bookblog.ro

Oamenilor trebuie să li se dea șansa să își pună în aplicare planurile

Scris de • 19 April 2021 • in categoria ,

Titlu: În grădina fiarelor. O poveste despre dragoste și teroare în Berlinul nazist
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2021
Traducere:
Numar pagini: 459
ISBN: 978-606-33-6690-1

Cred că În grădina fiarelor este una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit despre instaurarea nazismului și ascensiunea lui Hitler la putere. Este un amalgam deosebit de interesant de reportaje, ficțiune, poveste de dragoste, thriller politic care pare să fie stilul distinctiv al lui Erik Larson. Redactor la revistele The Wall Street Journal și Time, Larson nu se poate desprinde de stilul jurnalistic pe care reușește să îl potențeze cu ficțiune și suspans, creând personaje memorabile și carismatice și păstrând tonul martorului ocular, spectator al Istoriei și al oamenilor care o creionează, controlează și care, în final, cad victime ale propriilor creații.

Profesor de istorie la Universitatea din Chicago, William E. Dodd este o alegere neașteptată și atipică pentru rolul de ambasador al Statelor Unite în Germania, în anul 1933. Numirea pare că se datorează prieteniei sale cu președintele american, deși nu toată lumea în cercurile diplomatice de la Washington este acord cu aceasta. Dodd, spre deosebire de mulți dintre colegii săi ambasadori, nu este bogat și nici dispus să își cheltuiască banii personali pentru a finanța celebrele dineuri și recepții diplomatice. Este, mai degrabă, interesat să scrie o carte despre istoria Sudului american, dar primește numirea la Berlin din nostalgie pentru tinerețea sa de student în Leipzig și din dorința de a oferi familiei o experiență unică.

Dodd părea să încalce la fiecare pas câte un aspect al uzanței diplomatice, cel puțin în ochii consilierului său de la ambasadă, George Gordon. Dodd insista să meargă pe jos la întâlnirile cu oficiali ai guvernului. Odată, trebuind să meargă pe jos la o întâlnire la ambasada Spaniei, aflată în apropiere, l-a făcut pe Gordon să îl însoțească în plimbarea lui, ambii bărbați fiind îmbrăcați în redingote și având pe cap jobene. Când Dodd mergea pe undeva cu mașina, lua Chevroletul familiei, total nepotrivit față de Opelurile și Mercedesurile preferate de oficialii superiori ai Reichului.”

Adolf Hitler (right) with his foreign minister Joachim von Ribbentrop in 1941.

Adolf Hitler (right) with his foreign minister Joachim von Ribbentrop in 1941.

Dar epoca, locul și circumstanțele îi vor oferi ocazia atipicului ambasador american să fie martorul unor evenimente de excepție. Și al propriei transformări. Înțelege treptat că Germania tinereții sale nu mai are nimic de-a face cu noua Germanie nazistă, dar această înțelegere îl va costa energie, resurse, stări emoționale negative și, în final, sănătatea.

În 1933, lumea întreagă refuză să vadă pericolul nazist și amenințarea gravă reprezentată de Hitler. Mulți, printre care și Martha, fiica lui Dodd, aleg să vadă o Germania tânără, exuberantă, în plin avânt de reconstrucție și să privească în altă parte atunci când persecuțiile evreilor devin din ce în ce mai frecvente, când drepturile omului sunt încălcate în mod repetat și flagrant. În următorii ani, această negare a realității va costa imens Europa și lumea întreagă. Prin ochii lui Dodd, cititorii fac cunoștință cu reprezentanții conducerii germane (Larson realizează portrete de neuitat ale lui Hitler și Goring), cu cercurile diplomatice de la Berlin, serviciile secrete și lumea jurnaliștilor.

William E. Dodd  la biroul sau din Berlin în 1933

William E. Dodd la biroul sau din Berlin în 1933

Într-o scrisoare din 12 august adresată lui Roosevelt, Dodd scria că, deși nu aproba tratamentul aplicat de Germania evreilor și nici efortul lui Hitler de a reface forța militară a țării, „fundamental, eu cred că un popor are dreptul la autoguvernare și că celelalte popoare trebuie să aibă răbdare, chiar și atunci când se apelează la cruzime și violență. Oamenilor trebuie să li se dea șansa să își pună în aplicare planurile.” Istoria va dovedi foarte repede ce a însemnat acest tip de gândire al marilor puteri față de o Germanie care va atrage întreaga lume într-o spirală a morții și a răului.

  • Plusuri

    Cercetarea meticuloasă și atentă a documentelor din epocă care conduce la o perspectivă bine închegată a martorului ocular, cartea căpătând valoarea unui documentar.
    Stilul narativ alert, pătrunzător potrivit unui thriller politic.

  • Recomandari

    O carte necesară pentru înțelegerea corectă a modului în care Răul păcălește vigilența oamenilor și a națiunilor și despre nevoia de a ne opune acestuia înainte de a fi prea târziu.

Categorie: , | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Tunelul Ernesto Sabato

Copyright ©2011 Bookblog.ro