bookblog.ro

Demonul traumei. Cum să nu fii adultul imatur care educă un copil

Scris de • 18 March 2024 • in categoria

Titlu: Drama copilului interior
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2023
Traducere:
Numar pagini: 162
ISBN: 978-630-6550-60-9

De când am devenit mamă, am înțeles o lecție dură: copiii apasă pe cele mai mari puncte nevralgice ale caracterului nostru. Din dorința de a deveni independenți, aceștia, în mod involuntar, ne arată care sunt punctele noastre slabe și cu ce traume ne-am întovărășit de-a lungul vieții. Cartea lui Alice Miller, Drama copilului interior, tradusă de Monica Medeleanu, la editura Herald, este unul dintre cele mai bune studii asupra reconectării nostre cu proprii copii, dincolo de traumele generaționale pe care le-am moștenit cu toții.

Catalogat drept unul dintre volumele de bază ale parentingului, studiul lui Miller vizează subiecte precum abuzul și repercusiunile sale la maturitate, nevoia de reconectare și implicarea psihologică necesară pentru a crește un copil integru. De facto, această carte este, în primul rând, despre fragilitatea psihologică a celor mici și despre felul în care ne corelăm în raportul de putere pe care îl avem ca părinte. Unele fragmente au fost revelatoare prin simplitatea lor: “un copil își poate trăi sentimentele numai atunci când există cineva care îl acceptă deplin, îl înțelege și îl sprijină”, iar altele - răvășitoare: “din nefericire, copiii sunt prea des doriți numai ca simboluri, pentru a îndeplini nevoi refulate”. 

Miller trage un semnal de alarmă asupra felului în care ne aventurăm să creștem copii chiar dacă nu suntem suficient de pregătiți să ne asumăm propriile traume, să lucrăm cu ele și, mai ales, cum le capitalizăm în raport cu cei mai slabi. Evident, un astfel de mesaj poate fi incomod pentru părinți și, cel mai probabil, la momentul apariției, cartea a trezit anumite emoții tăioase, dar, dacă renunțăm la comoditatea ignoranței, înțelegem cât de multe implicări solicită creșterea unui singur copil. 

Trebuie să fac o remarcă vis-a-vis de această carte: nu este una ușor de parcurs. Mai ales când vine vorba despre cazuri concrete, cazuri din terapie care s-ar putea să șocheze cititorul nepregătit. O mamă submisivă își aduce fiica în pragul exploatării sexuale benevole. Un tată își bate fiul adolescent venit beat acasă și îl face astfel abstinent prin definiție. Lista acțiunilor grave se poate prelungi, dar Miller nu le integrează în studiul său de dragul șocului cultural. Autoarea trece de suspans și ne arată cât de firav poate fi un mic copil în fața intemperiilor emoționale și cât de ușor poate fi distrus cu doar un gest.

Drama copilului interior este, în primul rând, o carte despre noi, adulții transformați, maturii care nu și-au acceptat /înțeles /prelucrat propriile răni, dar au decis că pot să fie mai buni prin cei mici. Este o lectură răvășitoare, chiar dacă tehnică, și care o să vă dea de gândit asupra propriilor acțiuni. 

Alice Miller (1923–2010) a fost psiholog și psihanalist elvețian, scriitoare cunoscută pentru lucrările sale despre abuzul asupra copiilor și efectele acestuia asupra psihicului. Cercetările și publicațiile sale au contribuit semnificativ la înțelegerea consecințelor pe termen lung ale abuzului asupra copiilor, inclusiv abuzul emoțional, care era adesea neglijat în discursul psihologic al timpului său. Miller a susținut că maltratarea copiilor duce la daune psihologice semnificative, care se pot manifesta ca probleme de sănătate mintală la vârsta adultă.

Una dintre cărțile sale cele mai influente, Drama copilului dotat (publicată inițial în 1979), tradusă la Herald,  abordează modul în care copiii sensibili reușesc să supraviețuiască adesea copilăriei lor traumatice, devenind atenți la nevoile și așteptările îngrijitorilor lor, în detrimentul propriilor nevoi și sentimente. Acest mecanism de coping, deși benefic pe termen scurt, poate duce la probleme emoționale semnificative la vârsta adultă, inclusiv depresie, stimă de sine scăzută și dificultăți în relații.

Lucrările lui Miller subliniază importanța recunoașterii și prelucrării durerii reprimate din copilărie pentru a atinge sănătatea emoțională. Contribuțiile sale au avut un impact durabil în domeniile psihologiei și psihoterapiei, în special în domeniile creșterii copiilor și tratamentului traumei.

    Categorie: | Autor: | Editura:



    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro