bookblog.ro

Cât mai durează o iubire modernă

Scris de • 1 September 2011 • in categoria

Titlu: Dragostea durează trei ani
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2008
Traducere:
Numar pagini: 234
ISBN: 978-973-88542-1-5

Nu e plăcut să înțelegi că dragostea durează trei ani; este ca o scamatorie ratată sau ca țârâitul deșteptătorului în toiul unui vis erotic. Dar trebuie să spulberi minciuna despre dragostea eternă, baza societății noastre, făuritoarea nenorocirii oamenilor.

Marc se îndrăgostește de o altă femeie și își înșală nevasta după trei ani de conviețuire cu aceasta. În urma divorțului, cealaltă femeie, Alice, nu vrea să-și părăsească la rândul ei soțul, iar când se hotărăște să rămână lângă Marc, acesta este ferm convins că, din nou, acesta relație nu va dura nici mai mult, nici mai puțin de trei ani. Debusolat și marcat de eșecul matrimonial, bărbatul încearcă să-i convingă pe ceilalți, dar mai ales pe el însuși că dragostea durează doar trei ani. Într-un fel sau altul, reușește pe parcursul întregii cărți să lege toate lucrurile care i se întâmplă de această temporaritate a iubirii în care crede sau cel puțin susține cu tărie că ar crede.

Cartea lui Beigbeder este în mare parte compusă din cugetări asupra diferitelor aspecte alea vieții, unite în așa fel încât să dirijeze mereu discursul spre tema favorită: dragostea în timpurile moderne. Laitmotivul cărții este mult prezentul „dragostea durează trei ani”. Aceasta este concluzia protagonistului după fiecare noapte petrecută alături o domnișoară frumoasă sau de o sticlă cu vin nobil, ba chiar și după ce fosta amanta îi devine iubită oficială. În momentul în care acest lucru se întâmplă, Marc nu se liniștește deloc, ci din contră, așteaptă convins sfârșitul acestei relații, și asta dintr-un singur motiv: dragostea nu durează.

Dragostea durează trei ani poate fi împărțită în doua secvențe narative mari. Prima partea a cărții descrie vag perioada căsătoriei lui Marc cu Anne, axându-se, în principal, asupra vieții sale de burlac și asupra încercărilor repetate de a o convinge pe Alice să aibă o relație oficială. A doua parte prezintă relația dintre Marc și Alice, o relație vibrantă, plină de pasiune și uneori de o ușoară excentricitate, o relație care i-ar inspira pe cei dornici de experiențe noi, și cel mai probabil, i-ar face invidioși pe pudici.

Deși se vorbește foarte mult despre Dragostea durează trei ani și aproape că sintagma a intrat în folclorul urban, iar așteptările ar putea fi prea ridicate, cred cu sinceritate că această carte nu poate să dezamăgească aproape pe nimeni. E posibil să nu fie cartea voastră preferată, însă Beigbeder a reușit să scrie o cartea cu acel „ceva” care nu îți dă sentimentul de timp pierdut la final. Deși nu este o cartea amplă are meritul de a satisface nevoile atât optimiștilor, cât și pesimiștilor, în ceea ce privește viziunea asupra dragostei. Interesant este faptul că în viziunea lui Beigbeder apar descrise aproape toate laturile iubirii, mai puțin latura romantică, tradițională, lucru probabil care a inspirat și subtitlul cărții: (anti)tratat de iubire modernă.

În final, este bine de știut că Dragostea durează trei ani face parte dintr-o trilogie alături de Memoriile unui tânăr țicnit și Shitter’s Club. De asemenea, în caz că v-ați pus vreodată problema, numele autorului se pronunță Begbede.

Cumpără cartea Dragostea durează trei ani

 • Plusuri

  Este o carte care se citește ușor fără a fi superfluă

 • Recomandari

  Tuturor celor care vor sa afle cât durează dragostea:)

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Radu spune:

  O voi citi cu siguranţă, pentru că “13,99 lei” a fost minunată!

  raspunde

 2. Andra spune:

  Asa e. Astept parerea ta dupa ce o citesti.

  raspunde

 3. alina spune:

  o voi citi cu siguranta, deoarece titlul imi starneste curiozitatea..cu siguranta cu totii ne intrebam ” oare cat dureaza iubirea?” sper sa gasesc un raspuns plauzibil in aceasta carte..:)

  raspunde

 4. Luminita spune:

  Mdaaa, el ador tare pe autorul asta, cartea e minunata, dar in acelashi timp il urasc. deci Dragostea dureaza 3 ani, din perspectiva unui barbat. La ei e altfel. E trist cateodata.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro