bookblog.ro

Nimeni nu este în siguranță

Scris de • 25 October 2021 • in categoria ,

Titlu: Omul de castane
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2020
Traducere:
Numar pagini: 624
ISBN: 9786064007216

Nu e niciun secret ca nordicii sunt maeștri ai romanelor thriller și că crimele pe care le relatează îți fac sângele să îți înghețe în vene într-o clipă, ca apoi în cealaltă suspansul să te ducă aproape de un atac de cord. Nu știu ce e în ADN-ul lor, dar un lucru e clar: știu cum să te țină lipit de o carte.

Søren Sveistrup e cu atât mai talentat pentru că întâi și-a format mâna scriind scenariul pentru serialul fenomen „The Killing”, ca mai apoi să treacă la a scrie cărți. Și poți vedea cu ușurință cum arta vizuală e transpusă în roman pentru că nimic nu e nelalocul lui, fiecare detaliu are o menire precisă și fiecare pagină e utilizată pentru a avansa acțiunea.

Omul de castane spune povestea unui criminal în serie care terorizează Copenhaga cu crimele atroce pe care le comite, mai ales prin faptul că își alege victimele din rândul femeilor cărora le amputează diverse membre pe viu și alături de care lasă câte un omuleț de castane. Așa apare în scenă cuplul de detectivi Naia Thulin și Mark Hess care pornesc pe urmele criminalului în încercarea de a-l opri și demasca înainte ca numărul victimelor să crească. Dar nimic nu este atât de simplu pentru că pe măsură ce urmăresc pistele care li se arată, cei doi ajung să se intersecteze cu o altă crimă și dispariție veche de aproape un an care face ca totul să pară un mare complot de răzbunare față de ministra Afacerilor Sociale, Rosa Hartung.

Deși cam asta e rezumatul în linii mari, ce face Omul de castane să fie un roman de nota zece e felul în care toate celelalte elemente – personaje, spații, suspecți, reminiscențele trecutului, traume personale - care se învârt în jurul crimelor sunt descrise și utilizate ca niște pioni de șah așezați în așa fel încât să asigure matul.

E ca și cum ai fi mereu în spatele unei camere de filmat, cu acces la toate detaliile, la toate gândurile și trăirile celor așternuți pe pagină. Capitolele se succed într-un ritm care ajută ca tensiunea să devină palpabilă, personajele sunt umanizate prin obiceiurile matinale, prin pasiunile pe care le au, prin secretele pe care le ascund și care fac din ele ceva mai mult decât un vehicul prin care acțiunea e avansată. Îți permit ție, ca cititor, să te atașezi și să lași pasivitatea la o parte.

Apoi e substratul de dincolo de crime pentru că sunt ițe narative complexe de descurcat de care sunt prinse probleme sociale ca mamele denaturate ce nu își pot proteja copiii de abuzuri sau de monștrii care se ascund la vedere.

Derularea în paralel a anchetei principale cu cea a zgândăririi trecutului și a crimei Kristinei Hartung fac ca toate informațiile prezentate să fie puse la îndoială, iar tu începi să vrei să descoperi legătura dintre cele două piese de puzzle înaintea detectivilor.

De asta cred că e atât de fascinant romanul de față pentru că te face să te implici emoțional și mintal în rezolvarea cazului, pentru că vrei ca criminalul să fie oprit imediat, pentru că vrei să luminezi umbrele care sunt prezente în colțuri, pentru că vrei să știi dacă toate informațiile astea pe care le primești duc undeva și dacă cele două crime sunt asemeni păpușilor matrioska și de ce miezul e Rosa Hartung, mama Kristinei.

Așa că dacă aveți un weekend la dispoziție în care vreți să vă omorâți timpul jucându-vă de-a detectivii, vă recomand din toata inima Omul de castane.

 • Plusuri

  Cuplul de detectivi Thulin-Hess, genialitatea criminalului care se joacă de-a șoarecele și pisica cu poliția, întrepătrunderea trecutului și a prezentului.

 • Recomandari

  Pasionaților de thrillere și romane polițiste inteligente.

Categorie: , | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Anca spune:

  Frumoasa recomandare, multumesc pentru review!

  raspunde

 2. This is excellent article, thank you for the share! This is what I am looking for, hope in future you will continue sharing such an superb work.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro