bookblog.ro

Dualismul cartezian – o falsă problemă?

Scris de • 5 November 2013 • in categoria

Titlu: Mintea. Scurtă introducere în filosofia minții
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 334
ISBN: 978-973-111-383-8
Cumpara cartea

O incursiune în filosofia minții și întrebările fundamentale despre natura acesteia, de la Descartes până în prezent.

Cumpără titlul în engleză

Lumea științifică nu există. În schimb, există doar lumea, iar obiectivul efortului nostru este să descriem cum funcționează aceasta și să descriem situația noastră în ea. afirmă cu tărie filosoful John Searle, propunându-și să demonstreze de ce toate curentele dualiste, de la Descartes până în contemporaneitate sunt false. Așadar, în volumul de față, Mintea. Scurtă introducere în filosofia minții , Searle prezintă, scurt și inteligibil, 12 probleme cu care filosofia minții se confruntă, moștenite din dualismul cartezian și descâlcite în moduri complexe (dar eronate, conform lui Searle) de-a lungul istoriei.

Problema minte-corp, definirea sinelui și a identității personale, liberul arbitru, percepția, intenționalitatea, cauzarea mentală și alte câteva „probleme” sunt prezentate de către profesorul UC Berkley atât din perspectiva lui Descartes, cât și din perspectiva filosofiei contemporane, adunând răspunsuri și soluții care, în fapt, provoacă noi întrebări și dezbateri. De altfel, în concluziile dedicate fiecărui capitol-problemă, adesea Searle admite existența unor nemulțumiri personale față de soluțiile identificate. În cele din urmă, acesta își prezintă propria abordare, numită „naturalism biologic” care îmbină, de altfel, ultimele descoperiri pe linia biologiei evoluționiste/neuroștiințelor și fizicii subatomice, tratând fenomenele mentale ca alte simple fenomene biologice, precum, să zicem, digestia.

Pornind de la o afirmație puternică pentru lumea filosofiei, conform căreia toate aceste curente („-isme” cum ar fi behaviorismul, materialismul, funcționalismul etc.) sunt false, Searle creează un argument sistematic, enunțând întâi principiile fiecărui „-ism” pentru a le deconstrui științific, raportându-se la concepte specifice (cele 12 probleme enunțate în capitolul introductiv). Prin subcapitole concentrate și o scriitură clară, Searle reușește să creeze o incursiune fascinantă în istoria minții (și a corpului, prin extensie), convingându-mă că acest volum este un preambul pentru o dezbatere mult mai amplă.

Volumul de față este unul bun pentru a începe să înțelegi mai bine conceptul de „minte” în contemporaneitate, pentru că te lansează direct în mijlocul dezbaterilor dintre biologia evoluționistă pe de o parte și o moștenire puternică de filosofii dualiste ale căror explicații sunt adânc înrădăcinate în conștiința colectivă, inclusiv în accepțiunile cotidiene ale acestora. Cu toate acestea, Searle m-a lăsat cu impresia că are mult mai multe de spus și că, probabil, fiecare dintre cele 12 probleme necesită, poate, un volum în sine pentru a identifica o soluție, chiar și parțială, din perspectiva acestui naturalism biologic, singurul „ism”, de altfel, pe care profesorul îl acceptă.

  • Plusuri

    Limbajul accesibil, structura argumentelor.

  • Recomandari

    Pentru toți cei interesați de filosofia minții și de controversele pe care încă le provoacă „scindarea” minte-corp.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro