bookblog.ro

Furtuna din ceașca de ceai: Fizica noastră cea de toate zilele

Scris de • 21 May 2019 • in categoria ,

Titlu: Furtuna din ceașca de ceai
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2018
Traducere:
Numar pagini: 415
ISBN: 978 606 40-0378-2
Cumpara cartea

Știința este domeniul cel mai de anvergură al evoluției noastre, domeniul în care cele mai luminate minți au reușit să descopere și să dezvolte teoreme, principii, experimente. Așa se face însă că mediul academic, curricula școlară și profesorii demodați au reușit de-a lungul timpului să ne taie mult din elanul cunoașterii. Iată de ce în momentul în care ne cade în mâini un volum de știință interactivă suntem cumva reticenți, ne ferim să-l citim sau o facem distant. Recent, am descoperit volumul Furtuna din ceașca de ceai semnat de talentata Helen Czerski, conferențiar la Departamentul de Inginerie Mecanică al University College din Londra. Fizician de profesie, aceasta vine cu o carte extrem de dinamică despre fizica activităților de zi cu zi, de la făcutul pop-cornului și până la călătoria ursului Fram, prin prisma atomilor din ghețari.

Scris într-un fel fermecător, curios și amuzant, volumul înglobează o opinie de departe foarte lejeră asupra unor fenomene pe care le observăm diurn și cărora nu le dăm o importanță majoră, așa cum s-ar cuveni. Czerski popularizează știința într-un mod atât ușor încât poate stimula interesul continuu al cititorului de a parcurge paginile: „Am studiat fizica, deoarece ea explică lucruri care mă interesau. Fizica mi-a permis să privesc în jur și să văd mecanismele care fac să funcționeze lumea noastră de fiecare zi. Și, cel mai important, mi-a permis să-mi dau seama singură de unele dintre ele. Chiar dacă sunt acum o fiziciană profesionistă, multe dintre lucrurile pe care le-am deslușit singură nu au avut de-a face cu laboratoare, programe complicate de computer sau experimente costisitoare. Descoperirile care mi-au adus cele mai mari satisfacții au venit de la lucruri cu care mă jucam atunci când nici nu-mi imaginam că o să am de a face cu știința. Având niște noțiuni elementare de fizică poți să transformi lumea într-o cutie cu jucării”.

Dintr-un astfel de pasaj se poate observa determinarea și curiozitatea de care dă dovadă autoarea. Fără pic de snobism și de patos academic, ea discerne asupra unor elemente zilnice de natură fizică, dar care ne scapă din vizor, pe motivul banalității lor. De la fenomene minuscule precum fierberea unui ou și până la circulația heringilor în ocean, cartea Furtuna din ceașca de ceai este un soi de binoclu foarte meticulos, centrat pe acele detalii care fac fizica unui domeniu fantastic, inedit și foarte dinamic.

Este dificil să expui o opinie de profan asupra unei cărți care, dincolo de modul interactiv de prezentare, conține un miez științific elocvent, din care poate învăța atât un copil, cât și un matur. În 415 pagini sunt incluse curiozități dintr-un diapazon atât de larg, încât o să aveți momente când veți căuta febril un creion ca să luați notițe. Așa că dacă sunteți în căutarea unei cărți pe care să o luați la un drum lung sau, pur și simplu, să o citiți la micul dejun când mintea e încă odihnită, atunci anume acest volum este mai mult decât inspirat.

  Categorie: , | Autor: | Editura:  Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Zina spune:

   Cred că e o carte foarte interesantă. O voi căuta și, după ce o voi citi, o voi așeza lângă ”Povestea secretă a speciei umane” de Christine Kenneally, care a făcut pentru genetică cea ce a făcut Helen Czerki pentru fizică.
   Mulțumesc pentru prezentare!

   raspunde

  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si

  Copyright ©2011 Bookblog.ro