bookblog.ro

Destine

Scris de • 21 September 2011 • in categoria

Titlu: Sânge regesc
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 664
ISBN: 978-973-724-298-3

Cele mai frumoase poveşti de iubire, cele mai savuroase intrigi, cele mai mărețe acte de curaj, cele mai sângeroase războaie şi cele mai ironice finaluri le găsim în istorie, de parcă aceasta ar vrea să ne demostreze că realitatea învinge orice imaginaţie.

Sânge regesc este un roman istoric fascinant. Vanora Bennett a reuşit să redea cu atâta măiestrie atmosfera epocii, încât imediat ce începi să citeşti eşti transportat în Franţa secolului al cincisprezecelea, aproape simţind în suflet aceeaşi exaltare pe care o simte tânărul Owain Tudor la descoperirea Parisului – floarea civilizaţiei creştine –, amărăciunea, dar şi hotărârea şi inteligenţa Cristinei de Pisan. Simţi neliniştile, foamea şi teama celor doi mezini ai familiei regale, Charles şi Catherine, dar şi degradarea Curţii ce anunţă declinul Franţei. Leagăn al civilizaţiei, artelor şi-a culturii, Franţa este sfâşiată într-un război civil dus între Regele Charles şi vărul sau Ducele de Burgundia, după ce acestă din urmă l-a omorât pe Luis, fratele lui Charles. Regina Isobel este cea care încurcă iţele şi ţese intrigi din pură plăcere, pentru că este prea plictisită, prea nepăsătoare şi prea egoistă pentru a se gândi la binele ţării sau măcar al propriei familii.

De parcă toate aceste probleme interne nu ar fi fost de-ajuns, regele Henry V al Angliei invadează Franţa în 1420. El trimite soli la curtea regelui francez pentru a cere mâna tinerei prinţese, Catherine de Valois, în vârstă de doar 14 ani. ( O mică ironie a sorţii va face ca întâlnire între solul desemnat să înmâneze cadoul prinţesei şi viitoarea regină a Angliei să ducă la naşterea marii dinastii a Tudorilor care va domnii câteva generaţii mai târziu în Anglia. De fapt, acest lucru nu îl aflăm din carte ci din istorie, însă mi s-a părut un detaliu prea interesant pentru a nu-l împărtaşi). Alături de mâna prinţesei, Henry V cere şi nenumărate teritorii franceze pentru care va negocia mai asiduu decât pentru obţinerea mariajului care, în aceste condiţii, pare doar un act de completare a umilinţei aduse Franţei înfrânte, câţiva ani mai târziu, cu atâta uşurinţă.

Tânărul prinţ Charles, în vârstă de doar 11 ani, este căsătorit de către mama sa cu o verişoară de origine spaniolă, fiind astfel îndepărtat de familie, însă oferindu-i-se, fără să ştie, circumstanţele necesare pentru a-şi dezvolta mintea şi caracterul necesare pentru a se autoproclama, după moartea tatălui său, regele Franţei şi pentru a purta un război ce pare nesfârşit împotriva englezilor. Paradoxal însă nu neapărat surprinzător, Ducele de Burgundia – inamicul numărul unu al Curţii – este cel căruia i se cere ajutorul atunci când regina Isobel este trimisă la închisoare chiar de către fiul ei, Charles.

Dacă ceea ce am descris mai sus pare întortocheat şi greu de înţeles, acest lucru se întâmplă doar pentru că acel moment din istoria Franţei şi a Angliei a fost la fel de întortocheat şi greu de înţeles. N-am să povestesc mai mult din ceea ce se întâmplă, însă am să vă mai spun că toată această lecţie de istorie este foarte frumos împodobită cu o extraordinară poveste de dragoste care ia naştere între doi adolescenţi, învinge toate obstacolele ridicate de rang şi datorie şi este, în final, împlinită după aproape 20 de ani de răbdare. De parcă toate acestea n-ar fi de-ajuns, romanul o prezintă şi pe una dintre primele militate ale unui feminism timpuriu, Cristine de Pisan, care a intrat în istorie datorită scrierilor sale în care se reflectă atât dragostea pentru soţul ei împreună cu durerea pierderii lui timpurii, pasiunea cu care şi-a iubit ţara adoptivă, Franţa, cât mai ales puterea de caracter şi înţelepciunea care au ajutat-o să supravieţuiască şi să-şi crească copiii odată ajunsă văduvă.

Cât costă cartea Sange regesc?

  • Plusuri

    personaje şi cadru istoric foarte clar conturate

  • Minusuri

    abundenţa ameţitoare a informaţiilor

  • Recomandari

    celor care savurează o lectură ce îmbină realitatea şi ficţiunea, lecţiile de istorie şi poveştile de iubire

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro