Cât valorează o viață (de artist)?
Scris de Alice Teodorescu • 11 August 2021 • in categoria Lit. contemporana, Roman istoric
Autor: Julie Orringer
Rating:
Editura: Humanitas Fiction
Anul aparitiei: 2021
Traducere: Alina Cârâc
Numar pagini: 598
ISBN: 978-606-779-824-1
Există adesea cărți care rămân cu tine mult după ce ai dat ultima pagină, nu prin detalii, ci printr-un sentiment difuz, o amintire, o emoție evocată ce trăiește într-un colț din tine. Așa a fost pentru mine, într-o frază, întâlnirea cu Portofoliul fugii.
Romanul inspirat de viața lui Varian Fry și atent documentat de Julie Orringer este o istorie a salvării și a recuperării, spusă prin momentele simple, banale, dar și prin punctele culminante care compun o viață de om. Fry a fost un jurnalist american ce a coordonat în anii ‘40 Emergency Rescue Committee, salvând sute de artiști și intelectuali europeni evrei din Franța nazistă. Însă, Portofoliul fugii îi oferă nu doar o poveste, cât o multitudine de povești amestecate și de voci pestrițe care ne arată umanitatea în toate formele sale — Orringer alege să prelucreze nu atât Istoria mare, cât istoriile personale și ce se află dincolo de imaginea unui om. Fie că vorbim despre Fry și homosexualitatea sa, interzisă la acel moment, fie că vorbim despre cel pe care îl iubește încă din adolescență, Elliott Grant, și identiatea sa rasială într-o Americă conflictuală, fie că vorbim despre încăpățânarea lui Chagall sau firavul Max Ernst și o petrecere excentrică pentru o cauză nobilă.
Cu fiecare istorie personală ce se desfășoară sub ochii cititorilor, cu fiecare gest intim, moment de teroare sau act de cruzime, cu fiecare râset și cină bogată petrecute în oaza din Marsilia liberă, recuperăm, în fapt, o istorie a empatiei — dincolo de faptul că Portofoliul fugii poate fi o privire critică asupra marginalilor, discursurilor sociale, valorilor dintr-o anumită epocă, este, în același timp, un roman al speranței și înțelegerii condiției umane.
Bineînțeles că premisa romanului și modul plin de suspans în care este narat, alături de povestea de dragoste ce se prefigurează printre rânduri ne ridică la fileu întrebarea Cât valorează un artist? sau Ce contează cu adevărat în fața morții?.
Însă, pentru mine, romanul este cu atât mai valoros prin modul în care reușește să scoată în evidență importanța camaraderiei și a valorilor umane în situații absurde, pe care istoria și societatea nu trebuie să le uite ori ascundă vreodată:
„Dar chiar te-ai gândit, ți-ai imaginat că aș lăsa totul baltă în fața unui neghiob ca Allen, care nu are nici un fel de interes în afară de acela pentru cariera sa de ziarist? Te rog, amintește comitetului dacă vrei: În joc sunt sute de vieți. Dacă mă dau la o parte o să moară oameni. Chiar așa. Iar dacă las să se întâmple una ca asta cum te-ai mai uita la mine pe urmă?”
-
Plusuri
Construcția personajelor, veridicitatea cu care sunt înfățișare locurile și stările Franței naziste și Marsiliei libere, romanțarea istoriilor personale.
-
Recomandari
Celor pasionați de romane istorice, povești ale marginalilor, viețile artiștilor etc.