Lumini și umbre sau Darul lui Serafim
Scris de Raluca Elgyar • 9 May 2016 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Simona Antonescu
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2016
Numar pagini: 244
ISBN: 978-973-23-3137-8
Darul lui Serafim vine să confirme ceea ce Fotograful Curții Regale ne spusese cu claritate: Simona Antonescu este o scriitoare cu har, o povestitoare hipnotică (cum spune George Neagoe) care aduce parfumul epocilor apuse ale unei Românii cu un sens mai clar al identității și valorii decât cea a timpurilor prezente.
Poveștile doamnei Antonescu au o forță care captivează. Mergi fermecat pe urmele vocii scriitoarei, descoperi oameni și locuri, trăiești evenimente și, pentru câteva ore, te desprinzi de prezent și lași povestea să schimbe lumea și să... te schimbe. Ce își poate dori mai mult povestitorul ?
Trei povești, trei voci distincte alcătuiesc romanul Darul lui Serafim, legate ca florile în mănunchi de personajul cerșetorului bătrân din curtea Bisericii Amzei. Totul pe fundalul anilor ’30, epoca în care se naște viteza, ia amploare jazzul, încep să moară vechile tradiții și concepții, iar România modernă păstrează încă o aparență de calm și prosperitate. Parafrazându-l pe Marin Preda, timpul încă are răbdare cu oamenii și locurile. Doar câțiva ani mai târziu, istoria se va răzbuna și România va intra în spirala dictaturilor, a războiului și a distrugerii tuturor valorilor sale.
Dar să rămânem deocamdată în anul 1932. Serafim este un cerșetor, „stăpân pe colțul său de lume”, mare cât peretele unei case de lângă Biserica Amzei, de unde el „vede” destine și povești, pe care le urmărește cu ochi magici spre viitor. Serafim știe mai mult decât spune, iar atunci când spune, nimic nu e întâmplător.
Pe lângă adăpostul lui Serafim, trec într-o seară ploioasă de noiembrie Nicolae Malaxa (cunoscut om de afaceri și prieten personal al Regelui Carol al II-lea și al Elenei Lupescu), Aglăița Vlădoianu, miss România 1932 și Eliza Moruzi Slătineanu, o tânără doamnă din protipendada bucureșteană, mama gemenilor Matei și Luca. Trei destine care se intersectează sub ochii atotștiutori ai lui Serafim... doar pentru o clipă... dar viețile oamenilor se schimbă întotdeauna doar într-o clipă.
Fiecare personaj este mai mult decât pare. Nicolae Malaxa se folosește de corupția din anturajul lui Carol al-II-lea pentru a-și asigura contracte fabuloase cu statul român, dar se dovedește un patron atent cu angajații lui, pe care îi ajută ori de câte ori au nevoie. Aglăița Vlădoianu câștigă titlul de Miss România, dar este mai mult decât o fată frumoasă pusă într-un tipar. Eliza Moruzi Slătineanu luptă cu imposibilitatea fericirii și a pasiunii, sub aparența elegantă și rafinată a doamnei din lumea bună a Bucureștiului. Lumini și umbre... bine și rău... aparențe și esențe.
Nu putem decât să ne dorim ca doamna Simona Antonescu să continue să ne delecteze cu astfel de cărți. Avem nevoie de povești... poate azi mai mult decât oricând.
-
Plusuri
Forța captivantă a poveștilor și stilul frumos al autoarei, care reușește să capteze parfumul unor epoci trecute.
Îmbinarea echilibrată de real și fantastic care pare să devină marca scriitoarei. -
Recomandari
O carte profundă și frumoasă care va fermeca cititorii.