bookblog.ro

Filozofie în variantă mini

Scris de • 16 September 2013 • in categoria

Titlu: Atlas de filozofie
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2004
Traducere:
Numar pagini: 272
ISBN: 973-7932-43-9
Cumpara cartea

În termeni generali, filozofia este studiul critic, speculativ sau analitic al exteriorului și interiorului. Ea nu neapărat dă sens existenței și oferă soluții, ci mai degrabă-i întregește sensul.

„Pentru a se elibera de necunoaștere, oamenii au început să filozofeze.” zicea Aristotel, în egală măsură această dorință/nevoie fiindu-i animată omului și de conștiința morții. Cu alte cuvinte, orice om este, sub o formă sau alta, filozof. A filozofa ține de natura noastră, e ceea ce ne face umani. Fără asta e ca și cum am trăi pe pilot automat, subjugați de instincte și dorințe. Cam toată lumea își pune măcar din când în când, eventual în momentele de cumpănă, tot felul de întrebări despre existență, libertate, cauzalitate, adevăr, valoare, necesitate, timp, intenții, experiență, motive, dar mai ales despre fericire. Eseul, dialogul, poemul, jurnalul, corespondența sunt tot stiluri de filozofare. Studiul filozofiei nu înseamnă filozofie, însă cunoașterea școlilor, curentelor și a gânditorilor este esențială, fiind acea verigă lipsă care ne poate face ceva mai mult decât niște filozofi amatori. În aceasta constă utilitatea unui atlas de filozofie. Cu cât știi mai multe despre ideile și modul de gândire al celor de dinaintea ta, cu atât mai ușor vei putea evita săvârșirea unor erori în gândire, erori ce ar putea duce la consecințe neplăcute, amenințătoare pentru bunăstarea materială sau spirituală.

filozofie citat 1

Deși filozofia este în concepția unora știința leneșilor care nu fac altceva decât să vorbească aiurea toată ziua și fără vreun folos, ea a avut rol în fondarea comunităților, în economie, științe și politică sau arte. Filozofia te învață să privești lucrurile din mai multe unghiuri, să sondezi toate variantele posibile, căutând cele mai plauzibile argumente. Logica pe care ți-o oferă în exprimare reprezintă acel ceva care face posibilă comunicarea, iar etica, o altă dimensiune a filozofiei, este ceea ce te deosebește de un sociopat.

filozofie citat 2

Nu ai cum să ignori filozofia. Cineva, nu pe deplin convins de utilitatea ei, întrebase de ce ar trebui să-și piardă timpul cu asta când ar avea un milion de alte lucruri mai bune de făcut. Răspunsul primit a fost tot sub forma unei întrebări: „Ai perfectă dreptate. Sunt un milion de alte lucruri în care ți-ai putea investi timpul. Fă-le! Dar pe care din ele îl vei face? Cum vei decide care e cel potrivit? Oops, deja filozofezi. Adevărata întrebare e dacă vrei să o faci cum se cuvine sau nu? ”

A heckler in the crowd shouted out, „My mind is not made like that, I can't be bothered with philosophy."
„Why do you bother to live," Diogenes retorted, „if you can't be bothered to live properly?"

filozofie citat 3

A readuce în discuție rolul filozofiei este extrem de important acum, ținând cont că în anumite universități (nu cred că și la noi în țară) s-a hotărât renunțarea totală la departamentul de filozofie, dar și având în vedere atacurile lansate, în mod surprinzător, de un om de știință genial cum e Stephen Hawking, numind-o lipsită de valoare practică. Cineva uită cum Hume, Popper și Quine au revoluționat știința, sau cum Locke, Kant și Mill au influențat felul în care percepem moralitatea sau guvernul.

Dacă filozofia din antichitate și perioadele imediat următoare le este familiară multora, fiind studiată în liceu, cea orientală și cea a secolului XX aduc o mulțime de noutăți sau elemente surprinzătoare și fascinante. Un interes deosebit unii îl vor manifesta probabil pentru capitolele despre Logica Modernă și Teoria Critică, iar una dintre surprize este Karl Raimund Popper și schema sa pentru progresul cunoașterii: P1-TP-EE-P2. Adică problema P1 este explicată printr-o teorie provizorie TP. Aceasta este supusă discuției sau verificării experimentale în vederea diminuării unei erori EE, la care se pune cea de-a doua problemă P2. Mai simplu spus, întreaga cunoaștere este în consecință o cunoaștere a supozițiilor, toate teoriile sunt de fapt doar ipoteze. Niciodată nu se ajunge la adevărata teorie, ci aceasta doar devine tot mai asemănătoare adevărului.

  • Plusuri

    Cel mai evident aspect pozitiv este formatul. Ușoară și de dimensiuni reduse, acest atlas poate fi purtat cu ușurință în geantă. Imaginile care însoțesc textul sunt utile, o pauză binevenită pentru ochi dar și o încântare.

  • Minusuri

    Scrisul mărunt, ceea ce pentru mine este un plus, altora le-ar putea îngreuna lectura.

  • Recomandari

    Acest atlas de filozofie e darul pe care fiecare părinte ar trebui să-l facă „pruncului” său în jurul vârstei de 15 ani, nu doar pentru cultură generală, ci fiindcă ideile marilor gânditori ar putea să-i lumineze măcar un pic calea în perioadele de confuzie tipice adolescenței.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro