bookblog.ro

Marketing in sectorul public

Scris de • 25 March 2008 • in categoria

0Autor: Philip Kotler, Nancy Lee
Rating: Marketing in sectorul public - recenzii carti
Editura: Meteor Press

Marketing in sectorul public - recenzie carti

Marketing în sectorul public este o carte ce ar putea schimba într-adevăr un sistem, iar Kotler vorbeşte încă de la început despre cum ar putea fi aplicate la nivel de sector public soluţii folosite de ani de zile în sectorul privat, al societăţilor comerciale.

Sigur că există diferenţe, sigur că organizaţiile guvernamentale sunt adeseori monopoluri în timp ce firmele nu pot să îşi permită ignorarea concurenţei, sigur că mai peste tot, când vine vorba despre acţiuni ale statului, lumea se încruntă şi devine neîncrezătoare în timp ce într-o societate comercială oamenii sunt mai liniştiţi, scopul fiind declarat şi evident, acela de a obţine profit.

În special noi, românii, suferim de o manie a persecuţiei, de o frică (poate pe alocuri justificată) faţă de tot ce înseamnă "stat". Avem impresia că dăm prea multe şi primim prea puţine, că politicienii ne fură şi că pentru ei democraţia înseamnă orice, numai asumarea responsabilităţii nu. Deci sarcina autorului nu e deloc uşoară.

Kotler, batrânul revoluţionar

Dacă în SUA sau un alt stat cu un sistem de administraţie publică decent soluţiile propuse de Kotler ar putea obţine câteva premii de marketing, în România ar însemna probabil revoluţie şi câştigarea alegerilor în 3 mandate consecutive.


În toată nebunia care înseamnă administraţie publică, Kotler vine cu o degajare de care, sincer să fiu, nu îl credeam capabil. Până la urmă, el este fără doar şi poate un vizionar, însă unul despre care nu se poate spune neapărat că a reuşit să facă trecerea de la televizor alb-negru la color.

E în mod cert un părinte al pe marketingului pe care îl ştim noi astăzi, însă părinţii devin adesea prea conservatori iar asta se simte puţin şi în scrisul lui Kotler. Reiterand idei ce stau la bază marketingului şi adaptandu-le astfel încât să poată fi folosite în sectorul public, Kotler emană totuşi un iz de articol de marketing din anii '80.

O mica problema

De asemenea, nu am putut să nu sesizez ceea ce eu bănuiesc a fi un exces de zel al traducătorului Dan Criste. I-am reţinut numele fiindcă am observat aceeaşi problemă şi în Geniu în marketing, tradusă tot de el. Nu vreau să fiu înţeles greşit, cărţile sunt, per total, bine traduse, doar că pe alocuri m-am lovit de alegeri deranjante cum ar fi înlocuirea unui acronim foarte cunoscut, WIIFM (What's In It For Me), cu ECCA (Eu cu ce mă aleg). De acord, traducerea cam asta ar fi, dar oare chiar era necesar să se înlocuiască acronimul? Şi cuvântul "marketing" ar putea fi tradus dacă forţăm puţin nota. Şi totuşi nu o facem.

Incă nu înţelegem marketingul

Revenind la Marketing în sectorul public, un lucru îl face Kotler excepţional: sesizează breşele din sistem, carenţele la nivel de mentalitate pe care funcţionării publici din Statele Unite, dar şi din România! le au, şi evidenţiază asocierile total deplasate pe care le fac atunci când vine vorba despre marketing.

Şi, fie vorba-ntre noi, cam la acelaşi nivel de superficialitate ne aflăm şi în ceea ce priveşte asocierea dintre cultură şi marketing. Mai exact, se oscilează între ignoranţa cruntă şi eforturi insuficiente de a judeca un fenomen pe care încă nu îl înţelegem.

Scrisa de Andrei Roşca

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Ovidiu Miron spune:

  Andrei, ce inseamna Marketing Cultural?:)

  “Unica solutie, inc-o revolutie!”. Philip Kotler poate ca s-a gandit si la asta:).

  Adevarul e ca “statul” e privit ca un dusman cam peste tot in lume. De ce te obliga sa platesti foarte multe taxe, de ce face prea putine si de ce te obliga sa faci armata? In Israel de exemplu aceasta dureaza 3 ani si este obligatorie! Noi am scapat:P. “Statul” este asociat cu “statul degeaba”. Sau cu un boss. Dar cu genul ala de boss din bancul- “sunt trei sefi principali: big boss, little boss si scarbos!”:)

  Da, stiu ca spun bancuri seci:D.

  Intr-un fel e logic sa vedem si in sectorul public principii aplicate din cel privat, adica profitabil. Mentalitate si “sindromul ghiseului” sunt 2 concepte la care ar trebui lucrat.

  raspunde

 2. Andrei Rosca spune:

  Nu stiu ce inseamna “Marketing cultural”. Si eu ma tot intreb. Stiu insa ca principiile de marketing se pot aplica in cultura foarte bine, fiindca si cultura e un produs, spre frustrarea multora. :)

  Un produs care, din pacate, se vinde prost. Insa solutii exista.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro