Un altfel de origin story
Scris de Razvan Timar • 6 October 2017 • in categoria SF/Fantasy
Autor: Leigh Bardugo
Rating:
Editura: Penguin Books
Anul aparitiei: 2017
Numar pagini: 384
ISBN: 9780141387376
Anul acesta a fost, fără îndoială, anul eroinelor puternice în cultura populară, iar cel mai răsunător exemplu este, din punctul meu de vedere, succesul de care Wonder Woman s-a bucurat pe toate planurile. Prima ei aventură solo pe marele ecran a fost întâmpinată cu entuziasm de întreaga planetă, benzile ei desenate încântă fanii cu fiecare nou număr și, cel mai recent, romanul YA scris de Leigh Bardugo, cunoscută (și îndrăgită) la nivel mondial pentru minunatul univers Grisha pe care l-a creat, al cărei protagonistă este nimeni alta decât Diana, prințesă a insulei mitice Themyscira, înainte să devină super-eroina despre care am auzit cu toții.
Diana este diferită de restul Amazoanelor – luptătoare neînfricate, care au primit cadoul vieții eterne – pe care le consideră surorile sale: ea nu a participat la nicio luptă în viața ei, nu a cunoscut viața de dincolo de bariera protectoare a insulei și, cel mai important, s-a născut din dorința arzătoare a reginei, Hyppolita, de a avea un copil, pe care l-a sculptat ea însăși din solul insulei. Diana va trece printr-o serie de încercări desprinse parcă din miturile și legendele grecești, presărate cu pierderi și suferință, trădări și iubire, doar pentru a dovedi întregii lumi că e mai mult decât o prințesă neajutorată: o eroină cu suflet blând și principii de nestrămutat.
Nici nu vă puteți închipui cât hype aveam pentru cartea asta. De cum am văzut coperta, pe care tânăra Diana imită poziția de luptă preferată a neînfricatei Amazoane, am avut o dorință nebună de a citi cartea și a descoperi ce poate face Leigh Bardugo – probabil una dintre cele mai bune autoare YA la ora actuală – cu Wonder Woman – personaj legendar și simbol al mișcării feministe. Dacă nu mă înșel, apariția lui Warbringer a fost anunțată la scurt timp după ce Gal Gadot a luat lumea prin surprindere cu interpretarea badass a Dianei în Batman v Superman: Dawn of Justice, film care m-a făcut să o îndrăgesc pe Wonder Woman și mai mult, sentiment amplificat la cote inimaginabile de propriul ei film care a apărut în cinematografe la începutul verii și a oferit întregii lumi un nou tip de super-erou. După ce am văzut filmul de 3 ori și mi-am vărsat până și ultima lacrimă la scena în care... dar n-o să dau spoilere! A venit rândul să mă întorc în Themyscira, să reîntâlnesc personaje alături de care am simțit că am petrecut prea puțin timp pe marele ecran, să aprofundez mitologia Amazoanelor și să descopăr o Diana altfel.
S-a ridicat Wonder Woman Warbringer la nivelul așteptărilor? Da și nu.
Să începem cu punctele forte ale cărții. Mi-a plăcut la nebunie personajul Diana și modul în care Leigh Bardugo a surprins toate laturile prințesei războinice, de la îndârjirea și... fixismul pe care-l întâlnim la majoritatea adolescenților din viața reală, nu doar din cărți, și până la naivitatea de copil și încrederea aproape oarbă pe care o are în povești și alți oameni. Pe lângă toate acestea, Diana e și o luptătoare extrem de versată, reușind la cei șaptesprezece ani ai săi să le pună în dificultate pe unele dintre cele mai experimentate Amazoane. Tot legat de Diana, fiind și acesta un punct forte al cărții, trebuie să pomenesc de relațiile minunat conturate dintre prințesă și celelalte personaje, fie ele principale (cum ar fi cazul Aliei, acel „aducător al războiului” despre care ni se pomenește în titlu), secundare sau episodice (mama ei și restul Amazoanelor), acestea, combinate cu acțiunea surprinzător de bună, reușind să-mi dea acel sentiment de empowerment pe care l-am resimțit și în timp ce urmăream filmul.
Despre stil nu știu dacă mai are rost să vorbesc, având în vedere că am lăudat-o de „câteva” ori pe autoare; totuși, mă simt oarecum obligat să-l aduc și pe acesta în discuție și cred că mulți vor răsufla ușurați când vor vedea că Bardugo nu s-a dezmințit nici de această dată și a reușit să contureze nu numai niște personaje interesante, ci și o lume la fel de fascinantă, în care oricine și-ar dori să petreacă măcat câteva clipe. Dialogurile sunt de o simplitate neașteptată, dar tocmai aceasta le face cu atât mai puternice; câteva glume sunt împrăștiate ici, colo, astfel încât nu afectează tonul în general serios, aproape sumbru, al cărții. Descrierile peisajelor insulei Themyscira, exotice și luxuriante, contrastează puternic cu austerul lumii oamenilor, pe care Bardugo nu se jenează să o „picteze” în culori nu tocmai plăcute, acestea ridicând un zid aproape imposibil de escaladat cele două laturi ale Dianei – prințesa Amazoanelor și Wonder Woman.
Ce nu mi-a plăcut la carte? În primul rând, s-au simțit cam prea mult influențele YA pe care Bardugo le-a adus poveștii, astfel încât totul a devenit, de la un moment dat, extrem de previzibil. Ca să nu mai spun că povestea pare să stagneze multe, multe pagini la început. Nu mi-au plăcut nici persoanjele alături de care Diana petrece mai bine de două treimi din carte, acestea, în frunte cu Alia și Jason, fiind doar niște stereotipuri adolescentine întâlnite în majoritatea cărților pentru tineri. Dar poate că aș fi iertat toate aceste scăpări dacă nu ar fi existat următorul lucru, poate cel mai mare „păcat” din cariera lui Bardugo: schimbările pe care aceasta le-a adus în mitologia Amazoanelor, care nu mai sunt luptătoarele mitologice din comics-uri sau film, ci reîncarnări ale unor femei care au murit pe câmpul de luptă și care au primit cadoul unei noi vieți pe Themyscira de la zeițele la care se închinau. What? Cred că aceste schimbări m-au deranjat mai mult decât ar fi trebuit, dar sunt de părere că unele concepte chiar nu au de ce să fie actualizate și în niciun caz să nu fie înlocuite cu ceva atât de bizar și de neînțeles.
Una peste alta, Wonder Woman Warbringer a fost o lectură interesantă, deși ușor dezamăgitoare, pe care fanii Dianei cred că o vor privi cu suspiciune (și pe bună dreptate), dar care va fi savurată de ceilalți cititori, care nu sunt „la curent” cu istoria universului DC. Fiind prima carte dintr-o serie care va aduce în atenția publicului tânăr personaje legendare din portofoliul Detective Comics (Marie Lu urmează, cu reinterpretarea proprie a lui Batman, care deja mă îngrijorează din cauza coperții pe care Bruce Wayne pare să aibă... duckface), Warbringer a lui Leigh Bardugo pavează calea către o nouă eră a super-eroilor, o eră în care aceștia luptă împotriva criminalității de la vârste pe care unii le-ar considera fragede.
-
Plusuri
Diana, stilul, relațiile dintre personaje.
-
Minusuri
Personajele secundare, schimbările aduse mitologiei Amazoanelor.
-
Recomandari
Împătimiților literaturii YA.