Minunata și primejdioasa lume Fey
Scris de Roxana Turcitu • 4 April 2014 • in categoria SF/Fantasy
Autor: Laurell K. Hamilton
Rating:
Editura: Leda
Anul aparitiei: 2013
Traducere: Carmen Ion
Numar pagini: 672
ISBN: 978-973-102-617-6
Pe Laurell K. Hamilton am descoperit-o acum câțiva ani, prin seria Anita Blake, Vampire Hunter, din care au fost traduse și la noi trei volume. Pe vremea aceea, obsesia pentru vampiri tocmai își lua avânt iar cărțile fantasy de acest gen începeau să fie traduse și în România într-un ritm tot mai accelerat. Țin minte că printre nenumăratele versiuni de vampiri pe care le prezentau autorii, care de care mai ieșiți din tipare și mai diferiți de modelul clasic, Laurell K. Hamilton mi s-a părut că se apropie cel mai mult de vampirii unei autoare recunoscută în primul rând pentru acest gen de lectură: Anne Rice. Personal, o consider pe aceasta maestra incontestabilă a cărților cu vampiri, iar faptul că Laurell K. Hamilton este următoarea în topul preferințelor mele atunci când vine vorba de cărți de acest tip, sugerează probabil curiozitatea cu care m-am apucat de seria Meredith Gentry, al cărei prim volum, Sărutul din umbră, a fost de curând tradus la Editura Leda.
Așa cum speram, și această poveste m-a surprins în mod plăcut. Autoarea are un stil atât de elegant, încât oricât de excentrice ar fi întâmplările pe care le scrie, nu ai nicio secundă impresia că ar fi ceva vulgar în ele. Și credeți-mă, momente senzuale ieșite din comun există cu duiumul. Pentru că până la urmă, nu vorbim de un fantasy normal, ci de un paranormal romance care pășește foarte mult în genul erotic.
Dacă intenționați să citiți romanul, pregătiți-vă să înțelegeți de la început că personajele cu care veți face cunoștință nu sunt ființe umane, oricât de mult ar semăna cu acestea. Însă ele rămân ființe supranaturale, având altă mentalitate, alte ritualuri străvechi păstrate în ciuda miilor de ani scurse de la începuturile rasei lor și cu totul alte obiceiuri. Atitudinea lor vis-a-vis de sex este diferită, iar dacă încercați să priviți protagoniștii ca pe niște oameni obișnuiți, ați putea să fiți destul de șocați de majoritatea interacțiunilor dintre ei.
Romanul o are în centrul atenției pe Meredith NicEssus (aka Meredith Gentry), prințesă a curții Unseelie, fugară momentan și trăind o viață dublă, încercând din răsputeri să rămână ascunsă față de mătușa sa, regina Unseelie. Deși la început noțiunile despre fey, Seelie, Unseelie și alte ființe magice ar putea să pară copleșitoare și dificil de înțeles în primele pagini, treptat lucrurile încep să devină tot mai clare, pe măsură ce se desfășoară acțiunea. Autoarea reușește să creeze o lume nouă, cu reguli proprii, cu un sistem de organizare diferit, iar personajele ți se dezvăluie progresiv, oferindu-ți parcă timpul necesar pentru a înțelege totul despre universul acestor ființe.
Povestea nu este diferită de alte cărți fantasy, paranormal romance sau urban paranormal numai prin scenariul original, ci și prin faptul că utilizează foarte puține clișee și de asemenea, prin personalitățile protagoniștilor. Sunt foarte puține romanele în care am mai întâlnit personaje atât de puternice, dar care să fie în același timp atât de realiste. Nu găsim aici personaje neinițiate, care să descopere acum pentru prima dată o față alternativă a realității, ci dăm de personaje îndrăznețe, care știu exact ce își doresc, cu ce au de-a face și cum să se comporte în majoritatea situațiilor pentru a scăpa cu bine.
Dar nu par niciodată prea reci, inaccesibile sau atât de sigure pe ele încât să devină plictisitoare sau să își piardă din veridicitate. Dimpotrivă, au și câteva slăbiciuni, câteva defecte, fac uneori mici greșeli, însă nimic lipsit de logică, nimic care să pară de neînțeles sau să te enerveze din cauza faptului că nu există un sens în acțiunile lor. În plus, deși personajele sunt puternice și se descurcă foarte bine să aibă grijă de siguranța lor, simți în permanență tensiunea care se acumulează, te temi sincer pentru soarta lor în clipele dificile și îți dorești să le vezi depășind toate obstacolele, ieșind cu bine din situațiile încâlcite în care sunt prinse.
Cred că este pentru prima dată când mi-au plăcut enorm toate personajele, inclusiv cele negative. Chiar dacă pe de-o parte există tendința de a-i urî pe cei care îi vor răul protagonistei, motivațiile lor și determinarea cu care își conduc luptele nu te pot face decât să le admiri. Prințul Cel pare la prima vedere personajul malefic tipic, însă privind cu atenție, înțelegi teama sa de a pierde un lucru pe care l-a crezut mereu ca fiind al său. Gărzile sale personale par lipsite de scrupule, însă fidelitatea lor este uimitoare. Ziaristul care o hărțuiește pe Meredith e detestabil, însă analizându-l obiectiv realizezi că ambiția pentru carieră precum și o vendetă personală îl motivează să se comporte așa. Fostul soț al protagonistei acționează în cel mai execrabil mod, însă acțiunile sale au în spate dorința de răzbunare instinctivă, o reacție impulsivă datorată deciziei lui Meredith de a-l pedepsi pentru eternitate. Iar regina este una dintre cele mai interesante prezențe, te intrigă mai mult decât o fac toate celelalte personaje. Deși în fața ei te afli mereu pe muchie de cuțit, fiind lipsit de cea mai mică fărâmă de siguranță, regina Andais este genul de conducătoare care oferă o magie și o grație irezistibilă chiar și celor mai crude sentințe pe care le dă. Gărzile reginei, adica acelea care vor deveni mai întâi anturajul lui Meredith, iar mai apoi pretendenții săi, sunt fermecători, diferiți, fiecare dintre ei având o personalitate aparte care te ajută să nu îi confunzi. Foarte interesant este și faptul că în acest roman, personajele se cunosc de multă vreme între ele, iar relațiile lor au deja o bază. Evenimentele din carte, fie consolidează aceste relații, fie le schimbă direcția inițială. Însă modul în care interacționează personajele este captivant, cu atât mai mult încât sexul este un factor care le influențează permanent. Cu toate acestea, este surprinzător faptul că gelozia este aproape inexistentă și că, în ciuda unei aparente promiscuități (din punct de vedere al ființelor umane), personajele par să aibă o puritate ce nu dispare nici măcar în cele mai senzuale momente.
Piața de la noi pare să fie abia la început de drum în ceea ce privește romanele paranormal romance pentru adulți, publicul nefiind încă pe deplin format. Însă vestea bună este că editurile aduc din ce în ce mai multe romane bune de acest gen. Dintre poveștile paranormal romance și urban paranormal pe care le-am parcurs până acum, romanul Sărutul din umbră este unul dintre cele mai complexe și interesante lecturi, așa că îl recomand călduros cititorilor care îndrăgesc aceste genuri.
Foto
-
Plusuri
Intrigă originală, captivantă, personaje foarte bine construite, scenariu construit cu atenție pentru detalii și fără grabă, ritm echilibrat al poveștii.
-
Recomandari
Cititorilor care își doresc deopotrivă povești fantasy bine construite și personaje puternice și creionate într-un mod surprinzător de realist.