Un roman important al curentului cyberpunk, pentru prima oară tradus în română.
De curând mi-am umplut două goluri mari din bibliotecă, la secţiunea de ficţiune, desigur. Este vorba de două romane esenţiale ale curentului (post)cyberpunk: Neuromantul lui William Gibson şi Snow Crash-ul lui Neal Stephenson, ambele volume fiind traduceri româneşti. Colegul meu Cristi Mitran a recenzat Snow Crash (ediţia în engleză) acum câţiva ani în aşteptarea traducerii volumului şi în România.
Hiro Protagonist este un programator care trăieşte de pe o zi pe alta şi livrează pizza pentru Mafie. Asta se realizează în ”30 de minute sau primiţi banii înapoi”, iar livrarea pizzei este unul din ultimele lucruri pe care americanii le fac încă bine (după spusele lui Hiro). Jobul respectiv este solicitant, însă impune respect. Într-adevăr, la impunerea respectului contribuie şi săbiile japoneze pe care Hiro le poartă mereu la el. Cariera lui de livrator sfârşeşte pe fundul unei piscine unde ajunge cu duba pe care o conducea. Acest mic eveniment duce la realizarea unei noi prietenii: cu Y.T, o puştoaică de 15 ani, ”kurier”, a cărei mame lucrează pentru federali, n-are habar cu ce se ocupă fiica ei fiind complet epuizată la finalul fiecărei zi de lucru.
Hiro împarte o cameră de câţiva metri pătraţi cu Vitaly Cernobyl, mastermind-ul trupei de fuzz-grunge nuclear Vitaly Cernobyl and the Meltdowns, ultima senzaţie în materie de muzică zgomotoasă. Off-topic: cred că autorul ar rămâne puţin şocat dacă ar da o raită prin unele cămine studenţeşti de la noi. Ar rămâne uimit în ce încăperi pot să locuiască câte 4-5 persoane, având în vedere ”cutiile” de locuit pe care le descrie în roman.
Însă, în Metavers (un soi de Second-Life, dacă doriţi), Hiro este un hacker de elită şi adevărat maestru în lupta cu săbiile, nu puţine fiind avatarele care au fost distruse de tăişul armelor sale. Pe ansamblu, Metavers-ul este locul în care evadează toate persoanele din calea realităţii cotidiene - o Americă divizată în francize şi enclave suburbane, fiecare cu regulile şi legile proprii. În această realitate alternativă puteţi găsi de la geekşi la oameni de afaceri, de la studenţi la drogaţi sau oameni de nimic. În Metavers se realizează schimburi de informaţii, se clădesc firme şi au loc întâlniri de afaceri. O grupare realizează însă un virus (Snow Crash) care începe să distrugă Metavers-ul cu implicaţii majore asupra societăţii. De aici încolo, personajul principal îşi va îmbrăţişa destinul predestinat prin numele său în încercarea de a-i prinde pe ”tipii răi”.
Stilul lui Stephenson este haios, pe alocuri haotic, şi oscilează între ironie şi sarcasm atunci când tratează probleme sociale sau politice, cu nenumărate săgeţi trimise către conducătorii americani. Acţiunea este zgomotoasă, ritmul nu încetineşte deloc pe parcursul celor aproape 600 de pagini, iar descrierea scenelor de acţiune are o tentă extrem de vizuală: nu mă îndoiesc că o eventuală ecranizare ar fi explozivă. Când am spus că stilul e haotic, mă refeream (aşa cum a menţionat şi Cristi) că planurile narative sunt amestecate încât devine obositor pe de o parte, dar în aceeaşi măsură asta dă o senzaţie ciudată de ”prospeţime”. De asemenea, un mare plus pentru multitudinea referinţelor pop-culture şi a comentariilor acide ori amuzante ale naratorului.
Nu am cum să nu remarc munca titanică care fost dusă şi în traducerea acestui volum, având în vedere numeroasele jocuri de cuvinte, expresiile încâlcite, cuvintele inventate etc.
P.S: fanii lui Stephenson şi ai cyberpunkului au motive de bucurie, căci pentru romanul Anthem traducerea în română a fost finalizată de curând (fiind realizată de Cristina şi Ştefan Ghidoveanu), volumul urmând să fie publicat tot de editura Leda. La mai mare!
-
Plusuri
acţiunea nebună; referinţe pop-culture, mitologice; coperta (dacă nu mă înşel, e păstrată aceea a ediţiei britanice)
-
Minusuri
stilul devine obositor pe alocuri
-
Recomandari
fanilor Walter Jon Williams, Bruce Sterling, William Gibson; IT-iştilor în general, geekşilor de pretutindeni
Categorie: SF/Fantasy | Autor: Neal Stephenson | Editura: Leda