bookblog.ro

The Age of Spiritual Machines

Scris de • 19 January 2010 • in categoria

0Ray Kurzweil- The Age of Spiritual Machines. When computers exceed human intelligence - recenzie

Autor: Ray Kurzweil
Subtitlu: When Computers Exceed Human Intelligence
Rating: -
Editura: Penguin Books
Anul apariţiei: 2000
400 pagini
ISBN: 9780140282023


Ray Kurzweil este un om bun. A inventat, printre altele, maşini de citit pentru orbi, sintetizatoare de muzică, un sistem de recunoaştere a vocii umane şi foarte utilizatul OCR (Optical Character Recogition), prin care un text scris, odată scanat, se transformă în fişier editabil, spre bucuria tocilarilor care nu-şi permit cărţi scumpe.

Ray Kurzweil a scris, printre altele, o carte care se numeşte, pentru neengleziţi - "Era maşinăriilor spirituale. Ce se întâmplă când computerele depăşesc inteligenţa umană". În esenţă, ideea lui e aceasta: computerele se dezvoltă din ce în ce mai mult, oamenii vor rămâne în urmă, ca urmare, oamenii trebuie să devină cyborgi - monştri de inteligenţă, hălăduind cu viteza luminii prin realitatea virtuală.

Acum, dacă autorul n-ar fi cine e - foarte cunoscut în Occident (un milion de cititori pe site-ul său, numele lui e scris de vreo 1.730.000 de ori pe Internet) - şi dacă n-ar fi făcut ce a făcut - adică invenţii, "tractoraşe, motoraşe" - cu alte cuvinte, dacă ar fi fost un simplu băgător de seamă care visează roboţei şi navete spaţiale, i-aş fi lăsat cu mare drag cartea colegului Cristi Mitran, mai pasionat de SF-uri şi aş fi trecut la cărţi mai vesele. Însă Kurzweil e Kurzweil. Nu e un scriitor oarecare, ci un inventator influent - deci, probabil că ştie ce şi de ce vorbeşte. Carevasăzică, fiind un element cheie în sistemul tehnologic, cărţile lui trebuie luate atent la puricat, pentru a distinge clar între realitate şi delir, între fabulaţie şi previziune, între vorbele mari despre viitorul mai bun al omenirii şi propaganda pro domo. Va să zică, să gândim la rece.

Avem, deci de-a face cu o carte care anticipează/pregăteşte viitorul omenirii.
[Citeşte mai departe pe secţiunea de Ştiinţe umaniste şi religie]

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. C.SÎRB spune:

    Kurzweil :) E ca si cum m-ar chema Meantime sau, pe romaneste: Intretimp. Interesante info din recenzie!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro