bookblog.ro

Omenirea în câteva teoreme

Scris de • 6 July 2011 • in categoria

Titlu: Împărţirea la zero
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Numar pagini: 432
ISBN: 978-606-579-225-8

”Dacă există un înţeles care să fie descoperit, atunci el va fi descoperit în lumea aceasta, nu în alta. ”

Fapt 1: Ted Chiang a debutat la începutul anilor 90, iar până acum a publicat doar douăsprezece bucăţi de proză scurtă. Are un singur volum (cel de faţă) care întruneşte opt din povestirile sale.

Fapt 2: Din cele opt povestiri prezente în volum, patru sunt premiate (Hugo, Nebula, Locus etc)

Fapt 3: În timp ce parcurgeam volumul, autorul a mai primit un premiu Locus.

Fapt 4: Chiang a refuzat în 2003 o nominalizare Hugo pentru povestirea ”Să-ţi placă ceea ce vezi: un documentar”, motivând că povestirea a fost finalizată sub presiunea editorială şi nu a ieşit cum ar fi vrut el.

Ted Chiang este de formaţie informatician şi lucrează ca technical writer în industria software. În timpul liber este ocupat scriind literatură SF de cea mai bună calitate. Proza lui poate părea greoaie datorită inserărilor multiple a unor elemente de matematică, fizică sau mecanică, însă densitatea ideilor din povestirile lui şi constanta raportare la divinitate transformă textele sale în scurte delicii meditative.

Principala preocupare a autorului este de a dezvolta ”o definiţie a omenirii care nu include divinul”, după cum se pomeneşte pe coperta patru a volumului. Chiang preia informaţii din domenii multiple, pentru a le contopi apoi într-o viziune proaspată şi nuanţată asupra omenirii.

”Turnul din Babilon”, povestirea care deschide volumul (premiată cu Nebula în 1990) foloseşte mitul Turnului din Babilon din Vechiul Testament pentru a urmări drumul unor muncitori care trebuie să ajungă în vârful turnului pentru a începe să sape în cer. Este trasată pe de o parte relaţia pe care muncitorii o au cu divinitatea (cu privire la aşteptări şi răspunsuri), iar pe de altă parte ideile de mecanică incluse realizează un univers la o scară mai mică, care seamănă cu ”propriul nostru univers”, după cum mărturiseşte autorul. Una din povestirile mele preferate din acest volum.

Povestirea ”Înţelegere” discută despre un nivel de percepţie superior care duce la un ”mod fundamental diferite de cunoaştere”. În urma unui tratament experimental, un tip care poseda o inteligenţă medie constată o îmbunătăţire evidentă a capacităţilor creierului său. Foarte interesant modul în care se schimbă viziunea personajului asupra a tot ce îl înconjoară.

”Împărţirea la zero” este o povestire pornită de la o ecuaţie matematică şi care reflectă teama autorului ca matematica să reprezinte doar o iluzie sau să i se demonstreze ”inconsistenţa”. În acest caz titlul are semnificaţii multiple, în informatică ”împărţirea la zero” sau ”divide by 0” ducând la o excepţie, un mesaj de eroare sau chiar un crash al sistemului. Mai departe, ”Povestea vieţii tale” utilizează principii variaţionale din fizică în contextul vizitării Pământului de o rasă de extratereştri bizară. ”Şaptezeci şi două de litere” schimbă puţin registrul, atât narativ cât şi din punctul de vedere al registrului de idei, tema fiind puterea creativă a limbajului, într-o societate diferită şi totuşi foarte similară cu a noastră.

”Evoluţia ştiinţei umane” este o schiţă realizată pentru revista britanică Nature. Deşi interesantă prin prisma ideilor prezentare, din punct de vedere literar este net sub celelalte lucrări prezente în volum. Cu totul altfel stă treaba cu povestirea ”Iadul e acolo unde nu există Dumnezeu”, în care îngerii sunt folosiţi într-un mod inedit, iar personajele se află într-un efort constant de afla răspunsuri la nişte întrebări arzătoare. ”Să-ţi placă ceea ce vezi: un documentar” încheie volumul aducând în discuţie frumuseţea superficială cu care suntem bombardaţi din toate părţile.

Un volum de povestiri extrem de captivant, divers, cu siguranţă diferit şi care se remarcă foarte uşor în peisajul literaturii SF.

[Vreau cartea Impartirea la zero ]

  • Plusuri

    mixul de idei, viziunea originală, diversitatea

  • Minusuri

    povestirile pot părea greoaie pe alocuri datorită numeroaselor teoreme sau demonstraţii ştiinţifice folosite

  • Recomandari

    lectură obligatorie pentru fanii SF, informaticienilor pasionaţi de literatură, tututor celor interesaţi de această combinaţie de literatură şi ştiinţe exacte

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro