Opt milioane de feluri de a muri
Scris de Cristina Teodorescu • 17 April 2008 • in categoria Roman politist
0Autor: Lawrence Block
Rating:
Editura: Humanitas Fiction
"Opt milioane de feluri de a muri, şi printre ele sunt o mulţime potrivite pentru cei care vor s-o facă singuri. Oricât de rău arătau metrourile, încă îşi făceau treaba dacă te aruncai pe şine. Iar oraşul nu duce lipsă de terase şi de ferestre de la etajele de sus, iar magazinele sunt deschise douăzeci şi patru de ore pe zi şi vând lame de ras şi frânghie de rufe şi somnifere."
Bine aţi venit în lumea lui Matt Scudder, detectiv particular. Personajul principal al romanului Opt milioane de feluri de a muri scris de Lawrence Block este un "veteran" al străzilor. Se poate spune că a văzut aproape orice. Poliţist pensionat, detectiv particular fără autorizaţie, membru al Alcoolicilor Anonimi, Scudder primeşte să ajute o prostituată să iasă din "branşă". Ceea ce nu ştie acesta este că în 48 de ore Kim va fi găsită moartă într-un hotel.
Din acest moment, Matt Scudder se simte vinovat de soarta prostituatei şi va încerca tot posibilul să îi găsească asasinul. Ceea ce-l stimulează este faptul că devine clientul tocmai fostului peşte Chance care doreşte acelaşi lucru. Scudder trăieşte în oraşul care s-a specializat în moarte şi în ignoranţă. Dar asta nu-l va opri să-l găsească pe criminal.
Nu îmi place să intru prea mult în acţiunea romanului Opt milioane de feluri de a muri şi asta pentru că un roman poliţist nu se povesteşte. Dar pot să felicit editura Humanitas pentru colecţia thriller&mystery care mi-a oferit şansa să cunosc unul dintre personajele lui Lawrence Block. Dar ce merită amintit este sentimentul pe care mi l-a lăsat scriitura lui Block: vă amintiţi filmele din anii "™50-"™60 cu detectivii particulari care rezolvă orice caz? Iniţial aceasta a fost impresia lăsată de Opt milioane de feluri de a muri. Dar imediat revenirea în cotidian m-a făcut să mă trezesc la viaţă şi să recunosc stilul care te prinde imediat.
Acţiunea este povestită de personajul-narator Matt Scudder, despre care am aflat că există o serie întreagă de romane. Ceea ce află cititorul sunt inclusiv gândurile dintre dialoguri ale lui Scudder, acest fapt aducând un plus de autenticitate. Practic cititorul înaintează în furnicarul oraşului şi în păienjenişul de piste alături de Matt Scudder.
Alt lucru care mi-a plăcut a fost tocmai această neconcordanţă cu imaginea ideală a detectivului particular-erou. Scudder al lui Lawrence Block este un fost poliţist ajuns alcoolic, care se luptă nu doar cu personajele dubioase de pe stradă, cu crima, cât şi cu dorinţa mistuitoare de a bea. Ceea ce l-a făcut să fie real a fost tocmai descrierile date de autor cu privire la stările pe care acesta le trece de la un pahar cu alcool la întâlnirile Alcoolicilor Aninimi.
Personajele din Opt milioane de a muri sunt personaje pe care le putem întâlni în zilele noastre pe stradă şi asta pentru că sunt construiţi aşa cum ni s-ar înfăţişa. Vă spun că nu sunt un fan al thriller-urilor poliţiste, poate pentru că nu prea am gustat la viaţa mea acest gen. Însă cu acest roman m-am decis: Lawrence Block merită toate premiile primite pentru activitatea sa literară.
V-aş mai putea povesti multe despre acţiunea romanului ori despre Matt Scudder însă nu îmi place să vă lipsesc de plăcerea de a-l descoperi pe detectiv, cu angoasele sale, pe Chance, peştele căruia îi mor prostituatele pe cap, precum şi pe celelalte personaje care animează viaţa romanului Opt milioane de feluri de a muri.
"Mă numesc Matt Scudder şi sunt alcoolic şi stăm în camerele astea blestemate şi spunem mereu aceleaşi lucruri blestemate şi în timpul ăsta în lumea de-afară tot felul de animale se omoară între ele. Tot spunem: Nu beţi şi mergeţi la şedinţe, şi spunem: Important e că eşti treaz. Şi mai spunem: Puţin câte puţin, şi spunem: O zi după alta, şi în timp ce tot trăncănim ca nişte maimuţe cu creierii spălaţi lumea se duce de râpă."
Enjoy!
Scrisă de Cristina Teodorescu
Categorie: Roman politist | Autor: Lawrence Block | Editura: Humanitas fictionCiteste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
Recomand si “Sfanta crasma se inchide” de acelasi autor. Plus toate romanele lui Raymond Chandler, Matt Scudder fiind un fel de Philip Marlowe contemporan – apropo, sa cititi “Metafizica detectivului Marlowe” de Mircea Mihaies aparuta la Polirom.
-
Asa e, Cristina :). Un roman politist nu se povesteste. Corect spus :). Exista de multe ori in viata neconcordante intre realitate si imaginea noastra ideala despre anumite lucruri, situatii, sau despre anumiti oameni.
-
Julya, cand primesc astfel de semnale de la cititorii bookblog ma bucur la culme. Si asta pentru ca scopul meu isi atinge finalitatea :) Spor la citit!
Domnule Miron, da, un roman politist nu se povesteste mai ales datorita modului in care l-a scris Block. Ca si cum cineva mi l-ar povesti la o cafea buna, cu muzica in fundal, semi-intuneric. Multumesc de trecere…Cristina T.
-
Pingback: Crima lui Selb | bookblog.ro
julya spune:
17 April 2008 | 9:17 pm
Recenzia ta m-a facut foarte curioasa. Mie imi plac acest gen de carti, mai ales daca ies din stereotipul politist-erou previzibil. La prima vizita in librarie voi cauta aceasta carte! Multumesc echipa bookblog ca existi si ma ajuti la a-mi “peria” lista de carti pe care le vreau. Deciziile luate in privinta citirii/achizitionarii unei carti sub “influenta” recenziilor voastre au fost bune.