bookblog.ro

O lume în declin

Scris de • 14 August 2012 • in categoria

Titlu: În numele prințesei moarte
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 730
ISBN: 978-606-579-373-6
Cumpara cartea

Vezi tu, judecăţile oamenilor arată până unde poate ajunge inţelegerea lor. Nu există istorie, există doar puncte de vedere. Singurul care cunoaşte adevărul este cel care nu are un punct de vedere (...)

Această carte le este dedicată copiilor din Badalpur. Un aspect pe care nu l-am observat decât după ce am citit cartea şi după ce am înţeles unde se află acest oraş şi cine sunt copiii de acolo.
Din foarte multe puncte de vedere “În numele priţesei moarte” poate fi considerat un roman istoric. Kenize Mourad reuşeşte să împletească cu măiestrie povestea ficţională a prinţesei otomane Selma cu evenimente istorice ce au avut loc în locurile unde ea a trăit.

Povestea începe la Istambul şi prezintă o copilă care îşi adoră mama, o fetiţă care încă de la o vârstă relativ fragedă pare să aibă toate calităţile necesare unui lider. Fiind nepoată de sultan, ea este crescută astfel încât sufletul ei să vibreze la problemele şi nevoile unui stat a cărei conducere ar putea într-o zi s-o influenţeze. Iar Selma iubeşte Turcia din toată inima. Când, în urma primului război mondial, Turcia este ocupată de britanici, francezi şi italieni, Selma visează să se mărite cu Trandafirul de Aur, Mustafa Kemal, deoarece acesta luptă pentru independenţa Turciei. Însă, în cele din urmă, tocmai eroul Selmei este cel care aboleşte sultanatul pentru a înfiinţa republica pe care o va conduce cu o mână de fier, provocând prima rană adâncă în sufletul micuţei prinţese.

Odată cu exilarea familiei imperiale, Selma se vede nu doar îndepărtată pentru totdeauna de ţara pe care o iubeşte cu patimă şi de locurile copilăriei, dar îşi pierde şi tatăl, acesta fiind un moment ce îi va marca existenţa. Viaţa confortabilă cu care a fost obişnuită începe să se schimbe.

Pentru că mama Selmei, sultana Hatice, doreşte ca fiica ei să aibă o viaţă demnă de un membru al familiei imperiale ce a domnit cu mândrie, curaj şi înţelepciune timp de 600 de ani, ea reuşeşte să aranjeze lucrurile în aşa fel încât să-i găsească fiincei sale un soţ care este tot un prinţ, însă în îndepărtata India. Viitorul soţ este rajahul Badalpurului, iar Selma. În urma unei decepţii în dragoste, acceptă sa se mărite cu el fără ca măcar să-l fi întâlnit înainte. Călătoria în India este una lungă şi obositoare, iar întâlnirea cu această ţară plină de paradoxuri şi cu tradiţiile şi obiceiurile de acolo este copleşitoare pentru tânăra prinţesă orgolioasă şi nesupusă. Însă, odată cu căsătoria, Selma îşi ia în serios îndatoririle de soţie, dar mai ales cele de rani, adica de soţie a unui conducător, şi începe să se dedice acestui stat şi oamenilor din el. Ea se preocupă mai ales de soarta femeilor, care este deosebit de aspră, iar Selma, în ciuda faptului că este o femeie crescută în tradiţia musulmană, este un fel de feministă, care luptă pentru drepturile femeilor de a duce o viaţa decent. Însă această implicare în viaţa oamenilor din Badalpur nu îi va aduce Selmei dragostea după care tânjeşte, ci se va dovedi o nouă dezamăgire.

Selma este surprinsă de cel de-a Doilea Război Mondial la Paris, într-o ţară cu care sufletul ei rezonează doar datorită libertăţilor care îi sunt premise aici, dar pe care nu poate ajunge s-o iubească aşa cum a iubit, dacă nu Turcia, măcar Badalpurul.

Povestea acestei tinere prinţese inteligente şi orgolioase, care încercă să-şi găsească identitatea dincolo de titlurile nobiliare şi statutul social, cu un caracter care ar fi putut muta munţii în circumstanţele potrivite, însă cu un suflet sensibil şi firav, este o aventură ce merită savurată pagină cu pagină,. Ceea ce eu v-am povestit este doar, aşa, în linii foarte mari pentru a vă trezi curiozitatea pentru această carte extraodinară.. Sper că am şi reuşit.

  • Plusuri

    Documentarea istorică, personajele aproape palpabile, poveştile emoţionante, intriga, culoarea locală specifică fiecărei ţări în care se petrece acţiunea

  • Minusuri

    Uneori se merge poate puţin prea departe cu detaliile

  • Recomandari

    Pasionaţilor de istorie şi biografii

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro