Amintirea verii
Autor: Kazuo Ishiguro
Rating:
Editura: Univers Enciclopedic
Anul aparitiei: 1998
Numar pagini: 192
„Memoria nu-i un lucru pe care să te poți bizui, am înțeles eu; adesea este puternic influențată de circumstanțele în care îți aduci aminte și asta e valabil și pentru amintirile mele adunate aici. De exemplu, mă simt tentată să mă conving că în după-amiaza aceea am avut o premoniție, că imaginea neplăcută care a pătruns în gândurile mele în ziua respectivă a fost ceva absolut diferit – un lucru cu mult mai intens și mai viu – de numeroasele visuri cu ochii deschiși care se strecoară în imaginația omului în orele lungi și pustii.” [Citeste tot Articolul]
Uituci și pașnici: soluția Merlin
Autor: Kazuo Ishiguro
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2015
Traducere: Vali Florescu
Numar pagini: 304
ISBN: 978-973-46-5372-0
Cuplu în vârstă pornește în căutarea singurului fiu despre care își poate aminti, întâlnește cavaler al Mesei Rotunde, e atacat de iele, duce o capră otrăvită dragonului care a provocat uitarea întregului ținut.
Amintiri din realitate
Autor: Kazuo Ishiguro
Rating:
Editura: RAO
Anul aparitiei: 2005
Traducere: Anca Boldor
ISBN: 9789735768720
O carte ușor de citit dar care te seacă de puteri, mai ceva decât Crimă și pedeapsă. Este ca și cum ai fi într-un vis continuu, pentru că numai în vise vrei să fugi și te impiedici, vrei să țipi și nu poți, vrei să fii în siguranță și cazi în gropi adânci… Ești pur și simplu părtaș la ce se întâmplă fără să poți face ceva. Acesta e sentimentul pe care cartea mi l-a lăsat.
Să nu mă părăsești
Autor: Kazuo Ishiguro
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2006
Traducere: Vali Florescu
Numar pagini: 360
ISBN: 973-46-0186-5
Kazuo Ishiguro nu are un simţ pentru contrarii, apropie situaţii care sunt în mod normal la o distanţă considerabilă, într-o manieră discretă, atît de discretă, că proza lui pare a se scrie de la sine. În romanul Să nu mă părăseşti, Ishiguro apropie fiinţele create artificial şi oamenii, arătînd că însăşi această categorisire este nedreaptă, deşi teoretic corectă. Ideea lui cu privire la ambiţia de creator a omului şi la efectele acesteia nu este nouă, dar ea apare într-o poveste pe cît de firească, pe atît de minunată.
[Citeste tot Articolul]