bookblog.ro

Aventurile unui câine cu suflet de om

Scris de • 22 January 2015 • in categoria

Titlu: Dominic. Un câine cu suflet de aur și nervi de oțel
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 168
ISBN: 978-606-8044-79-8
Cumpara cartea

Cărțile pentru cei mici pot fi o surpriză plăcută chiar și pentru adulți, în special pentru cei dornici să evadeze pentru câteva ore într-o lume a inocenței, în care încă mai există onoare, altruism și curaj fără margini.

Am vrut să citesc Dominic în primul rând datorită semnificației speciale pe care numele protagonistului o are pentru mine  și pentru că sunt un iubitor de animale, iar câinii sunt printre preferații mei. Nu mică mi-a fost mirarea să descopăr o poveste amuzantă, deosebită și cât se poate de emoționantă între paginile cu ilustrații făcute chiar de către autor, pe care am lăsat-o în urmă cu mare tristețe.

dominic-1

Dominic este un câine dornic de aventură, așa că într-o bună zi își părăsește locuința și pleacă în lume. De-a lungul călătoriei sale întâlnește tot felul de personaje cu nume caraghioase (un șoarece pe nume Adolf Leu și o gâscă numită Matilda Vulpe) și trebuie să înfrunte Gașca Judecății-de-Apoi, o adunătură de animale mârșave, lipsite de scrupule.

Fiind o carte pentru copii, totul este expus cât se poate de simplist: de la descrieri și până la personaje, nimic nu capătă note prea profunde de-a lungul lecturii. Am găsit acest aspect foarte revigorant, în special pentru că mi-a adus aminte de basmele copilăriei, atât de iubite. Personajele bune sunt doar bune, cele rele sunt doar rele, fără să aibă caracterul complex la care ne așteptăm de la personajele cărților pentru cititorii mai „avansați”. Îmi place să-l suspectez pe X de intenții nu tocmai bune sau să presupun că Y e de partea eroului numai ca să mă înșel spre final, nu mă înțelegeți greșit, dar o astfel de schimbare, unde binele și răul sunt două concepții clar definite și care nu se amestecă între ele, mi s-a părut chiar bine venită.

După cum spuneam ceva mai devreme, am rămas plăcut impresiont de calitatea lecturii. La sfârșit, când am dat și ultima pagină, am simțit o dureroasă urmă de regret pentru că nu-mi doream ca aventurile lui Dominic să se sfârșească. Voiam atât de mult să existe o continuare, încât mi-am pierdut câteva minute bune documentându-mă pe net în legătură cu ea și, cu părere de rău, am aflat că trebuia să mă mulțumesc doar cu povestioara la al cărei sfârșit am ajuns mult prea repede.dominic-2

Dominic este o carte pentru toate vârstele, o poveste care va rămâne atât în inimile prichideilor, datorită personajelor fermecătoare și a întâmplărilor hazlii, cât și în cele ale adulților, care au șansa să retrăiască acea perioadă din viață după care încă mai visează cu ochii deschiși: copilăria.

  • Plusuri

    Personajele absolut încântătoare de care e imposibil să nu te îndrăgostești, ilustrațiile amuzante realizate de către autor, învățămintele și morala poveștii.

  • Minusuri

    Pentru o carte dedicată copiilor, unele scene au fost de-a dreptul brutale și mult prea grafice.

  • Recomandari

    Atât celor mici, aflați la început de drum în călătoria prin lumea cărților, cât și celor mari.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro