Măreția există în fiecare copil
Scris de Raluca Elgyar • 9 April 2019 • in categoria Psihologie/Sociologie
Rating:
Editura: ALL
Traducere: Diana Bădulescu
The Leader in Me este genul de carte care îți crează cel puțin două sentimente diferite: te simți inspirat și dornic să pui în aplicare recomandările din carte, iar pe de altă parte, nu îți poți reprima părerea de rău că sistemul românesc de învățământ pare la ani-lumină distanță de școlile date de exemplu de autori.
Trebuie spus de la început că Leader in Me nu este un program sau un model educational, ci mai degrabă o filozofie, un mod de a privi lumea și educația. Astfel se explică faptul că școlile care au aplicat această filozofie au facut-o în moduri diferite, personalizate la nevoile și specificul fiecăreia. Toate, însă, sunt exemple fascinante ale unui mod de a influența viitorul, de a crea comunități sănătoase și de a schimba lumea…one step at a time.
Conceptul este un spin-off al cunoscutei cărți al lui Stephen Covey - 7 Habits of Highly Effective People, una dintre cele mai importante cărți de dezvoltare personală, care a rezistat testului timpului.
Cartea de față spune povestea unui proces care transformă școlile și elevii, punând în centru potențialul și valoarea individuală a fiecărui copil. Credința aflată la baza acestui model este aceea că nu este nevoie de o autoritate formală pentru a fi un lider, iar leadership-ul se învață încă de pe băncile școlii.
Există șapte deprinderi care stau la baza dezvoltării abilităților de leadership:
1.Fii proactiv
2.Începe cu gândul la final
3.Pune prioritățile pe primul loc
4.Gândește câștig-câștig
5.Caută întâi să înțelegi, apoi să te faci înțeles
6.Acționează în sinergie
7.Ascute fierăstrăul
Autorii explorează cele șapte deprinderi și modul în care acestea sunt aplicate în școli diferite, în contexte diverse. Iar schimbarea nu întărzie să apară, o nouă cultură educațională se conturează, influențând vieți și cariere.
The Leader in Me este o carte interesantă...vă poate convinge sau nu, dar ea oferă o alternativă de luat în seamă la un sistem educațional învechit și consumat, care nu are multe șanse să navigheze cu succes provocările lumii noastre. Alternativa... este schimbarea și cultivarea potențialului individual. Și poate merită încercată.
-
Plusuri
Exemple convingătoare, claritatea expunerii și limbajul accesibil care fac din carte o lectură plăcută.
-
Minusuri
Stilul prea „american” al cărții care poate rezona mai puțin cu mentalitatea și modurile de expresie culturale europene.
-
Recomandari
O carte care merită citită și care invită la o reflecție profundă asupra modului în care putem schimba și influența viitorul societății noastre.
Zinaida Strinu spune:
15 April 2019 | 3:05 pm
Care este marele succes al acestui stil de educație? Am văzut ca marea masă a americanilor nu știu nici măcar cum să mănânce și nici geografia și istoria propriei lor țări…