Geniu in marketing
Scris de Andrei Rosca • 14 March 2008 • in categoria Managm./Marketing
0Autor: Peter Fisk
Rating:
Editura: Meteor Press
(ediţia în limba engleză)
O carte de colecţie, recomandată de Kotler.
Vă spun sincer că mi-a plăcut foarte mult cartea încă dinainte să mă apuc de citit. Are un format cu totul deosebit, începând de la coperta cartonată, elegantă şi continuând cu faptul că forma dreptunghiulara, standard, a cărţilor cu care toţi ne-am obişnuit a fost înlocuită cu ceea ce se vede în poza din stânga. Încep să citesc astfel de cărţi cu speranţa că îmi vor plăcea şi că nu voi fi nevoit să le pun în bibliotecă doar pe post de bibelouri.
Geniu în marketing confirmă. E într-adevăr o carte de colecţie şi din punct de vedere al conţinutului. Autorul, Peter Fisk, este un consultant de marketing ce a lucrat cu companii precum Microsoft, Philips, Coca-Cola, Vodafone şi, până acum, singurul consultant de marketing care nu este specializat pe industria online şi are curajul de a începe o carte cu o analiză a companiei Google. De altfel, Fisk vorbeşte în cartea sa şi despre Amazon, Apple şi alte companii cu rădăcini în IT şi Online de care majoritatea marketerilor ori se feresc să se apropie, ori se apropie şi emit păreri care numai pertinente nu pot fi numite.
Vă amintiţi de Sun Tzu?
Nu, nu de strategul militar, ci de cartea Sun Tzu-Strategii de marketing, scrisă de fraţii Michaelson. Geniu în marketing este o carte la fel de marketata doar că mult mai consistentă şi, ca o paranteză, aici se vede de fapt cât de bun este un marketer. E adevărat că trebuie să ştie să îşi vândă propriile produse (sunt convins că şi "Strategiile lui Sun Tzu" s-au vândut), însă marketingul nu se opreşte aici. Nu păcăleşti pe cineva să cumpere un produs prost şi pretinzi că faci marketing. Data viitoare nu numai că nu va mai cumpăra, ci va povesti şi tuturor prietenilor săi cum a fost păcălit.
Două lucruri care nu mi-au plăcut
În primul rând, m-a deranjat puţin traducerea. Ţinând cont de faptul că se adresează unor marketeri obişnuiţi cu atât de multe cuvinte preluate din engleză, cred că unele traduceri forţate chiar nu îşi aveau rostul. De exemplu, "lovemark" ar fi putut rămâne "lovemark" şi nu "semn al iubirii'. Sună penibil şi schimbă sensul cuvântului.
A doua problemă pe care am avut-o au fost "aplicaţiile" dintre capitole. E vorba de câteva scheme cu întrebări care, din câte înţeleg, ar trebui să îl ajute pe cititor să îşi rezolve sau măcar să identifice probleme reale pe care compania sa le are. La mine nu a funcţionat iar întrebările de acolo, deşi pertinente, nu mi-au fost de niciun folos. Mai mult mi-au plăcut exemplele concrete de situaţii prin care au trecut companii mari şi soluţiile inteligente, sau geniale cum spune autorul, pe care le-au găsit.
Şi, a propos de genii, Peter Fisk nu se dezminte şi vorbeşte destul de mult despre cele 10 caracteristici al geniului şi cum se aplică ele în marketing, totul făcut cu exemple, analize şi intrând adeseori foarte profund în ceea ce înseamnă de fapt marketingul, dincolo de noţiunile superficial tratate şi, oricum, arhicunoscute precum brand, awareness sau target.
Nu mă interesează marketingul. De ce să o citesc?
Ştiaţi că celebra companie Coca-Cola produce peste 400 de băuturi diferite? Că o treime din averea lui Warren Buffet este în acţiuni la Coca-Cola? Dar că Eddison a avut 1093 de patente, mai multe decât oricine până astăzi, cerând să i se recunoască paternitatea unei invenţii la fiecare 10 zile?
Acum ştiţi toate astea, vi le-am spus eu. Însă chiar credeţi că v-aş putea sistematiza în câteva paragrafe toate informaţiile care pot fi citite în carte? :)
Scrisă de Andrei Roşca
Categorie: Managm./Marketing | Autor: Peter Fisk | Editura: Meteor PressCiteste cele 13 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
Am gasit pe net pana la urma, merg maine la Carturesti si o cumpar. O intrebare… cand ai timp sa le citesti pe toate? :)
-
Intr-adevar pare o carte deosebita…
@ Andrei Rosca (offtopic): Tocmai am vazut filmul “Youth without youth”, ecranizarea dupa nuvela lui Eliade, si trebuie sa te contrazic. Chiar daca pare a fi acelasi(conventia universala de 24 ore), timpul este diferit pentru fiecare dintre noi. Fiecare il percepem in felul nostru. -
De acord, il percepem diferit. Dar si asta tine de auto-educare. Sigur, aici se poate discuta mult. De exemplu, cu cat inaintezi in varsta, cu atat ai mai putin de trait iar tu stii asta, sau cel putin subconstientul tau stie. Deci apreciezi altfel timpul pe care il mai ai.
In concluzie, cu cat esti mai inaintat in varsta, cu atat simti ca timpul trece mai repede. De aici si faptul ca batranii dorm doar cate 4-5 ore pe noapte, de exemplu.
-
Intr-adevar, desi nu sunt batrana, deja simt ca timpul trece cu viteza din ce in ce mai mare. Pe de alta parte, in diferite conjuncturi timpul trece mai greu( la un curs plictisitor) sau mai repede( in vacante :).
E o intreaga teorie/ filosofie despre timp, ca sa nu mai vorbim de faptul ca e demonstrat ca timpul se contracta la viteze foarte mari, deci poate tineretea fara batranete nu e chiar un basm… -
Andrei Rosca, am ajuns sa cumpar cartea :), intradevar interesanta desi m-am uitat doar prin cuprins si am rasfoit`o putin. Maine o voi “devora”. Numai bine
-
Pingback: Diferenta dintre pretul si costul unui produs : Basic Marketing
-
Pingback: eu ce citesc? Partea a III-a: Cartile | Blogul lui Ionut Pepenar
-
Andrei, nu stiu daca aceasta carte te-a invatat asta, dar stii sa vinzi :) Primul impuls dupa articolul tau a fost sa ma duc sa-mi cumpar cartea, desi n-am nicio treaba cu mk-ul! Din fericire, I know better than that, deci o sa mai citesc cate ceva despre ea, inainte de a ma decide… Fain articol!
Andrei spune:
15 March 2008 | 5:03 am
Foarte interesanta cartea, pretul? Am citit “Cele 11 legi imuabile ale internet brandingului”, carte la care faceati tu referire, foarte interesanta si respectiva carte! Spune-mi te rog cat costa aceasta carte. Multumesc anticipat!