bookblog.ro

Bunul-simţ ca paradox

Scris de • 28 May 2009 • in categoria

0Alexandru Paleologu - BUNUL-SIMŢ CA PARADOX - recenzie

Autor: Alexandru Paleologu
Rating: Alexandru Paleologu - BUNUL-SIMŢ CA PARADOX - recenzie
Editura: Cartea Românească
Anul apariţiei: 2005
Număr de pagini: 224
ISBN: 973-23-1538-5


Volumul de eseuri Bunul-simţ ca paradox are un efect de "alarmare a inteligenţei": o alertă produsă în interiorul structurilor betonate ale inteligenţei, menită să o elibereze, să-i insufle, astfel, curajul firescului sau, cum spune autorul, "îndrazneala de a fi banal" (firescul e în fond un act de curaj): cu alte cuvinte, inteligenţa este îndemnată spre o permanentă "dislocare" din sine, pentru a se salva de la osificarea în propriile abstracţii şi a se lepăda de aroganţele ce o mărginesc, act de curaj ce este posibil doar prin mijlocirea vitală a bunului simţ. Luciditatea, întemeiată în bunul simţ, nu poate fi decât liberă: mişcarea ei nu e nici haotică, nici mecanică, ci coerentă. E o coerenţă vie care exclude deopotrivă risipirea în haosul afectelor şi încremenirea în mecanica abstracţiilor. Această coerenţă se naşte din tensiunea în care se reunesc (sub semnul bunului-simţ), susţinându-se şi sporindu-se reciproc, luciditatea şi sentimentul; scindarea acestei unităţi vii face ca ambele părţi esenţiale să sucombe iremediabil în prostie, ratând, ca atare, libertatea. Cum spune Paleologu, nu inteligenţa este contrariul prostiei; "contrariul prostiei e bunul-simţ".

Astfel, bunul-simţ se manifestă sub auspiciile paradoxului, care sfidează locurile comune, alertând conştiinţa cu privire la adevăr, rezultând, în fond, în reunirea a ceea ce a fost nefiresc scindat, în scopul reinstituirii coerenţei, a firescului.

(Citeşte mai mult pe secţiunea de Ştiinţe umaniste şi religie)

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Poligraf spune:

    Bunul simt a disparut de mult din buzunarul romanilor. Timpul, lipsa banilor dar si proasta educatie a determinat o scadere abisala a bunului simpt in randul tinerilor care pe zi ce trec se prostesc, iar nivelul de cultura scade de la un an la altul.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro