bookblog.ro

O ediție superbă care face cinste oricărei biblioteci

Scris de • 27 September 2013 • in categoria

Titlu: Între Orient și Occident
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 476
ISBN: 978-973-504-083-3
Cumpara cartea

„Așa s-a întâmplat la noi cu bărbații născuți, să spunem, între 1800 și 1830, și pe care-i putem numi „generația de la 1848”. Erau doar o mână de oameni, însă luptau mânați de o credință nețărmuită în destinele țării lor. Au lepădat, ca pe niște vechituri, obiceiurile, instituțiile, până și vocabularul, impuse de o putere străină. Au sorbit cu nesaț din izvoarele culturii apusene; au adoptat instituții noi, au înnoit limba, au creat pe de-a-ntregul o literatură de valoare universală, au început, în liniște, un proces democratic, într-un ritm nemaicunoscut de vreo altă țară din Europa; au fixat, pentru generații, cu îndrăzneală și realism, marile obiective politice ale neamului și au determinat Europa să țină seamă de ele. Ei au făcut toate acestea. Au făcut chiar mai mult: au făurit România.”

Pentru cei ce au citit deja această carte în ediția din 1995, fraza aceasta înseamnă mai mult decât o declarație de credință neclintită într-o țară de al cărui destin se îndoiesc din ce în ce mai mulți, și mai mult decât o frază plină de respect la adresa trecutului ei, ea înseamnă încununarea unei opere excepționale, pe care Neagu Djuvara a scris-o „pentru occidentali care, în general – chiar și în sferele cele mai culte – nu știau aproape nimic despre trecutul țării noastre”. Pentru a o scrie, autorul a consultat în jur de 150 de opere de specialitate, iar o noutate (apărută pentru că, după cum chiar el spune, a fost scrisă integral în străinătate) este expunerea părerilor foarte multor străini (în special francezi, din perioada descrisă sau contemporani autorului) despre Principatele Române. O astfel de abordare este extrem de importantă pentru a înțelege în mod obiectiv anumite situații și evenimente care au influențat în vreun fel soarta țării noastre. Domnita Sutu

Într-o excelentă ediție cartonată, cu o sumedenie de ilustrații color și alb-negru, Între Orient și Occident este o prezentare, de fapt o analiză a perioadei istorice cunoscută sub numele de domniile fanariote. Premisele acestor domnii, o listă a domnilor fanarioți (incompletă, ce-i drept), efectele pe care le-au avut atât pe plan intern cât și internațional, diferitele categorii sociale din acea perioadă (țăranii, boierii, țiganii), instituțiile care ființau pe atunci și organizarea orașelor și a satelor din cele două Principate, toate aceste informații sunt adunate laolaltă, susținute fiind de diferite acte sau lucrări scrise, cu valoare documentară și ajutate vizual de ilustrațiile cu care cartea este înțesată. „Am nădejdea că armele, costumele și giuvaierurile din secolele XVIII-XIX îi vor încânta privirea [cititorului] și îl vor face să înțeleagă de ce călătorii străini nu conteneau să admire frumusețea unor tărâmuri aflate între Orient și Occident”, spune autorul în Prefața la ediția românească.

Prezentarea este făcută exclusiv pe baza unor documente scrise, indiferent de natura lor. Acolo unde există mai multe documente despre aceeași situație analizată (recensăminte, efectuate oficial sau nu, de mai multe instituții sau descrieri ale anumitor fenomene) iar concluziile sunt diferite, autorul menționează foarte clar acest lucru. Chiar și anumite fapte diverse sunt bazate tot pe texte cu valoare documentară, cum ar fi scrisori sau cronici ale vremurilor. În multe cazuri sunt amintite operele literare compuse sau culese de reprezentanții de seamă ai culturii românești care au scris despre vremea fanarioților sau în perioada acestor domnii, precum – cei celebri – Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Nicolae Filimon, sau – mai puțin cunoscut – Protosinghelul Naum Râmniceanu.Intre Orient și Occident - Mihai Sutu

Bisericii îi este rezervat un întreg capitol. De-a lungul timpului, Biserica din perioada domniilor fanariote a fost percepută mai mult negativ. Autorul nu neagă această percepție și nici nu încearcă să o îmbunătățească, însă, precum zicala spune Să dăm Caesarului ce e a Caesarului și lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu, la fel și Neagu Djuvara oferă o imagine obiectivă prezentând – din nou pe baza documentelor care s-au păstrat până astăzi – și partea bună a Bisericii acelei vremi, care capătă o valoare mai mare când este dublată de credința proverbială a poporului român.

Ediția de față este, după cum spuneam, deosebită. În afară de calitatea excelentă a hârtiei, legată între coperte cartonate (negre) care sunt învelite într-o supracopertă vesel colorată, cartea are un număr impresionant de ilustrații (peste 100 alb-negru și peste 100 color), care prezintă „ca într-un jurnal ilustrat, peisaje din Orient și din țările Române, chipuri de suverani, de domni și de luptători, de boieri, târgoveți și de oameni simpli.”. Traducerea (din franceză) este de o calitate excepțională. Ritmul atât de specific lui Neagu Djuvara nu este deloc alterat de tranziția de la o limbă la alta. Maria Carpov reușește să păstreze chiar și nota amuzantă din anumite exprimări: „Miresei îi șade bine să lase să-i scape câteva lacrimi...”. Evident, autorul surprinde destule astfel de situații, precum raportul unui cioclu din timpul ciumei lui Caragea: „Azi am adunat 15 morți, dar n-am putut îngropa decât 14, fiindcă unul a fugit și nu l-am putut prinde”.

Un deliciu al lecturilor lui Neagu Djuvara (ca și cele ale lui C. C. Giurescu) sunt analizele etimologice, unele dintre ele fiind de-a dreptul surprinzătoare, sau descrierea situațiilor care au dus la apariția anumitor zicale sau proverbe.

Ediția de față a operei Între Orient și Occident a lui Neagu Djuvara este o bijuterie atât din punct de vedere al conținutului literar și istoric, cât și din punct de vedere editorial. O carte care își merită un loc de cinste pe rafturile oricărei biblioteci.

  • Plusuri

    Obiectivitatea cu care este prezentată și analizată una dintre cele mai controversate perioade din istoria României, precum și deosebita grijă cu care a fost editat face, după cum spuneam, din volumul cartonat Între Orient și Occident, o bijuterie livrescă.

  • Recomandari

    Pasionați de istorie română, pasionați de Neagu Djuvara, pasionați de ediții de lux ale unor lucrări de calitate sau pasionați, pur și simplu de capodopere? Ediția aceasta a cărții Între Orient și Occident nu ar trebui să lipsească din bibliotecile acestor categorii de cititori, indiferent dacă ediția anterioară exista sau nu.

Categorie: | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. tibi spune:

    A apărut şi o ediţie ilustrată a Istoriei românilor de acelaşi autor. Este tot o bijuterie editorială. În domeniul editorial nu suntem mai prejos decât editurile occidentale.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro