bookblog.ro

O analiză francă a societății tradiționale japoneze

Scris de • 12 November 2018 • in categoria

Titlu: Femeia minimarket
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2018
Traducere:
Numar pagini: 168
ISBN: 978-973-46-7223-3
Cumpara cartea

Când am călătorit în Japonia mi-am pus pe lista curiozităților vizita unui mic magazin non-stop” (konbini), ajuns element de cultură pop și omniprezent în orașele nipone. Deschise tot timpul, bine aprovizionate și cu angajați excesiv de politicoși, minimarketurile japoneze încapsulează etica muncii, înclinația către ordine și armonie și orientarea către nevoile clientului, valori ce caracterizează societatea japoneză.

Scriitoarea Sayaka Murata, ea însăși lucrătoare în acest tip de magazin pentru aproape 20 de ani, ilustrează mecanismul care menține în mișcare acest univers comercial prin vocea lui Keiko Furukura.

Furukura este o femeie de 36 de ani, care și-a petrecut jumătate din viață ca angajată cu jumătate de normă la minimarketul Smile Mart. Fără planuri de carieră, fără intenția de a-și întemeia o familie, Keiko se dedică întru totul lucrului în magazin, sincronizată perfect la ritmul acestuia. Dar ceea ce pentru ea pare modul perfect de de viață, e privit cu scepticism și îngrijorare de către familie și cunoscuți.

Romanul scris de Sayaka Murata taie direct în inima unora dintre prejudecățile și conformismul societății japoneze și atacă nevoia de uniformitate. Ceea ce m-a fascinat dintotdeauna la cultura japoneză este contrastul puternic dintre efortul constant către inovație tehnologică și tradiționalismul după care funcționează încă societatea.

„Societatea normală” nu iartă pe nimeni, orice element considerat ciudat, inadecvat, este expulzat din ea, în liniște, fără tevatură. Toți acei indivizi care nu corespund normelor sociale sunt aruncați în afara societății., spune Shiraha, al doilea personaj inadaptat al poveștii. Un bărbat misogin, grobian, care își dorește să se izoleze de societate și ajunge să locuiască parazitar în casa lui Keiko.

Keiko este un personaj fascinant prin franchețea cu care își recunoaște incapacitatea de a fi „normală” și dorința de a se „repara” doar pentru a îndeplini așteptările celor din jur, completată de acuratețea de robot la locul de muncă, lipsa patologică de empatie și pornirile violente suprimate din copilărie. Minimarketul îi oferă spațiul existențial perfect - reguli bine puse la punct, manualul angajatului cu indicații de comportament ce includ chiar și detaliile expresiei faciale, care uniformizează până la suprimarea personalității.

O lectură scurtă, alertă, brutală pe alocuri, Femeia minimarket i-a adus lui Sayaka Murata premiul Akutagawa, înalta distincție literară japoneză și mie o nouă scriitoare de explorat.

  • Plusuri

    Stilul direct prin care e radiografiată societatea japoneză, ineditul personajului principal și originalitatea poveștii.

  • Recomandari

    Cititorilor pasionați de cultura japoneză, de literatură japoneză contemporană, dar și de povești în care personajul principal iese în afara normelor sociale.

Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si


    Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

Copyright ©2011 Bookblog.ro