bookblog.ro

Gustul copilăriei alături de Bobocel

Scris de • 27 November 2023 • in categoria

Titlu: Daruri. Bobocel cu ale lui și alte povestiri
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2023
Numar pagini: 64
ISBN: 978-9975-86-719-1

Știți acele cărți care se asociază instant cu gustul copilăriei? Povestirile pe care vi le citea mama în amurg? Daruri. Bobocel cu ale lui și alte povestiri de Ion Druță este exact o astfel de carte. Când eram mică, sortimentul literar disponibil în Republica Moldova nu era neapărat mare, dar aveam câteva personaje dragi inimii mele: Bobocel plăsmuit de Ion Druță și Guguță – eroul lui Spiridon Vangheli.

M-am bucurat tare mult să descopăr în colecția Cartier Popular de la Editura Cartier volumul Daruri. Bobocel cu ale lui și alte povestiri, un omagiu adus narațiunii și stilului druțian care, indiferent de opinia publică, a lăsat un semn adânc în cultura de pe meleagurile moldave.

Povestirile cu Bobocel sunt scurte, concise, dar cu o încărcătură emoțională specială. De la istorioara gâlcilor provocați de țurțurii de gheață și până la momentul când băiețelul Bobocel își așteaptă mama sau sora să-și descarce buzunarele cu daruri – toate sunt ancorate în trecutul nostru fericit, în ciuda penuriei.

Valoarea acestor povestiri este ascunsă în limbajul simplu, șăgalnic, accesibil pe care l-a utilizat Ion Druță în toate cărțile sale, pentru că au fost create punți sentimentale între narator și cititor. De fapt, dacă stau să mă gândesc, sinceritatea povestirilor druțiene este cheia de boltă care l-a înscris pe Druță în categoria greilor literari de pe la noi.

Bobocel are tot ce îi trebuie unui copil: o familie mare, o sumedenie de gânduri și tare multe pozne. Și îi dau dreptate lui Constantin Cubleșan care menționează, pe coperta IV, că acesta „se impune într-o tipologie a isteților din literaturile pentru copii”. Da, Bobocel este isteț, curajos și își pune uneori întrebări care să-i explice viața așa cum e ea, cu bune și rele. Figura mamei este prezentă în aproape toate istorisirile, ceea ce pun pe seama unui factor autobiografic, Druță având o relație frumoasă cu propria sa mamă.

Reeditarea acestui volum, în ediția a IV, marchează un pas de comemorare a celui care ne-a oferit romane ca Biserica Albă sau Povara bunătății noastre, celui care ne-a înscris într-o altă ligă literară în vremuri când cultura era parte a propagandei. Și chiar dacă s-ar putea să apară retractori, ceea ce ar fi absolut normal, țin să le spun că perioada istorică în care a scris Druță dicta anumite imperative de care depindeau supraviețuirea literară.

Dar să nu ne îndepărtăm de Bobocel, personajul pe care copiii de azi ar trebuie să-l descopere din câteva motive:

  • Este o rememorare a vremurilor de mult trecute, iar istoria e scrisă de oamenii simpli, lucru de mult timp știut;
  • Este o sumă de istorioare foarte emoționante și sincere, cu tâlc și spor, pe înțelesul oricui.

Dacă nu știi ce să-i citești celui mic, caută această carte și savurează aventurile unui băiețel tare drăguț și pus pe șotii. Te asigur că veți chicoti la unele momente sau poate că-ți vei aminti gustul propriei copilăriei, perioada în care poate că ai fost cel mai fericit.

    Categorie: | Autor: | Editura:



    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro