cel mai realist totodata. alta carte buna poate fi “12 ani cu Hitler” povestita cronologic de secretara personala
wikilife spune:
23 February 2009 | 6:26 pm
Impresionant! Pacat ca mi-am luat un vraf de carti si am ramas fara bani, ca poate mi-as fi procurat-o si eu. Asa mai astept pana luna viitoare.