Cartea religiilor
Scris de Andreea Chebac • 25 December 2012 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Daniela Zeca
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2012
Numar pagini: 260
ISBN: 978-973-46-2409-6
Departe de țara lui, Omar trăiește dramele din prezent și dramele din trecut. Dar oare ce e mai greu: să fii obligat să slujești un alt Dumnezeu sau să porți vina de a fi fugit de toate.
Omar cel orb este a treia carte din seria orientală a Danielei Zeca – Istoria romanțată a unui safari, Demonii vântului, Omar cel orb. Scriitura s-a maturizat treptat pe parcursul celor trei volume, temele crescând gradual, iar acum ne este prezentat nu doar un spațiu magic și ceva mai mult spirit autohton, ci și un roman cu mult mai multă dramă și cu mai multă moarte.
El fuge din țara lui, Iranul, pentru a se refugia undeva în Est, într-o țară în schimbare unde totul pare a se reașeza (poate România ? ). Drama lui a început atunci când i-a fost interzisă religia strămoșească: zoroastrismul; iar semenii i-au fost persecutați și omorâți. Bunicul și tatăl renunță la credința lor deși sunt neam de preoți (funcție ereditară) pentru a se integra.
Viața lui Omar pare a avea un curs firesc până își părăsește pe neașteptate soția și copilul pentru a pleca în altă țară. Aici se leagă prietenii și cunoștințe noi, dar parcă existența arabului e superficială, drama lui desfășurându-se în interior. Prin contrast, în țara pe care a părăsit-o, execuțiile și oprimările se țin lanț, femeile mor nevinovate pentru o simplă suspiciune iar un proces drept este un lux de care nu au parte mulți.
Tot acest tumult interior al personajului se transpune într-o serie de călătorii magice pe care le întreprinde din mansarda lui. O pisică neagră este animalul ce îl va conduce în escapadele imaginare...sau nu.
Și acum vă întreb pe voi: de ce a orbit Omar ? E o pedeapsă divină pentru că a renunțat la religia strămoșească ? E pentru că a fost laș și a lăsat în urmă o viață întreagă ? Sau e o răsplată pentru sufletul lui sensibil și bogat pentru că, așa cum spune chiar el, „văd mai bine ca înainte”. ?
Cărțile Danielei Zeca vă poartă într-o călătorie completă în care spațiul oriental vă este dezvăluit pe bucăți până când se închide un cerc. În prima carte, Istoria romanțată a unui safari,/b>, se desfășoară în fața voastră o dragoste pasională, completată de gusturi și arome, simțurile ne sunt satisfăcute și delectate.
Demonii vântului vorbește despre o altfel de pasiune, a aurului, a pietrelor prețioase, a bogăției; printre acestea, amorurile sunt trăite mai frugar, nu devin partea centrală a vieții personajelor. Iar abia în Omar cel orb apare tragismul, drama, soarta nedreaptă. Religia de care aparții devine o problemă de viață și de moarte iar acum vorbim mai mult despre datorie decât despre dragoste.
Chiar dacă aceste trei cărți nu au personaje comune iar acțiunea nu se continuă de la un roman la altul, ele capătă o unitate atât prin stilul în care sunt scrise și locurile în care sunt plasate cât și prin coerența temelor bordate, creșterea lor graduală.
-
Plusuri
Scrisă frumos și cativant
-
Minusuri
O carte mai dură decât celelalte două din serie
-
Recomandari
Oricui, oricând...