bookblog.ro

Lungul drum spre casă

Scris de • 6 March 2013 • in categoria

Titlu: Watership Down
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 300
ISBN: 978-973-50-3862-5
Cumpara cartea

Watership Down e un loc la fel de real ca mine și ca tine, situat în nordul comitatului Hampshire, la vreo zece kilometri sud-vest de Newbury și trei kilometri vest de Kingsclere, devenit scenă pentru născocirile lui Richard Adams, un tată iubitor care își încânta cele două fiice cu povești originale, în timpul călătoriilor lungi cu mașina. Așa au luat naștere rând pe rând Alună, Ulcică, Cinci, Barosanu, Argintiul, Mură și restul găștii iepurești, porniți într-o aventură periculoasă spre un loc pe care să îl numească în tihnă acasă.

Cumpără titlul în engleză

„Watership Down” spune povestea unui grup de iepuri aflați în cautarea unei alte case. Cinci, un iepure firav, care deține ciudatul dar al clarviziunii își anunță fratele mai mare, Alună, că ceva teribil se va întâmpla în viitorul apropiat cu vizuina unde-și duceau până atunci zilele. Convins de vorbele fratelui său, Alună îl duce în fața Iepurelui Șef care nu-i dă atenție și îl crede nebun de-a binelea.

Așa se decid cei doi să plece la drum, fără o direcție precisă, în căutarea locului paradiziac, un fel de Țară a Făgăduinței pentru iepuri. Lor li se alătură Argintiul, Ulcică, Mură, Gălbenel, Crușin, Iuțilă, Ghindă și Barosanu, membru al Owsla-ei – grup format din cei mai puternici iepuri din sălaș. Deși nu era decât un iepure de un an, Alună ajunge șeful găștii de iepuri care se bazează constant pe sfaturile și indicațiile lui Cinci, cel ce vedea clar primejdiile, de dinainte de a se întâmpla, și locurile care îi fereau de pericole.

Acestia trec printr-o serie de aventuri până să ajungă la un câmp unde să poată trăi, dar locul este deja locuit de alți iepuri care deși se arată prietenoși îi trezesc suspiciuni lui Cinci. Suspiciuni care în cele din urmă se confirmă în cel mai rău mod cu putință atunci când Barosanu este prins într-un laț pus pe câmp de oamenii de la o fermă din apropiere.

resized_watership ilustratie

Așa că iepurii pornesc din nou la drum spre ceea ce avea să se numească Watership Down, locul perfect pentru a săpa o vizuină și a-și duce zilele în pace. Dar deși traiul părea ideal, curând Cinci ajunge la concluzia că nu au iepuroaice printre ei și fără acestea traiul lor s-ar sfârși inevitabil la un moment dat. Aceștia se împrietenesc cu un pescaruș pe nume Kehaar care le spune despre o vizuină de iepuri situată la câteva zile distanță, loc unde ar putea găsi iepuroaice.

Alună și gașca sa trimit o expediție către Efrafa (vizuina respectivă) în încercarea de a convinge câteva iepuroace să li se alăture, în timp ce Alună pregătește o operațiune de eliberare a unor iepuri aflați la o fermă din apropiere. Lucurile nu decurg bine și Alună este grav rănit și crezut mort până în clipa în care Cinci se decide să se întoarcă după el și să-l salveze.

Iepurii întorși din expediția de la Efrafa îl informează pe Alună că vizuina este condusă de un tiran, Generalul Jaleș. Astfel eroul nostru se decide că trebuie musai să se întoarcă cu iepuroaice și pune la cale un plan împreună cu Mură și Barosanu. Deși ies parțial victorioși din misiunea lor, scăpând la mustață de generalul Jaleș prin fuga pe o barcă, cel din urmă nu se lasă și plănuiește un atac asupra vizunii de la Watership Down.

Alună dă ordine iepurilor să apere viziuina și îi pregătește pentru o luptă care amenință să-i nimicească pe toți, deși în cele din urmă îi vine o idee salvatoare și împreună cu Mură și Gălbenel se duc să elibereze câinele de la fermă pe care îl aduc aproape de sălaș pentru a-i nimici pe dușmani.

Din păcate o pisică îl prinde pe Alună, care este mai apoi salvat de fiica fermierului și care îl eliberează în apropiere de Watership Down.

Așa că în final iepurii ajung să trăiască fericiți până la adânci bătrâneți, Alună trăind chiar mai mult de atât, de ajunge să vadă mulți iepuri născându-se și crescând la Watership, până în ziua în care El-ahrairah, erou al folclorului iepuresc, îl ia cu sine spre o vizuină mai bună în ceruri.

Am găsit cartea lui Richard Adams destul de captivantă atât prin prisma multiplelor aventuri prin care trec iepurii până să ajungă la Watership Down și chiar și după aceea, cât și pentru legendele cu eroi aparținând folclorului iepuresc. E de admirat dedicația și pasiunea pe care a pus-o în a scrie romanul și a construi o lume paralelă cu cea reală care de fapt nu pare a fi atât de ruptă de realitate, încât uneori mă întreb dacă Alună și gașca sa de iepuri nu mai trăiesc și acum la Watership Down și aleargă fericiți prin câmpurile din zona rurală a Angliei.

 • Plusuri

  Personajele simpatice antrenate în aventuri care te țin cu sufletul la gură.

 • Minusuri

  Folosirea unor nume greu de pronunțat pentru a descrie activități iepurești sau eroi ai speciei cât și pasul tărăgănat al povestirii în unele fragmente.

 • Recomandari

  Celor mici care se vor simți atrași de tărâmul fermecat din zona rurală a Angliei și de curajoșii Alună și Cinci.

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Oana Toader spune:

  Mie mi se pare ca cartea se potriveste oamanilor de toate varstele, relatand o poveste incitanta scrisa din perspectiva unui grup de iepuri.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro