bookblog.ro

Bun (re)venit în lumea copilăriei

Scris de • 18 September 2012 • in categoria

Titlu: Alice în Ţara din Oglindă
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 154
ISBN: 978-606-8044-10-1
Cumpara cartea

V-a plăcut „Alice în Ţara Minunilor”? Atunci o să fiţi încântaţi cu siguranţă şi de „Alice în Ţara din Oglindă”, care este un soi de soră mai puţin celebră a celei dintâi poveşti. Nici nu ştiam de existenţa ei şi am rămas surprinsă că aventurile lui Alice nu s-au oprit la Ţara Minunilor. Deşi, la o privire mai atentă, locul în care ajunge simpatica fetiţă este acelaşi „Wonderland” văzut prin oglindă.

În linii mari, cartea păstrează acelaşi stil inconfundabil al lui Lewis Carroll şi aceleaşi trăsături ale unui univers fermecat, ciudat şi jucăuş, cu personaje caraghioase, hibride, care se comportă neobişnuit şi care vorbesc criptat, făcând-o pe Alice să reflecteze în mintea ei de copil la diverse aspecte ale vieţii şi ale logicii existenţiale.

Din momentul în care deschizi cartea, trebuie să intri în jocul celui care a scris-o şi să te aştepţi la treceri bruşte de la un plan temporal la altul sau la schimbări neanunţate de sectoare spaţiale. Astfel, călătoria haotică a lui Alice prin Ţara din Oglindă este completată şi de personajele bizare, de cele mai multe ori răutăcioase şi imprevizibile, dar care nu reuşesc să o sperie niciodată pe curajoasa noastră eroină.

Creaturile pe care Alice le întâlneşte pe parcursul călătoriei îi vorbesc despre relativitatea diverselor elemente şi aspecte ale universului, dând de multe ori peste cap încercările fetiţei de a contracara cu argumente raţionale, pe care orice copil le asimilează treptat prin intrarea în lumea adulţilor. Ţara din Oglindă / Ţara Minunilor reprezintă locul în care copilăria, visele şi inocenţa rămân conservate şi protejate de orice încercare de a impune reguli şi o logică a lucrurilor.

„- Hai să ne gândim, pentru început, la vârsta ta – câţi ani ai?
- Şapte ani şi jumătate, exact.
- Nu-i nevoie să adaugi „exact”. Te cred şi fără să spui „exact”. Acum să vedem dacă mă crezi tu pe mine. Eu am o sută unu ani, cinci luni şi o zi.
- Nu pot să cred! a exclamat Alice.
- Chiar nu poţi? a întrebat Regina pe un ton compătimitor. Mai încearcă o dată. Respiră adânc şi închide ochii.
- Degeaba încerc, a răspuns Alice râzând. Nimeni nu poate să creadă lucruri imposibile.
- Pentru că nu ai exersat. Când aveam vârsta ta, făceam zilnic câte o jumătate de oră de exerciţii. Uneori reuşeam să cred câte şase lucruri imposibile numai până la micul dejun.”

  • Plusuri

    O nouă porţie de aventuri hai-hui prin Wonderland alături de Alice.

  • Recomandari

    Nu doar copiilor

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Nice post! This is a very nice blog that I will definitely come back to more times this year! Thanks for the informative post.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro