Forţa brandului
Scris de Andrei Rosca • 28 August 2008 • in categoria Managm./Marketing
0Autor: William J. McEwan
Rating:
Editura: ALL
Pentru "profani"
Deşi vorbesc ceva mai jos despre cărţi de marketing, Forţa brandului nu prea se încadrează în această categorie. În ciuda titlului, nu e o carte de specialitate, ci mai degrabă una de popularizare a conceptului de "brand". O carte absolut binevenită, din punctul meu de vedere.
Forţa brandului e o carte din seria scoasă de Organizaţia Gallup, celebra companie de consultanţă. Ce mi-a plăcut mie foarte mult la cărţile scoase de Gallup (pe lângă Manager contra curentului - una dintre cele mai bune cărţi de management citite de mine), a fost faptul că au date. Adică au statistici foarte precise pe care îşi fundamentează teoriile, statistici pe care le-au obţinut chiar ei, prin studii de zeci (!) de ani, ceea ce le dă o credibilitate destul de mare.
De apreciat este faptul că, deşi autorul este fost "publicitar", plimbat prin agenţii cum ar fi Mccann-Erickson sau D'Arcy, reuşeşte totuşi să îşi modeleze discursul pentru cei care nu vin neapărat în contact direct cu advertisingul, PR-ul sau alte activităţi specifice marketingului. Astfel, deşi cartea atinge destul de puţin noţiuni ce ţin de teoria marketingului (cei 4+1P sau scalele de evaluare a credibilităţii unui brand), compensează printr-o tatonare susţinută a elementelor ce ţin de relaţia dintre client şi brand, mândria şi pasiunea pe care un brand adevărat le poate genera.
Mariajul cu un brand
Şi apropo de relaţiile cu brandurile, mi-a plăcut că McEwan a structurat cartea în jurul ideii de mariaj între consumator şi brand. Mai întâi te întâlneşti cu brandul apoi, în timp, dezvolţi o pasiune, te ataşezi de el şi începe să îţi câştige încrederea. Îţi promite nişte lucruri, iar tu te aştepţi să se ţină de promisiune, să nu te dezamăgească niciodată. Spre sfârşitul cărţii McEwan vorbeşte şi despre apogeul unui astfel de mariaj şi, interesant, despre managementul mariajului cu brandul.
Ca un punct în minus, am fost deranjat pe ici pe colo de traduceri de grădiniţă şi proprii interpretări ale câtorva termeni financiari (nu, doamnă Golub, ROI nu e "un indicator care arată durata de recuperare a investiţiilor") însă, per ansamblu, traducătorul s-a descurcat. Fac aici o paranteză pentru a observa lipsa pe care majoritatea editurilor (toate?!) o au atunci când vine vorba de traducerea de cărţi de marketing. Chiar nu există oameni specializaţi pe aşa ceva? Şi dacă nu, de ce?
Trecând însă peste această problemă, repet, generală, pe care am observat-o la multe cărţi, Forţa brandului reprezintă o investiţie bună pentru un anumit segment de public, cel care începe să fie din ce în ce mai mult bombardat de termeni pe care nu îi înţelege, însă nu îşi permite sau nu vrea să rămână ignorant.
Scrisă de Andrei Roşca
Categorie: Managm./Marketing | Autor: William J. McEwan | Editura: ALLCiteste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
Pingback: August 2008 : Andrei Rosca: My way
alice spune:
7 December 2013 | 10:56 am
Daca te gandesti ce inseamna “brand” in argou, asociat cu “forta” da un titlu chiar caraghios.