bookblog.ro

Povestiri clasice despre iubire

Scris de • 30 March 2012 • in categoria

Titlu: O mică glumă
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 109
ISBN: 978-973-724-379-9

Opt povestiri despre iubire vin adunate sub bagheta unuia dintre cei mai importanţi prozatori ruşi.

Problemele majore ale bărbaţilor nu s-au schimbat în ultimul secol, sau cel puţin nu s-au schimbat radical din anii în care Cehov îşi scria povestirile cuprinse în acest volum. Practic, problemele sau momentele care contează, sunt în continuare legate într-un fel sau altul de femei. Şi acesta e un subiect care nu poate da greş: câte femei, atâtea şi poveşti amoroase.

Am fost indus masiv în eroare de coperta roşie cu inimioare a cărţii aşa că mă pregătisem sufleteşte de o doză de umor romantic şi idealist. Când colo, am dat de cinism, povestiri sucite sau chiar misoginism pe alocuri (venit dinspre un personaj care consideră femeile fiind o “rasă inferioară“ - până la proba contrarie, desigur).

Prima povestire, “O mică glumă“, se învârte în jurul unui joc inocent (mi se şopteşte la ureche: păi iubirea ce e, dacă nu tot un joc?), a puterii cuvintelor şi un shot de cinism spre final (băut dintr-o bucată, cu sare şi o felie de portocală). Când nepotul meu o să mă întrebe ce sunt alea cutii poştale şi la ce se foloseau, o să-l pun să citească “Iubirea“. Acolo e explicaţia: cutiile poştale erau folosite pentru a comunica diverse lucruri femeilor iubite, iar personajul principal din povestire desfăşoară un adevărat ritual în acest sens. Din păcate, femeia de care e îndrăgostit e cu totul altfel decât imaginea pe care el şi-o crease (ea povesteşte minute în şir despre oul pe care l-a mâncat). Traducere pentru generaţia twitter: tipa e un soi de piţipoancă de Dorobanţi.

“Polinka“ e despre un lucru pe care bărbaţii îl tot impută femeilor: indecizia. În legătură cu pantofii, cu rochia de seară sau cu alţi bărbaţi. Unii, puţini mai misogini, ar spune că orice ar alege, ele tot nemulţumite rămân. “Lecţii dragi“ e o învăţătură de minte pentru noi şi tratează aşteptările versus realitatea din teren: trebuie să ştim când să spunem stop. Povestirea “Ionîci“ e foarte deprimantă, iar dacă ar trebui să o transpun într-un tablou, atunci ar fi ceva legat de o muscă şi de aripile care-i sunt arse.

“Doamna cu căţelul“ e cu misoginul despre care vă spuneam în al doilea paragraf, în timp ce “Despre dragoste“ oferă o altă lecţie esenţială: acţionaţi până nu e prea târziu, căci e mult mai dureros să rămâi sub imperiul lui “ce-ar fi fost dacă?”

În final, cartea e recomandată ambelor sexe, căci problemele de atunci sunt aceleaşi şi acum, iar scriitorii care au urmat (şi care şi-au centrat operele în jurul femeilor), alde Miller ori Bukowski sau imaginari (Hank Moody) au pus problemele doar în altă formă. Esenţa e aceeaşi.

 • Plusuri

  umor, cinism, dramă, problemele esenţiale tratate

 • Recomandari

  ărbaţilor care vor să afle câteva lucruri despre cum stă treaba cu sexul frumos, femeilor care vor să afle lucruri despre ele văzute prin ochii bărbaţilor, fanilor literaturii clasice în general şi a literaturii ruse în special

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Smaranda Ionescu spune:

  Cind autorul este CEHOV, nu te mai induce nimic in eroare. E vorba despre genialul clasic rus si atit. La ce v-ati asteptat? La povesti triviale , cu umor suburban, specifice secolului XXI ?
  Nu trebuie decit sa-l cititi. ATIT !!!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

 • Jurnal din viitor Mihai Gainusa

Copyright ©2011 Bookblog.ro