Animalul povestitor: Cum ne fac poveștile oameni
Autor: Jonathna Gottschall
Rating:
Editura: Vellant
Anul aparitiei: 2019
Traducere: Smaranda Nistor
Numar pagini: 259
ISBN: 978 606-980-028-7
Poporul român a fost intitulat extrem de sugestiv drept unul mioritic, iată de ce dragostea noastră pentru povești rostite lângă gura sobei este de la sine înțeleasă. Dar ce ne face să alegem poveștile? Ce ne ghidează să le rostim copiilor încă aflați în burta mămicilor? De ce ne place să colecționăm istorii și să ascultăm păsurile fiecărui om? Să fie asta o necesitate vitală sau doar o nestăvilită curiozitate? La aceste întrebări încearcă să ofere răspuns Jonathan Gottschall în volumul Animalul povestitor, tradus de Smaranda Nistor în 2019, la editura Vellant. [Citeste tot Articolul]
Ierusalim- Cupa de aur plină cu scorpioni
Autor: Simon Sebag Montefiore
Rating:
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2012
Traducere: Constantin Dumitru-Palcus, Smaranda Nistor, Luminiţa Gavrilă Cioroianu
Numar pagini: 556
ISBN: 978-973-707-619-9
Ierusalim - Biografia unui oras este disponibila in libraria online Bookcity.ro
”Oraşul a fost distrus, reconstruit, distrus şi iar reconstruit. Ierusalimul este o bătrână nimfomană care-şi sufocă iubiţii unul după altul, apoi se descotoroseşte de ei cu un căscat, o văduvă neagră care îşi devorează partenerii chiar în timp ce o penetrează” (Amos Oz)
[Citeste tot Articolul]
Coaching pentru lideri
Autor: Graham Lee
Rating:
Editura: Codecs
Anul aparitiei: 2007
Traducere: Smaranda Nistor
ISBN: 978-973-8060-90-6
Cred că una din cele mai mari provocări în faţa cărora suntem puşi este aceea de a creşte constant; de a învăţa continuu şi de a căuta să ne dezvoltăm pe întreg parcursul vieţii. Iar faptul că la un moment dat ajungem într-o poziţie confortabilă nu ar trebui să ne facă să credem că am terminat de muncit cu noi înşine. Mi s-a părut evident acest lucru atunci când am aflat că, de exemplu, câţiva coach-i geniali de la noi fac la rândul lor şedinţe de coaching cu experţi din afară, iar ăsta este doar unul din cazuri. În acest context, cartea lui Graham Lee este binevenită, cu atât mai mult cu cât cărţile despre “cum să fii un bun manager” omit să discute aspectul important al dezvoltării personale a acestuia.
Unul din punctele de pornire al lecţiei lui Lee este acela că managerii tind să alunece înspre una din cele două extreme: fie urmăresc doar satisfacerea propriilor nevoi (“management sfidător”), fie se concentrează prea mult pe satisfacerea nevoilor organizaţiei (“management docil”). Ideal este un echilibru între cele două tipuri, ceea ce autorul numeşte “leadership autentic”, iar Coaching pentru lideri pune la dispoziţie, printre altele, o modalitate de ajunge cât mai aproape de acest echilibru.
Graham Lee introduce două concepte bazate pe psihologia experimentală, pe care le ambalează într-o formă destul de accesibilă, menite să abordeze atât partea practică dar şi cea psihologică a creşterii performanţei liderilor.
Teoria clasei de lux
Autor: Thorstein Veblen
Rating:
Editura: Publica
Anul aparitiei: 2009
Traducere: Smaranda Nistor
Numar pagini: 348
ISBN: 978-973-1931-16-6
(ediţia în limba engleză)
Să presupunem că vă plimbaţi alene pe aleile parcului Herăstrău/ Romanescu/ Copou/ Rozelor. E o zi însorită de primăvară, peste tot flori, bâzâit de albine şi chicoteli de copii. Când, dintr-o dată, pe un petec de iarbă vedeţi tolănită, rumegând nonşalant câteva paie, o vacă. O vacă vie, în carne, oase şi coarne, cu ochi mari şi umezi, care-şi vâră limba aspră în nări în vreme ce se uită, parcă întrebător, la Dvs. Nu este nici un happening, nici un experiment artistic, nici o reclamă neconvenţională. Pur şi simplu Administraţia Parcurilor s-a gândit, gospodăreşte, că e mult mai util şi mai eficace să lase cornutele să tundă - şi, simultan, să îngraşe - iarba. După ce vă amuzaţi un pic, vă gândiţi că nu e chiar în regulă. O fi eco, dar nu e trendy. De ce? Unul dintre cele mai bune răspunsuri vine de la Thorstein Veblen, un economist american de origine norvegiană, care acum 110 ani a scris Teoria clasei de lux, o carte care rezolvă, printre altele, şi problema văcuţei din parc.
O istorie veche de mii de ani
Clasa de lux este, grosso modo, alcătuită din cei care nu muncesc, care-şi ocupă viaţa cu pierderea timpului în tot felul de ocupaţii neproductive, însă mari purtătoare de prestigiu. Formarea clasei de lux, spune Veblen, are rădăcini istorice adânci - ar începe să apară odată cu apariţia proprietăţii. Scenariul pare a fi simplu: când unele triburi primitive au cucerit altele, s-au format noi ierarhii. [Citeste tot Articolul]
Cu fiecare zi mai aproape : o terapie pe două voci
Autor: Ginny Elkin, Irvin D. Yalom
Rating:
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2009
Traducere: Smaranda Nistor
Numar pagini: 376
ISBN: 978-973-707-268-9
Cu Irvin D. Yalom m-am întâlnit prima dată în calitatea sa de romancier, citindu-i volumele Plânsul lui Nietzsche şi Minciuni pe canapea. Departe de a fi simple lucrări de proză, dincolo de intrigi, volumele pun în discuţie relaţia medic-pacient şi calitatea acesteia. Ceea ce constituie deosebirea dintre cărţile pe care le-am menţionat mai devreme şi Cu fiecare zi mai aproape este faptul că primele conţin poveşti care aparţin ficţiunii, în timp ce a doua conţine o poveste reală.
După cum se observă şi din (sub)titlu, cartea îşi propune să prezinte o terapie din perspectiva ambilor participanţi: medicul şi pacientul.
Pseudonimul Ginny Elkin ascunde o tânără scriitoare ce se confruntă nu numai cu un blocaj în a crea, dar şi cu anumite probleme psihice. Din nefericire, în ciuda încercării mai multor tipuri de terapie, nu a fost găsită o soluţie şi a fost diagnosticată ca fiind "schizoidă". [Citeste tot Articolul]