bookblog.ro

Iniţiere în lumea picturii pentru cei mici

Scris de • 3 July 2020 • in categoria , ,

Titlu: Întâmplări mărunte cu pictori mari
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Numar pagini: 95
ISBN: 9786064404190

Cartea Întâmplări mărunte cu pictori mari este un mijloc foarte bun de a-i introduce pe copii în lumea picturii. Arta vizuală poate fi considerată un domeniu destinat adulţilor care se documentează despre curente artistice şi despre stilul pictorilor în aşa fel încât operele lor să fie înţelese şi interpretate corect. Însă cele două doamne, Monica Bătrânu, prin poveştile create şi Roxana Iacoban, prin ilustraţiile cu care a înfrumuseţat cartea, reuşesc să ofere o portiţă accesibilă către lumea picturii pentru copii. Foarte interesant şi ingenios mi s-a părut faptul că ilustraţiile respective sunt realizate în stilul fiecărui pictor în parte. Mai exact, este vorba despre trei poveşti care vorbesc despre trei pictori în felul următor:

 

Secretul lui Monet şi al micuţei sale Blanche - pictorul Claude Monet

Este descrisă o zi din viaţa lui Monet şi a fiicei sale, o zi în care pictorul a ieşit să picteze în natură. El a învăţat să surprindă culorile care se schimbă pe parcursul unei zile, în funcţie de trecerea timpului şi de capriciile naturii: cerul care este însorit sau înnorat, scânteierea pe care o lasă roua dimineţii, aşternerea zăpezii sau culorile calde ale apusului.

Micuţa Blanche va fi o adevărată sursă de inspiraţie pentru pictor, un copil neobosit şi atras de frumosul naturii din jur. Şi astfel, Monet va da naştere unui nou curent artistic: impresionismul.

„Îmi place să pictez aşa cum cântă o pasăre”, după cum a spus el. Natura a fost izvorul din care s-au hrănit toate operele sale, şi totul a decurs natural, ca o parte a fiinţei lui.

 

Călătoria scrisorii Epistela, trimisă de Van Gogh de la Arles la Paris - pictorul Vincent Van Gogh

Povestea surprinde călătoria unei scrisori între Vincent Van Gogh şi fratele său, Theo Van Gogh. Cei doi corespondau des prin epistole, aflându-se la distanţă. Scrisoarea personificată din poveste, fiind mai curioasă din fire, zboară din diligenţa poştală şi trece printr-o serie de aventuri.

Cunoaşte locuri fascinante din lume prin intermediul vântului care o poartă, ajunge într-un amfiteatru unde este furată de un şoricel ca să îi devină pătură, apoi este purtată de două rândunici până într-o pădure. Iar aventura continuă, fiindcă Epistela va întâlni alte şi alte personaje, locuri minunate şi senzaţii noi.

Iar într-o astfel de scrisoare către fratele său, Vincent Van Gogh va spune: „Ce ar mai fi viaţa dacă nu am avea curaj să încercăm nimic?”

 

Isprăvile pensulelor Ţvet şi Zvuk, când s-au furişat după Kandinski la operă - pictorul Vasili Kandinski

Două pensule ale pictorului Kandinski reuşesc să se strecoare în buzunarul acestuia şi astfel ajung la operă. Acolo fac un mare tămbălău, fiindcă ajung la orchestră şi zăpăcesc instrumentele. Însă sunetele muzicale le determină să picteze aşa cum simt pe moment. Muzica devine o sursă de inspiraţie care dă naştere formelor şi culorilor.

Pentru Kandinski, sunetele sunt creatoare de linii, forme geometrice, puncte şi culori, care la rândul lor ilustrează stări sufleteşti. Toate acestea puse laolaltă crează o armonie imortalizată într-un tablou. După cum spunea el: „Totul începe cu un punct.”

Astfel, poveştile ilustrează prin cuvinte şi imagini anumite întâmplări „mărunte”, dar reprezentative pentru fiecare pictor în parte. Cartea este un deliciu vizual şi o lectură relaxantă, care îţi înfrumuseţează ziua. În plus, te face curios să afli mai multe despre pictorii respectivi şi astfel îţi deschide drumul către lumea picturii şi a pictorilor care i-au dat o atât de mare diversitate a stilurilor artistice.

  • Plusuri

    O lectură frumoasă atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Ilustraţii deosebite realizate în stilul fiecărui pictor în parte despre care se vorbeşte în poveste.

  • Recomandari

    Iubitorilor de artă şi novicilor din acest domeniu, care vor să ofere copiilor acces către lumea picturii încă de la vârste fragede.

Categorie: , , | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro