bookblog.ro

Prizonier la Guantanamo

Scris de • 23 January 2010 • in categoria

0Guantanamo recenzie
Autor: Mollah Abdul Salam Zaeef
Editura: Meteor Press
Colecţie: Istorie
Anul apariţiei: 2010
304 pagini
Format: 13x20 cm
ISBN: 978-973-728-418-1

Multe lucruri s-au întâmplat în lume după atentatele de la 11 septembrie 2001. Unul dintre acestea, printre cele mai controversate, a fost crearea în Cuba, de către americani, a închisorii de la Guantanamo, pentru presupuşii terorişti care ar fi fost implicaţi în vreun fel în aceste evenimente. Apariţia acestei închisori a ridicat şi continuă să ridice multe întrebări. Lucrarea de faţă, fără a avea pretenţia să răspundă acestor întrebări sau altora care se pot ivi, vrea să prezinte un punct de vedere nou, al unui fost prizonier la Guantanamo.

Mollah Abdul Salam Zaeef, autorul cărţii, fost ambasador al Emiratului Islamic al Afganistanului în Pakistan, a petrecut aproape patru ani aici, fără să ştie de ce, fără să fi fost judecat, fără să i se fi spus vreodată - nici măcar atunci când a fost eliberat - care au fost, concret, crimele pentru care a fost acuzat, arestat şi încarcerat.

În paginile cărţii de faţă sunt prezentate multe evenimente: invazia rusească în Afganistan şi rezistenţa eroică a afganilor în faţa trupelor sovietice, Jihadul şi ce a reprezentat el pentru lumea musulmană, situaţia dezastruoasă a ţării după război, apariţia mişcării talibane şi ce a însemnat această mişcare pentru Afganistan.

Dar un accent deosebit este pus pe închisori - Bagram, Kandahar şi, evident, Guantanamo - , locuri de distrugere a personalităţii şi demnităţii umane, supuse aici degradării, suferinţelor şi umilinţelor.

Mollahul Abdul Salam Zaeef încearcă să lămurească şi o problemă foarte controversată, cea a personalităţii lui Osama bin Laden - cine este acesta, ce a reprezentat, ce reprezintă în prezent, cum şi de ce a fost folosit, dar mai ales încearcă să explice atitudinea Afganistanului faţă de acest personaj.

Pentru a ne face o părere cât de cât obiectivă în legătură cu orice pe lumea aceasta, avem nevoie să cunoaştem cele două tabere, cele două puncte de vedere. Avem aici punctul de vedere al unui om care a fost încarcerat aproape patru ani, care se consideră nevinovat şi nedreptăţit şi care nu a fost judecat. Un om care încearcă să se explice şi să ne explice anumite lucruri pe care le-a făcut şi care, în final, ne împărtăşeşte gândurile sale în legătură cu ceea ce ar trebui făcut pentru ca ţara sa să-şi găsească liniştea, bunăstarea şi fericirea.

*post sponsorizat

Categorie: | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Pauna Oana spune:

    am cartea asta.mie nu mi s-a parut extraordinara,ci doar bunicica.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro