bookblog.ro

Poveşti la gura sobei

Scris de • 26 November 2009 • in categoria

Titlu: Poveşti la gura sobei
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2008
Traducere:
Numar pagini: 96
ISBN: 978-973-88758-0-7

Grup de vîrstă: 7-11 ani

Mi se întâmplă ca, de fiecare dată când citesc cărţi pentru copii, să am impresia că ele sunt poate mult mai adecvate pentru adulţi: copiii sunt deja inocenţi (cei mai mici, oricum) şi nu au nevoie să li se spună ce frumoasă e lumea în care s-au născut. Oamenilor mari, în schimb, le-ar fi de mare trebuinţă să li se readucă aminte.

Poveşti la gura sobei conţine 8 poveşti din Scoţia, Rusia, Austria, Cehia şi Canada, ilustraţii foarte atrăgătoare, care îndeamnă la visat, şi chiar dacă nu le-am citit lângă o sobă duduindă, ci doar la adăpostul plapumei mele banale, m-au încântat nespus. Sunt poveşti despre Halloween, despre prima zăpadă, de Crăciun, de Anul Nou şi, la final, despre venirea primăverii; poveşti care vorbesc despre prietenie, bunătate, dragoste, dar şi sărăcie şi moarte.



Poveştile mele preferate din această carte sunt cele ruseşti, pentru că iarna acolo e straşnică, la fel sufletele oamenilor cu bucuriile şi necazurile lor. Dintre ele, se desprinde povestea micului cantor al copacilor dintr-o comunitate de evrei ortodocşi de la sfârşitul secolului al XIX-lea. În a cincisprezecea zi de Shevat, "Dumnezeu hotărăşte soarta fiecărui copac: de va înflori sau se va usca, care va fi rodnic şi pe care îl va lovi trăsnetul sau grindina, care va fi doborât de toporul pădurarului şi care va ajunge lemn de foc". Ce va face micul Samuel când va descoperi că pomii din spatele casei lui sunt în primejdie, vă las pe voi să descoperiţi.

Cu această carte, copiii vor afla despre tradiţiile de sărbătoare ale diferitelor popoare, se vor bucura de prezenţa spiriduşilor năstruşnici, vor înţelege rostul anotimpurilor şi de ce bunătatea şi politeţea sunt întotdeauna răsplătite, pe când lenea nu scapă niciodată nepedepsită. Vor afla că o rugăciune, chiar şi din inima unui copil, are puterea de a schimba lucrurile şi că lucrurile care se schimbă au un sens în schimbarea lor.

Ştiu că România este una din ţările cu cele mai multe festivaluri pe parcursul unui an şi propun să se facă şi un festival de poveşti, măcar în preajma Crăciunului. Îmi imaginez un cor de bunici de la ţară cu basmele lor înfricoşătoare sau vesele despre sori şi fântâni, apă-vie şi rosturi. O evadare din limitele unor existenţe cotidiene searbede şi prea puţin magice!

    Categorie: | Autor: | Editura:



    Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

    1. gabi spune:

      Multumim,Ioana,cred ca ne vom simti bine citind aceasta carte,eu si fiica mea de 10 ani :) Abia astept s-o gasim!

      raspunde

    2. Codruta spune:

      Am rasfoit-o intr-o librarie Humanitas, are ceva special carticica aceasta, iar ilustratiile sunt superbe.

      raspunde

    3. Pingback: Povestitor la gura sobei… – Artistu.ro

    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro