bookblog.ro

Lupul Wolfgang îi ghidează pe cei mici prin lumea complicată a emoțiilor

Scris de • 30 August 2019 • in categoria

Titlu: „Colecţia Lupului Wolfgang”: Lupul nu-i invitat, Haina colorată a lupului, Marele Lup, Lupul și monstrul din umbră
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2018
Traducere:
Numar pagini: 32
ISBN: 978-606-44-0145-8, 978-606-44-0146-5, 978-606-44-0142-7, 978-606-44-0144-1

De când am devenit mamă am început să cunosc mai îndeaproape literatura pentru copii, îndeosebi pentru cei foarte mici. Cititul împreună cu fiica mea este una din activitățile noastre preferate, însă, recunosc, câteodată ajung să mă plictisesc citind a 175-a oară din Omida Mâncăcioasă (o cărticică foarte simpatică, de altfel). Deseori îmi încerc norocul și cu cărți cu ceva mai mult text sau care ar fi recomandate peste vârsta de doi ani. Așa am ajuns la Colecția Lupului Wolfgang, pe care fiica mea a îndrăgit-o foarte repede, mulțumită ilustrațiilor viu colorate și a muzicalității textului.  

Colecția se regăsește în original sub numele Feel Brave, o serie de cinci cărți scrise de Avril McDonald, care îi ajută pe cei mici să gestioneze emoțiile. Cărțile sunt recomandate pentru categoria de vârstă 4-12 ani și sunt de acord că aceasta pare vârsta cea mai potrivită la care textul este accesibil celor mici, pentru că abordează subiecte ce apar în momentul în care intră în colectivitate și sunt mai conștienți de sentimentele lor și ale celor din jur. 

 

Din proprie experiență am descoperit că poveștile pot fi un instrument terapeutic foarte bun pentru copii, deoarece îi ajută să își recunoască și să își explice trăirile puternice, să înțeleagă că nu sunt singuri și că pot cere întotdeauna ajutor. Reflectând această idee, poveștile create de Avril McDonald abordează câte un tip de emoție cu care cei mici pot relaționa și îi ajută să învețe să le identifice, să le înțeleagă și să le gestioneze. Lupul Wolfgang, alături de prietenii săi trece prin întâmplări în care micii cititori se pot regăsi.   

Eu am avut ocazia să descopăr patru cărți din colecție, care aduc în discuție, pe rând:  

  • Cum să iți faci prieteni / cum să reacționezi în situațiile de bullying (Lupul nu-i invitat) 
  • Încrederea în sine / gestionarea respingerii (Haina colorată a lupului) 
  • Pierderea cuiva apropiat (Marele Lup) 
  • Anxietate și teamă (Lupul și monstrul din umbră) 

Pe scurt, poveștile sunt următoarele:  

Lupul nu-i invitat. Lupul Wolfgang e foarte fericit alături de prietena lui cea mai bună, pisica Catreen. Inventează jocuri împreună și sunt nedespărțiți, până când cățelușa Clarissa o invită la joacă doar pe Catreen, lăsându-l singur pe Wolfi. Asta îl face să se simtă foarte trist, dar apoi învață cum să facă față sentimentul de respingere cu care cei mici se pot confrunta atunci când prietenii lor aleg să se joace cu alți copii.  

Haina colorată a lupului. Wolfgang e nerăbdător să poarte haina cea nouă și colorată primită cadou de la bunica lui, numai bună acum că a venit iarna. Dar bucuria îi este curmată de un grup de animale rău voitoare, care râd de el. Cu ajutorul sfaturilor primite din partea păianjenului și a bufniței, Wolfi capătă mai multă încredere în sine și chiar reușește să își facă un prieten nou. 

Marele Lup. Marele Lup este foarte cumsecade și iubit de toate animalele din pădure. Într-o zi, când Wolfi merge să îl viziteze, bucuros că se vor juca împreună, află că Marele Lup nu mai este. Astfel, Wolfgang și prietenii lui învață cum să facă față sentimentelor care apar atunci când o persoană dragă a murit și cum să trăiască cu absența acesteia. 

Lupul și monstrul din umbră. Wolfgang își invită prietenii la el acasă, pentru a petrece seara împreună. După ce joaca se termină și vine vremea de culcare, Wolfi e nevoit să mărturisească spaima cu care se bagă în pat, din cauza monstrului care se ascunde în umbră și îl înspăimântă. Învață însă o formulă magică ce îl ajută să își înfrângă frica. 

Dincolo de textele cu sens, cărțile ne-au atras prin culorile vii și calde în care este ilustrat universul lui Wolfi – casa din copac, pădurea și personajele prietenoase. Mi-a plăcut să le citesc cu voce tare pentru că textul în versuri a fost bine adaptat, astfel încât rimele nu sunt forțate și textul își păstrează înțelesul.  

Cu siguranță vom păstra cărticelele cu Wolfgang în bibliotecă, pentru când va veni momentul potrivit să dăm un înțeles potrivit textului. 

    Categorie: | Autor: | Editura:



    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro