bookblog.ro

Visătorii sunt invitați la circ

Scris de • 22 October 2013 • in categoria

Titlu: Night Circus
Autor:
Rating:
Anul aparitiei: 2013
Numar pagini: 416
Cumpara cartea

„Circul sosește fără veste. Fără înștiințări, fără afișe lipite de stâlpi sau panouri. E pur și simplu acolo unde ieri nu era nimic.”

Așa e și cartea lui Erin Morgenstern care a sosit de nicăieri și s-a instituit în fruntea listei cu cele mai iubite cărți din cele citite până acum. De o frumusețe răpitoare și suprarealistă, lumea descrisă între corturile vărgate în alb și negru din Le Cirque des Reves pare a fi continuare firească a unui vis din care n-ai mai vrea să te trezești.

E anul 1873 și într-un teatru din New York, Prospero Magicianul își cunoaște pentru prima dată fiica de șase ani, Celia Bowen. Un copil frumos ca o păpușă de porțelan dar temperamental și înzestrat cu un talent nativ în manipularea obiectelor, ea ajunge să fie în scurt timp pionul principal într-un joc ale cărui reguli sunt nescrise și vagi și al cărui incipit se va lăsa mult așteptat.

De partea cealaltă a Atlanticului, în Londra, prietenul și adversarul său, A. H., își găsește discipolul, Marco, într-o casă de copii de unde îl ia fără prea mari obstacole și căruia îi oferă o educație aleasă, bogată în cărți și călătorii, dar neobișnuită pentru ceea ce îi va rezerva mai apoi destinul.

night_circus__we_lead_strange_lives_by_nightmouse94-d4r38f3

11 ani mai târziu, la una dintre cinele de la miezul nopții date de excentricul Chandresh Lafevre apare ideea unui circ aparte, deschis de la apus până la răsărit și care să sfideze toate regulile clasice ale acestui tip de divertisment – de la un singur cort la mai multe și de la o lume ce explodează de culoare la una care nu se abate de la alb, negru și gri dar care compensează prin experiența în sine și prin trăirile ce se revarsă ca o ploaie torențială asupra participanților, acaparându-le în totalitate simțurile.

Și iată „scena” unde cei doi tineri magicieni trebuie să se înfrunte și să-și demonstreze abilitățile de iluzioniști, răsturnând balanța realului ce se vrea a fi imposibil în improbabilul camuflat prin diverse construcții inginerești.

Dar romanul lui Morgenstern nu e o simplă poveste despre o luptă de anduranță, e o poveste de dragoste imposibilă, o chemare la aventură și o cale incertă spre găsirea propriului drum în viață. Populat cu personaje excentrice și prin vorbă și prin port, mișcările lor în planul narativ se aseamănă mai degrabă cu mutările pe o tablă de șah, fiecare pas fiind calculat în avans, fiecare gest fiind un avânt pentru următorul. Și asta în ciuda salturilor înainte și înapoi prin axa temporală, dar asta e și o parte din farmecul cărții – îmbinarea unei structuri bine definite cu elemente flamboiante care maschează lucrurile ceva mai profunde ca sacrificiul sau cuplul acțiune – consecință.

Cu o acțiune bine dozată și o întindere care permite crearea unei lumi tridimensionale, Circul nopții își prinde cu ușurință în mreje cititorul pe care nu-l asediează cu detalii inutile sau cu descrieri prea ample care ar deveni obositoare, ci îl poartă prin povestea ce potențează efectele vizuale ca într-o competiție nedeclarată de autodepășire a limitelor imaginarului.

Concluzia e una mai mult decât favorabilă în ciuda criticilor aduse cum că desfășurarea evenimentelor ar fi previzibilă și chiar și așa elementele de legătură nu se lasă ușor ghicite. E o carte emoționantă care face apel la simțul ludic al celui ce o citește, care infirmă limitele realului și care te provoacă să adaugi propriile elemente unui circ pe care ajungi să ți-l dorești a fi real și pe care îl simți în jurul tău de la iarba vopsită în alb și negru, la merele cu caramel și cortul în care stau ascunse recipiente ce înmagazinează mirosul amintirilor.

Probabil aș putea să scriu la nesfârșit de ce îmi place atât de mult cartea asta dar prefer să vă invit să o citiți și recitiți și pe voi cei mari dar și pe cei mici pentru că e asemeni unei etalări de tarot – fiecare ajunge să vadă ce vrea în povestea circului ce se înfățișează subit acolo unde până ieri nu era nimic.

Sursa imaginii

*În plus, la eMAG găsești toată luna octombrie Night Circus cu 15% reducere! Și au transport gratuit pentru orice comandă de cărți.

  • Plusuri

    Lumea circului, personajele colorate și variate, suprarealismul poveștii, construcția poveștii spre punctul culminant.

  • Recomandari

    Celor ce își doresc o carte care să-i captiveze cu totul și care pot să pună deoparte simțul realității pentru o experiență ce te va lăsa cu un zâmbet larg pe buze.

Categorie: | Autor: |Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro