Cine altcineva ne oprește în afară de noi?
Scris de Raluca Elgyar • 13 April 2020 • in categoria Psihologie/Sociologie
Autor: Lori Gottlieb
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2019
Traducere: Irina Brateș și Cora Radulian
Numar pagini: 603
ISBN: 978-606-33-4567-7
Cartea lui Lori Gottlieb este absolut minunată. Simt nevoia să încep această recenzie cu o asemenea propoziție. Am terminat acum câteva zile cartea și entuziasmul nu mă părăsește. Să vă explic: oricât ar părea de ciudat, în anul de grație 2020, mai sunt oameni care cred că dacă se duc la o ședință de terapie, înseamnă că sunt nebuni; mai sunt oameni care cred că terapeutul îi va judeca sau că le va rezolva toate problemele într-o ședință și altele asemenea. Cartea aceasta vine nu numai să demonteze toate aceste prejudecăți, dar și să ne arate câte ceva din culisele acestei meserii atât de frumoase. Totul prin niște povești atât de bine spune încât nu ai cum să nu te îndrăgostești de... terapie.
Cariera autoarei este și ea o poveste interesantă (material de scenariu de Hollywood). Lori Gottlieb și-a început viața profesională ca scenarist de televiziune, apoi a fost studentă la Medicină (facultate pe care a abandonat-o înainte de absolvire), a trecut la o carieră în jurnalism și apoi, a devenit psihoterapeut. Poate ar fi bine să discuți cu cineva este parțial autobiografică și parțial ficțiune. Este o călătorie pe care cititorul o face între scaunul terapeutului și canapeaua pacientului, având ocazia să vadă cum se desfășoară ședințele de terapie și apoi, să descopere cum terapeuții au și ei nevoie de terapie. O călătorie fascinantă, plină de umor și de subtilitate. Dar nu numai... cartea aceasta este o șansă de a învăța lucruri noi, de a ne înțelege mai bine (prin poveștile și cazurile expuse) și, poate, de a avea curajul să ne ducem la o ședință de terapie.
„Majoritatea dintre noi vin la psihoterapie pentru că se simt blocați – prizonieri ai propriile gânduri, comportamente, căsătorii, slujbe, temeri sau ai propriului trecut. Uneori devenim prizonierii propriei povești, o poveste creată de noi înșine. Dacă avem opțiunea de a crede unul din două lucruri și, vând dovezi clare pentru ambele – Sunt antipatic. Sunt adorabil. – adesea, îl alegem pe cel care ne face să ne simțim rău. De ce insistăm pe aceleași lucruri obsesive (viața tuturor e mai bună decât a mea, nu pot avea încredere în oameni, nimic nu mă poate ajuta), în loc să schimbăm ceva. Ocolește gratiile. Cine altcineva ne oprește în afară de noi? Există o cale de ieșire – atâta timp cât suntem dispuși să o vedem”.
Arianna Huffington a spus despre Poate ai nevoie să vorbești cu cineva că este o carte ce va schimba vieți. Înclin să îi dau dreptate. Lectură plăcută !
-
Plusuri
Stilul plin de umor, ironie fină și subtilitate care poartă o marcă foarte personală a autoarei.
Poveștile care par extrem de autentice și care ne emoționează prin umanitate și mesaje universal valabile. -
Recomandari
O carte atipică despre psihologie, despre terapie, despre oameni, povești și minunatele lor călătorii prin viață.