Ierusalim- Cupa de aur plină cu scorpioni
Scris de Elena Potocean • 30 May 2012 • in categoria Istorie
Autor: Simon Sebag Montefiore
Rating:
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2012
Traducere: Smaranda Nistor, Luminiţa Gavrilă Cioroianu, Constantin Dumitru-Palcus
Numar pagini: 556
ISBN: 978-973-707-619-9
Ierusalim - Biografia unui oras este disponibila in libraria online Bookcity.ro
”Oraşul a fost distrus, reconstruit, distrus şi iar reconstruit. Ierusalimul este o bătrână nimfomană care-şi sufocă iubiţii unul după altul, apoi se descotoroseşte de ei cu un căscat, o văduvă neagră care îşi devorează partenerii chiar în timp ce o penetrează” (Amos Oz)
Simon Sebag Montefiore este un istoric de primă clasă şi scriitor britanic, descendent al unei familii de evrei de vază, cu rol important în dezvoltarea Ierusalimului. Cărţile acestuia se bucură de statutul de bestseller ( Ecaterina cea Mare şi Potemkin, Stalin: Curtea Ţarului Roşu, Tânărul Stalin).
Deşi abordează un subiect sensibil şi complex în acest ambiţios proiect, Sebag reuşeste în mod remarcabil sintetizarea a peste 3000 de ani de istorie tumultoasă, în numai 556 de pagini, ceea ce îi aduce premiul pentru ”Cea mai bună carte evreiască”. Montefiore are acel dar de a readuce la viaţă diferite epoci şi personaje trecute în nefiinţă de mai bine de două milenii într-o epică istorie a oraşului- casă a lui Dumnezeu, capitală a două popoare şi templu a trei religii.
Cine şi-ar fi închipuit că mica citadelă a lui David, capitala unui regat neînsemnat, va deveni omphalosul (centrul lumii) văzut de Flauber drept ”osuarul”, sau acel axis mundi (punctul de întâlnire dintre Dumnezeu şi om) pe care Aldoux Huxley îl numea ”abatorul religiilor”. Cine s-ar fi gândit că, în mod ironic, tocmai distrugera Ierusalimul va duce la sacralizarea lui.
Ierusalim are o construcţie mai de modă veche, de tip cronologic, dacă e să facem comparaţie cu structurarea altor biografii recente. Acest aspect, cumulat cu felul de a nara al autorului, îi dă un aer de roman, în care personajul central este oraşul ”,de un asemenea rafinament încât, în literatura ebraică sacră, se vorbeşte despre el la genul feminin- o femeie senzuală, plină de viaţă, întotdeauna frumoasă, dar uneori desfrânată, alteori o prinţesă rănită şi părăsită de iubiţii ei”. Şi nu este un roman oarecare, ci poate cel mai bun thriller pe care l-am citit vreodată. Abordarea subiectului prin prisma famililor Ierusalimului îl face nu doar mai uşor de înţeles, ci şi cu mult mai interesant. Sebag aduce în prim plan nu numai figuri istorice de renume precum Titus, Nabucodonosor, Ptolemeu, Suleiman, Irod, Iisus, Nero, Caligula, ci şi personaje mai puţin cunoscute, dar cu o biografie extrem de colorată şi fascinantă, precum împărăteasa Theodora, împăratul Tiberiu, Heraclius, Monty Parker, Arnold von Harff.
Cronica acestui oraş e una sângeroasă, cu scene desprinse parcă dintr-un film horror cum rar ţi-e dat să vezi (asediul lui Titus, crucificările, mascacrul din 1099 ce umpluse străzile de duhoare timp de luni de zile din cauza trupurilor descompuse). Fiecare pagină aduce în prim plan şi noi metode de execuţie a împăraţilor, de sacrificare a copiilor.
Un aspect al cărţii demn de apreciere, prea puţin întâlnit la alţi istorici, e faptul că Montefiore, deşi descendent al unei familii de evrei, reuşeste să-şi păstreze imparţialitatea. Se rezumă la a consemna faptele cu obiectivitate, deoarece această biografie nu se vrea a fi o analiză academică. Judecând după titlu, te-ai aştepta la o lucrare axată pe religie, dar autorul se concentrează mai degrabă asupra evoluţiei istorice, în special a indivizilor ce au jucat un rol esenţial în dezvoltarea oraşului.
Pe alocuri, pentru a cotrabalansa tragismul acestui oraş, Sebag reda şi scene menite a stârni comicul, precum povestea căpitanului Monty, ale cărui cercetări arheologice, în căutarea Chivotului Legământului, au ceva din aerul filmelor cu Indiana Jones. Deşi, lăsând la o parte gluma, acesta este totuşi singurul om din istorie care, prin agitaţia creată, a reuşit să unească musulmani cu evrei.
O mişcare inteligentă din partea autorului este încheierea acestei cărţi odată cu victoria Israelului, în timpul războiului de 6 zile din 1967. Să fi continuat, ar fi însemnat să intre pe teren minat.
Ierusalim este pe de-o parte povestea evreilor, definiţi printr-un loc ce nu a existat iniţial decât în rugile lor, dar, în acelaşi timp, devine o poveste a întregii civilizaţii, această biografie fiind una dintre cele mai bune căi pentru înţelegerea istoriei lumii.
-
Plusuri
Pasiunea şi sinceritatea cu care scrie Simon Sebag sunt greu de trecut cu vederea.
Este o scriitură colorată, plină de anecdote şi detalii picante.
În ciuda complexităţii sale şi a subiectului abordat, se parcurge cu uşurinţă chiar şi de acel cititor neiniţiat în istorie sau religie.
Oferă o perspectivă nouă asupra Ierusalimului
-
Minusuri
Un subiect complex, dezbătut în atât de puţine pagini, te lasă uneori cu impresia că anumite detalii au fost lăsate deoparte.
-
Recomandari
A nu se citi în orice condiţii, e o lectură ce necesită atenţie şi răbdare, fiind multe de asimilat.
Evreii, pasionaţii de istorie sau de religie nu trebuie să rateze această carte.
Cei care vor să viziteze Ierusalimul ar trebui să uite de orice alt ghid de călătorie, lăsându-şi paşii purtaţi de această biografie a oraşului.