bookblog.ro

Cel mai bun factor prezicător al viitorului este trecutul

Scris de • 3 June 2024 • in categoria

Titlu: Puterea Rezilienței. Cele 12 secrete ale unei vieți calme, echilibrate și împlinite
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2023
Traducere:
Numar pagini: 298
ISBN: 978-606-33-7243-8

Se vorbește foarte mult în ultima vreme despre reziliență, dar la fel ca și în cazul altor concepte care au devenit brusc la modă, nu se vorbește întotdeauna în mod corect, echilibrat și pe baza unor dovezi din studii științifice. Într-o lume în care căutăm cu toții, aproape obsesiv aș zice, rețeta în trei pași a fericirii, soluția magică pentru gestionarea stresului și, în general, un comfort permanent (dacă se poate) care, în realitate, nu a făcut parte niciodată din ceea ce este viața în complexitatea și impredictibilitatea ei, este extrem de important să ne alegem informațiile corecte.

Cartea lui Rick Hanson și a lui Forrest Hanson (tată și fiu) este un câștig pentru tabăra informațiilor corecte și relevante despre reziliență. Autorii îmbină cu mult sens neuroștiințele, psihologia pozitivă și mindfulness-ul pentru a explica ce este reziliența, de ce este importantă și cum o putem cultiva în viețile noastre.

Reziliența poate fi definită ca fiind procesul și rezultatul adaptării cu succes la provocările și adversitățile întâmpinate pe parcursul vieții. Mai concret, implică capacitatea de a ne ajusta și adapta în mod flexibil la circumstanțele și evenimentele din viața noastră. Această flexibilitate necesită o adaptare la nivel emoțional, mental și comportamental, iar flexibilitatea ca trăsătură este un semn important al unei bune sănătăți mentale.

Astfel, autorii explică:

“Atunci când investești în ceva ce nu dă prea multe roade, poți simți tristețe și dezamăgire. Poate vrei să insiști și să speri că în cele din urmă vei reuși. S-ar putea să funcționeze această abordare. Însă cel mai bun factor prezicător al viitorului este, de obicei, trecutul. Vezi dacă în sinea ta știi că e probabil ca lucrurile să nu se îndrepte. Există ceva ce numim „deziluzionare sănătoasă”, care te poate face să te simți ca și cum te-ai trezi dintr-un fel de vrajă. Fiecare dintre noi are numeroase daruri, dar un timp limitat. Efortul depus încercând să faci trandafirii să crească din ciment este un efort care ar produce rezultate mai multe altundeva, atât pentru tine, cât și pentru ceilalți”.

Am ales să reproduc aici acest citat pentru că el surprinde un lucru extrem de simplu și de logic, pe care, pur și simplu, îl ignorăm în mute situații și contexte de viață (și, poate, mai ales, în relații), dar care, o dată ce ajungem la înțelegea lui, avem capacitatea de a ne transforma existența într-o poveste cu mai mult sens.

Nu pot decât să vă recomand această lectură și să vă doresc înțelepciunea de a vă crea în propria viață cât mai multe oportunități de deziluzionare sănătoasă!

Text scris de Raluca Elgyar

  • Plusuri

    Combinația de teorie (din neuroștiințe, psihologie, psihoterapie) cu experiența practică a autorilor, care propun exerciții simple de mindfulness și explorare menite să ajute cititorul în dezvoltarea rezilienței.
    Limbajul clar, fără un jargon profesional greu de evitat într-o asemenea carte, care ajută cititorul să parcurgă și să înțeleagă teorii și concepte specifice.

  • Recomandari

    O carte necesară pentru toți cei care doresc să investească în dezvoltarea personală.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro