Lecția Casandrei
Scris de Raluca Elgyar • 14 June 2017 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Adrien Bosc
Rating:
Editura: Humanitas Fiction
Anul aparitiei: 2017
Traducere: Mariana Piroteală
Numar pagini: 183
ISBN: 978-606-779-179-2
„Cu cât este mai exact oracolul, cu atât îl luăm mai puțin în seamă, aceasta este lecția Casandrei. Iar dacă ții cont, orice gest contrar contribuie la îndeplinirea sa. Zbaterea, întoarcerea din drum fac parte din joc, asta este învățătura oracolului din Delphi. Pe scurt, nimeni nu poate fugi de destinul său”.
În noaptea de 27 spre 28 octombrie 1949, aeronava Constellation se îndrepta către New York, părăsind Parisul cu 48 de pasageri la bord. Printre aceștia, celebrități ale vremii, precum boxerul Marcel Cerdan, iubitul lui Edith Piaf, și violonista Ginette Neveu. Aparent inexplicabil, avionul se strivește de muntele Redondo din zona arhipeleagului Azore.
Adrien Bosc pornește de la acest incident și încearcă să găsească în cartea sa răspunsul la o întrebare simplă: de ce ? Ca în cazul oricărui accident aviatic, este vorba de înlănțuirea unor mici cauzalități, care duc la un sfârșit dramatic. Dar Adrien Bosc nu se oprește aici, el caută un răspuns mai nuanțat și mai profund. Se oprește asupra istoriilor de viață ale celor 48 de pasageri și le pune cu măiestrie în contextul evenimentelor epocii.
În fiecare poveste, există un „dacă” – dacă Edith Piaf nu ar fi insistat ca iubitul ei să ajungă mai repede la New York ca să o vadă în concert, Marcel Cerdan nu s-ar fi aflat în avion, dacă Ernest Lowestein nu ar fi decis să se împace cu fosta soție, nu ar fi avut niciun motiv să plece la New York în seara respectivă, dacă Ginette Neveu nu ar fi acceptat concertul la New York, s-ar fi aflat, probabil, în altă parte. O înlănțuire de scenarii posibile fac diferența între viață și moarte. Totul se joacă pe o sigură carte, o singură decizie care schimbă irevocabil traseul vieții.
Autorul îmbină investigația jurnalistică cu ficțiunea, refăcând nu numai drumul lui Constellation în acea seară fatidică, dar și viețile pasagerilor, căutând o posibilă explicație, un sens poate mai presus de înțelegerea limitată a zilei, ceva care ar putea explica alăturarea acestor destine atât de diferite într-o poveste condamnată să se încheie cu moartea.
Cartea a avut un succes răsunător în lumea literară. Este primul roman al lui Adrien Bosc și s-a bucurat deja de nominalizări la importante premii literare, cum ar fi premiul Goncourt, premiul Renaudot și premiul Jean Giono. În 2014, a primit Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze, o recunoaștere incontestabilă a măiestriei acestui tânăr scriitor. Adrien Bosc este un nume de urmărit în anii ce vor veni.
-
Plusuri
O poveste care îmbină investigația jurnalistică cu istorii de viață și vorbește cu măiestrie despre oameni și jocul lor cu viața și moartea.
-
Recomandari
O carte plină de farmec și un stil ce se conturează ca o voce aparte în peisajul literar actual.
Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
-
Multumesc, Zina :) este intr-adevar o carte frumoasa :)
-
Zina spune:
15 June 2017 | 5:29 pm
Așa este… Acest ”dacă” desparte viața reală de ceea ce ar fi putut să fie. Am să caut cartea lui Adrien Bosc, mi se pare foarte interesantă.