bookblog.ro

Teorii simple

Scris de • 31 August 2011 • in categoria

Titlu: Despre bucurie în est și vest și alte eseuri
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2009
Numar pagini: 134
ISBN: 978-973-50-2442-0

Cartea adună textele a patru conferințe susținute de Andrei Pleșu cu diverse ocazii în fața unui public occidental. Punctul comun al acestora este paralela pe care o face între est și vest, fiecare eseu referindu-se la un aspect aparte al vieții: bucuria, elitele, toleranța și ideologiile.

Ceea ce m-a făcut să declar că Andrei Pleșu este pe gustul meu a fost modul foarte clar în care își expune ideile. Volum acesta nu face excepție și chiar dacă abordează subiecte precum toleranța sau ideologiile, nu se ascunde în spatele unui limbaj pretențios sau al unei sintaxe stufoase.

Despre bucurie în est și vest este genul de carte din care poți spune că ai învățat ceva. Fiecare concept abordat este contextualizat în realitatea Europei de vest și cea a Europei de est, autorul scoate în evidență discrepanțele date de evoluția politică diferită și mirările pe care le-a avut la început orice ins dintr-o țară fostă comunistă, grăbit să ajungă capitalist. Nu lipsește umorul la adresa procesului de tranziție al țării noastre și autoironia atunci când vorbește despre ideologii.

Cartea mi-a oferit o perspectivă nu neapărat inedită, dar îmbucurător de clară asupra deosebirilor dintre noi și occidentali la nivel cultural. Este vorba de acele lucruri pe care le trăiești zi de zi și pe care ajungi să le privești ca un dat, motiv pentru care nu ți le poți imagina altfel. Cum ar fi faptul că orice clasificare, fie ea și pozitivă, este până la urmă limitatoare și nedreaptă dacă e să ieși din contextul în care ai cunoscut-o.

Preferata mea este conferința despre bucurie în care Andrei Pleșu vorbește despre mai multe tipuri de bucurie pe care societatea românească le-a dezvoltat în timpul comunismului și pe care cei din vest nu le cunosc. Un exemplu este „bucuria negativă” – cea pe care o simți nu pentru că se întâmplă un lucru bun, ci pentru că nu ți s-a întâmplat ceva rău sau „bucuria minimală” – atunci când te bucuri pentru că ai lucrurile necesare supraviețuirii (măncare, adăpost) deoarece este posibil să nu le ai mereu.

Nu vă dezvălui mai mult, pentru a nu vă răpi din plăcerea lecturii. O să fiți încântați să descoperiți conceptele pe care le expune autorul, mai ales că pe unele dintre ele poate le-ați experimentat și voi. Chiar dacă este o carte serioasă, Despre bucurie în est și vest poate fi citită și în metrou sau în orice alt moment în care aveți un răgaz, ideile esențiale le veți înțelege datorită felului simplu și plăcut în care sunt spuse.

Cumpără cartea Despre bucurie în est și vest și alte eseuri

  • Plusuri

    idei clare, scriitură simplă, conținut proaspăt

  • Minusuri

    prea scurtă

  • Recomandari

    celor care doresc o carte teoretică, dar ușor de înțeles

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro