bookblog.ro

O poveste despre familie, iubire și vindecare

Scris de • 23 October 2023 • in categoria

Titlu: Doamna England
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022
Traducere:
Numar pagini: 409
ISBN: 978-606-43-1327-0

Nu există familia perfectă. Dădaca May știe acest lucru foarte bine. Și totuși, își dedică viața ajutând la creșterea unor copii cât mai sănătoși fizic și psihic, în contexte diferite și uneori provocatoare din multe puncte de vedere.

Ruby May, personajul principal al cărții Doamna England este o tânără care a absolvit celebrul institut Norland, în 1904. Are calificative excelente și lucrează în familii din înalta societate londoneză a epocii edwardiene.

„Fotografia mea era lipită pe copertă, mai mare decât aș fi vrut; păream severă și deloc zâmbitoare, cu o mână odihnindu-se nervos pe masa de lângă mine. La finalul celor trei luni de probă, doamna Radlett a evaluat calitatea broderiilor mele ca fiind foarte bună, punctualitatea – excelentă, îngrijirea – excelentă, curățenia – excelentă, ordinea – excelentă, personalitatea – excelentă, tactul cu musafirii – foarte bun, tactul cu copiii – excelent, tactul cu servitorii – foarte bun, capacitatea de a-i distra pe copii – excelentă, capacitatea de a gestiona copiii – excelentă și priceperea generală – excelentă. Mi-am primit certificatul în toamnă și l-am ținut în cufăr. Unele dădace l-au trimis acasă pentru ca părinții lor să-l înrămeze, dar eu m-am închipuit înmânându-i-l mamei mele și văzându-i uimirea că există diplome pentru îngrijirea copiilor.“

Ultima familie la care este angajată decide să emigreze în America și îi oferă dădacei posibilitatea să îi însoțească, dar aceasta refuză pentru că își dorește să rămână alături de familia (mama, sora Elsie și frații săi) pe care o ajută financiar. Astfel, ajunge să lucreze pentru familia England, care nu pare a fi clientul tipic al institutului Norland pentru dădace. Locuiesc în afara Londrei, nu fac parte din aristocrație, cu doamna England nu se poate vorbi deschis. Doamna preferă să stea departe de copii, în spatele ușilor închise și ale jumătăților de vorbe, în timp domnul England ia toate deciziile legate de copii și se ocupă de gestionarea casei (lucru atipic pentru epoca respectivă).

Dădaca May încearcă să se adapteze vieții ciudate a familiei England și, pe măsură ce timpul trece, devine tot mai evident că niciun membru al familiei nu este ceea ce pare a fi.

Autoarea reușește să creeze doza suficientă de suspans pentru a reține atenția cititorilor, creionează cu talent caractere și situații, și ne introduce în atmosfera epocii edwardiene într-un mod interesant și atractiv.

Doamna England este o poveste despre familie, căsătorie, abuz, dar și despre inocență, speranță și dorința de a face bine. Nu voi dezvălui mai multe detalii despre poveste, lăsându-vă plăcerea de a descoperi voi înșivă măiestria narativă a lui Stacey Halls.

Text scris de Raluca Elgyar

  • Plusuri

    Stilul narativ vizual care suprinde foarte bine detalii epocii și caractere construite cu multă finețe psihologică.

  • Recomandari

    O carte emoţionantă despre familie, iubire și vindecare.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro