O călătorie spre marginea sufletului
Scris de bookblog.ro • 25 October 2024 • in categoria Jurnal de calatorie
Autor: Kapka Kassabova
Rating:

Editura: Pandora M
Anul aparitiei: 2021
Traducere: Ona Frantz
Numar pagini: 496
ISBN: 978-606-97-8628-4
Frontiera. O călătorie spre marginea Europei are valoarea unui autentic document istoric și, în același timp, are o forță literară aparte. Dincolo de faptul că Kapka Kassabova își documentează cu precizie călătoria înapoi în Bulgaria, de unde emigrase în urmă cu 25 de ani, acest „jurnal” devine o meditație profundă asupra identității, memoriei și granițelor – atât a celor geografice, cât și a celor interioare.
Încă de la primele pagini, Kapka Kassabova ne introduce într-o lume misterioasă, confuză, plină de povești, mituri și legende, unde granițele fizice ale unei țări devin simboluri marcante ale separării, pierderii, dar și redobândirii speranței. Scrisă cu o delicatețe poetică, dar și cu o precizie aproape jurnalistică, cartea ne spune povestea locurilor uitate de timp – dar și a oamenilor care nu le-ar putea uita vreodată!
Kapka Kassabova explorează frontiera dintre Bulgaria, Turcia și Grecia, o regiune cu o istorie tumultuoasă și cu cicatrici adânci lăsate de conflicte și migrații forțate. Această frontieră nu reprezintă doar o delimitare geografică a unor locuri, ci însăși altarul pe care au fost sacrificate visuri, speranțe, locul în care au luat naștere vieți trăite în umbra fricii. Autoarea scrie despre această regiune ca despre o ființă vie, capabilă de a păstra secretele și durerile celor care au trecut pe acolo. Subtil, Kassabova face o paralelă între trecutul istoric al frontierei și prezentul ei și reușește să scoată în evidență faptul că încă există răni și rupturi care nu s-au vindecat și, poate, nu se vor vindeca vreodată.
De-a lungul călătoriei sale, Kassabova intră în contact cu o mulțime de oameni, din diferite categorii sociale – de la contrabandiști la refugiați, de la săteni bătrâni care rememorează vremurile războiului la tineri care visează la o viață dincolo de hotarele țării lor. Fiecare dintre acești oameni își spune povestea în lumina paginilor cărții, și fiecare dintre ei pare să fie un fir al unei pânze de păianjen mult mai mari, mai complexe, care se învăluie în jurul unei regiuni care poartă rănile adânci ale trecutului. Poveștile acestora devin dovezi ale modului în care granițele nu separă doar popoare, ci separă chiar și oameni ai aceluiași popor pentru ca, în sfârșit, să separe omul în sine de propria-i identitate.
Mi-a plăcut foarte mult modul în care Kassabova și-a relatat povestea. Este ca și cum te-ar lua prietenește la braț și te-ar purta alături de ea pe drumuri de munte, prin păduri dese și sate uitate, tot timpul prezentându-ți bucăți de istorie, legende și povești locale. Stilul ei de scriere este „senzorial” – poți simți mirosul pământului umed după o ploaie binecuvântată, poți auzi foșnetul frunzelor și poți simți fiorul parcă rece al vântului ce adie prin locurile pustii, părăsite.
Frontiera. O călătorie spre marginea Europei este și o carte profund personală pentru Kapka Kassabova și, poate, pentru alți oameni care au trăit în Bulgaria acelor vremuri. Autoarea a crescut în Bulgaria comunistă, iar reîntoarcerea ei în această regiune reprezintă un fel de reconectare cu rădăcinile sale, o încercare de a înțelege schimbările prin care a trecut Bulgaria de-a lungul deceniilor. Frontiera poate fi văzută ca o delimitare între trecut și prezent, nu doar între țările respective.
De altfel, n-am putut să nu resimt o oarecare melancolie subtilă citind această carte – melancolia unui loc care a devenit un spațiu al suferinței și al izolării, dar în același timp și un spațiu al speranței și al rezilienței. O dualitate care face ca lectura să fie și mai emoționantă, mai puternică, de o frumusețe care poate nu este evidentă la o primă vedere, ci care se dezvăluie treptat, precum un peisaj învăluit în ceață.
Kapka Kassabova tratează, de asemenea, și ideea apartenență – ce înseamnă să aparții unui loc? Cum ne definește istoria locului în care ne-am născut? Pentru oamenii are trăiesc la frontiera dintre două lumi, acest sentiment este fluid, schimbător – pentru ei, trecutul este mereu prezent în astfel de locuri, iar identitatea națională, poate chiar culturală, este deseori una fragmentată, șubrezită. Frontiera. O călătorie spre marginea Europei m-a făcut să mă gândesc la ce înseamnă și cum se simte să fii înstrăinat de propria-ți istorie și, în același timp, să cauți să te întorci acasă – oricare ar fi acel acasă.
Text scris de Andrei Cioată.