A fost odată ca niciodată…
Scris de Andreea Chebac • 24 August 2011 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Kate Morton
Rating:
Editura: Humanitas fiction
Anul aparitiei: 2011
Traducere: Sînziana Dragoș
Numar pagini: 479
ISBN: 978-973-689-413-8
Grădina uitată este locul în care se găsește cheia tuturor secretelor ce umbresc viața a trei generații de femei. Adevărata identitate a protagonistelor se dezvăluie încet, prin deslușirea a numeroase mistere, iar întorsăturile neașteptate se țin lanț până la final.
Ce faci dacă afli că nu ești cine credeai că ești?
Încerci să descoperi adevărul, nu-i așa? Dar partea grea începe abia atunci când realizezi că alții au făcut tot posibilul pentru a ascunde ceea ce tu cauți.
Nella află în ziua în care împlinește 21 de ani că este un copil găsit și chiar dacă are alături o familie care o iubește, nu mai reușește să se bucure de nimic și trăiește cu un sentiment acut de dezrădăcinare. Ea nu poate duce până la capăt încercările de a afla adevărul despre trecutul său, așa că îi lasă moștenire această enigmă nepoatei sale, Cassandra.
Tânăra merge pe urmele bunicii ei și trebuie să descâlcească ițele încurcate ale unei povești de familie. La început toate informațiile par niște piese de puzzle pe care încerci să le potrivești în fel și chip pentru a ghici misterul care a născut toată această poveste. Cine este mama lui Nella? De ce a fost abandonată pe un vas cu destinația Australia? A fost răpită? Cine este femeia care se afla cu ea și de ce i-a cerut să nu-și spună numele?
Cassandra deduce frânturi de fapte din povestirile celor pe care îi întâlnește sau din diverse urme rămase, în schimb, cititorul are parte de o privire ceva mai amplă asupra evenimentelor, fiind întors în trecut. Acțiunea cărții se desfășoară pe mai multe planuri: cel contemporan, începutul secolului XX și mijlocul secolului trecut.
Grădina uitată are un aer de basm și de ireal, în care lucrurile ideale sunt posibile și personajele se împart în bune și rele. Pe alocuri sunt presărate și povești pentru copii, însă asta nu transformă volumul într-un roman pueril, ci într-o lectură plăcută și relaxantă care te desprinde de cotidian.
Cea mai reușită parte a cărții este modul în care se împletesc misterele. Eu una n-am ghicit până la final care va fi deznodământul și la un moment dat chiar m-am speriat că povestea va rămâne neterminată. Este o poveste plină de indicii și spații goale în desfășurarea evenimentelor care îți dau posibilitatea să îți imaginezi mai multe căi de rezolvare.
-
Plusuri
scriitura plăcută, cursivă, care te captivează și aerul de mister
-
Minusuri
pe alocuri trebuie să o citești ca pe un basm
-
Recomandari
celor care doresc o lectură captivantă, dar facilă
Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
-
Ma bucur ca ti-a palcut. :) Ce-i drept uneori actiunea devine de-a dreptul fantastica, dar asta face parte din farmecul cartii.
-
-
Probabil ca se referea la faptul ca uneori trebuie sa schimbi registrul de perceptie al cartii, adica poti fi tentat sa o consideri o lectura naiva. :-??
-
Superba cartea! M-a fermecat inca de la primele pagini. Actiunea e imprevizibila, stilul in care e scrisa e frumos, asa ca nu are cum sa te plictiseasca. Dar mi-a placut totusi mai mult Casa de la Riverton, de aceeasi autoare. Finalul a avut un impact mai puternic asupra mea. Sper sa apara in curand si la noi in tara noua carte a autoarei Kate Morton.
-
… mie mi-a placut mai mult Gradina uitata decat Casa de la Riveroton, insa amandoua merita un loc de cinste intr-o biblioteca .
-
… mie mi-a placut mai mult Gradina uitata decat Casa de la Riverton, insa amandoua merita un loc de cinste intr-o biblioteca .
Marilena spune:
24 August 2011 | 2:26 pm
Frumoasa recenzie, pe mine una m-ai convins ca trebuie neaparat sa citesc Gradina uitata. Iar chestia cu minusurile ai dat-o smechereste: pe alocuri trebuie s-o citesti ca pe un basm. Care e problema, cui nu-i plac basmele?Asta e ca si cum ti-ai scrie in CV un defect care, de fapt, trebuie sa sune ca o calitate!